Παλιά Πόλη: Με άρωμα παλιού, καλού καιρού

Διαβάστηκε από 1382 αναγνώστες

Από τα τείχη της Φορτέζας στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης και από εκεί στις ανοικτές παραλίες του Κρητικού πελάγους, το Ρέθυμνο με την αρχοντική του προσωπικότητα και τις φυσικές του ομορφιές επιβάλλεται σαν απαραίτητος προορισμός σε κάθε επισκέπτη της Μεγαλονήσου.

Όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην παλιά πόλη. Το ενετικό λιμάνι διατηρεί ακόμη έντονα αυθεντική την παλιά του φυσιογνωμία. Πλήθος από επώνυμα και ανώνυμα κτίρια αρμολογούν την ιστορία της πόλης. Από τα γνωστά κτίρια αξίζει να αναφέρουμε την πασίγνωστη «Loggia» που σήμερα στεγάζει το Μουσείο, τη βενετσιάνικη βρύση Rimondi, τη Μικρή Παναγιά, το καθολικό μοναστήρι των Φραγκισκανών μοναχών. Αξιόλογη είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη με τα 73.000 βιβλία. Ακόμη λειτουργεί το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης με έργα καλλιτεχνών, όπως και το Αρχαιολογικό, το Λαογραφικό, αλλά και το Μουσείο Ενάλιας Ζωής. Από το ύψωμα της Φορτέζας θα έχετε την καλύτερη άποψη της περιοχής, ένα μεγάλο τμήμα των βόρειων ακτών και όλη την πόλη.

Πρέπει να ξέρετε
Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας εμφανίσθηκαν γύρω στο 3.500 π.Χ. Ακολουθεί η ακμή των Μινωικών χρόνων και η περιοχή του Ρεθύμνου περνά από το μύθο στην ιστορία. Οι αιώνες κυλούν. Οι Αραβες κατέλαβαν την Κρήτη και το Ρέθυμνο από το 827 μέχρι το 961 μ.Χ. Το 1204 η Κρήτη περνά στα χέρια της Βενετίας και το Ρέθυμνο αποκτά περίπου τη μορφή που έχει και σήμερα (φυσικά μιλάμε για την παλιά πόλη).

Οι παραλίες
Μπροστά από την πόλη απλώνεται μια τεράστια αμμουδερή παραλία μήκους 12 χιλιομέτρων! Στο δρόμο προς Ηράκλειο θα βρείτε τις παραλίες Πάνορμος (25 χιλιόμετρα) και Μπαλί (35 χιλιόμετρα), ενώ πηγαίνοντας για Χανιά ξεχωρίζουν οι αμμουδιές της Γεωργιούπολης (27 χιλιόμετρα προς Χανιά).

Κείμενο: Θοδωρής Αθανασιάδης/www.viewsofgreece.gr

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή