Στη Νέα Υόρκη της Μάνης!

Διαβάστηκε από 2132 αναγνώστες

Αν και είναι οξύμωρο σχήμα, η Βάθεια της Πελοποννήσου έχει λάβει τον επιτιμητικό τίτλο «η Νέα Υόρκη» της Μάνης για τους διώροφους, τριώροφους, μέχρι και τετραώροφους πύργους της. Μπείτε στον πειρασμό να τους δείτε από κοντά, να φάτε φρέσκο ψάρι και ντόπιο μανιάτικο κρέας, στην γη που δένει τον άνθρωπο με την ιστορία και το παρελθόν του. Ίδιον των Μανιατών είναι και οι ελληνικές σημαίες, αλλά περί ορέξεως…

Παίρνοντας το δρόμο προς τον νοτιά από το Γύθειο, ο διάσημος πια οικισμός της Βάθειας ίσα που διακρίνεται από την ακτή, γαντζωμένος καθώς είναι πάνω στα βράχια. Αμέτρητες πεζούλες σκαρφαλώνουν στα πιο απόμερα σημεία και συγκρατούν το πολύτιμο χώμα. Δεν είναι, ακόμη, τυχαίο που οι ντόπιοι, περήφανοι για τον τόπο τους, τον αποκαλούν « «Παρθενώνα» της Μανιάτικης Αρχιτεκτονικής, καθώς η Βάθεια βρίσκεται στη κορυφή του λόφου πυργοτειχισμένη και απόρθητη.  Εντοπίστε διάφορα τοπικά χαρακτηριστικά της, όπως έχουν αποκρυσταλλωθεί, με το πέρασμα του χρόνου, σε πηγάδια, στέρνες, δεξαμενές που συλλέγουν σταγόνα- σταγόνα το ζωογόνο νερό. Μελετήστε από κοντά τα ιδιαίτερα πυργόσπιτα στο δρόμο σας. Είναι, φυσικά, γνωστό ότι οι πύργοι και τα πυργόσπιτα είναι κτισμένα με σοφία, διότι προσφέρουν ζέστη το χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι.

Η Βάθεια σίγουρα είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας, με περισσότερους από σαράντα τριώροφους ή τετραώροφους πολεμόπυργους. Για την ιστορία, αξίζει να ξέρετε ότι, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική ταυτότητα, οι πύργοι είναι φτιαγμένοι από γκρίζα πέτρα, ενώ τα αγκωνάρια τους (γωνίες), διακρίνονται από άσπρη μαρμαρόπετρα. Τα μικρά παράθυρα, επίσης, δεν είχαν διακοσμητικό ρόλο αλλά τουναντίον λειτουργούσαν ως πολεμίστρες. Ενώ η πόρτα, μικρή κι αυτή, με μια «ζεματίστρα» από πάνω της, ήταν έτοιμη, όπλο εν ενεργεία, να αντιμετωπίσει τον εχθρό, αν τυχόν τολμούσε να τη παραβιάσει. Θαυμάστε όλη την καστροπολιτεία και «χτίστε» τις πιο εξέχουσες αναμνήσεις σας, από την διαδρομή και την εξόρμησή σας στην Βάθεια και τη Μάνη. Το ανοικτό μουσείο αρχιτεκτονικής και περιβάλλοντος σας περιμένει!

Και για ντόπιο λουκάνικο…

Μπορεί όλοι να ξέρουν τα περίφημα μανιάτικα μοιρολόγια αλλά αν δεν υπήρχε και το ντόπιο λουκάνικο, δεν θα σας στέλναμε σε καστροπολιτείες. Οι καστροπολιτείες με γούστο και άρωμα, όπως είναι η Βάθεια της Μάνης, σας υπόσχονται ένα καλό τραπέζι με ελληνικές γεύσεις και φιλόξενη περιποίηση. Οι Μανιάτες, που όλο και από κάποιο ανέκδοτο του τόπου τους θα θέλουν να σας πουν, φημίζονται για το ντόπιο παστό, το βιολογικό λάδι και για τα οικόσιτα χοιρινά. Έχετε, λοιπόν, πολλούς λόγους για να φάτε στους Μανιάτες, στους παλιούς «λουπινοφάγους» του 19ου αιώνα. 

Δείτε περισσότερα άρθρα στο autotriti-touring.gr

Επιστροφή