Μάθε τώρα τις κατηγορίες ανταλλακτικών που κυκλοφορούν, τα πράγματα που πρέπει να προσέχεις πριν αγοράσεις μεταχειρισμένα (όπως σωστή συντήρηση και αποθήκευση) και τι «παίζει» με τις εγγυήσεις τους.
Τα ανταλλακτικά, χωρίζονται σε πέντε βασικές κατηγορίες:
Γνήσια ανταλλακτικά: Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων που κατασκευάζονται από κορυφαίους κατασκευαστές με τους οποίους οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν συμβόλαια. Τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων αυτά πωλούνται σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της αυτοκινητοβιομηχανίας και αποκαλούνται γνήσια ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων ΟΕΜ: Πρόκειται για τα ίδια ανταλλακτικά αυτοκινήτων με τα γνήσια, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές ανταλλακτικών που προμηθεύουν με ανταλλακτικά αυτοκινήτων πρώτης τοποθέτησης (Original Equipment Manufacturers) τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι αυτά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους και όχι σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας.
Aftermarket ανταλλακτικά: Πρόκειται για ανταλλακτικά αυτοκινήτων επώνυμων και ποιοτικών κατασκευαστών, οι οποίοι όμως δεν διατηρούν συμβόλαια προμήθειας ανταλλακτικών αυτοκινήτων με τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα ανταλλακτικά αυτά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα γνήσια και τα OEM, ενώ συνήθως είναι πιο φθηνά. Θα πρέπει όμως εφόσον τα επιλέξεις, να τσεκάρεις ότι πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
Ανταλλακτικά ανακατασκευής (rebuild ή remanufactured): Πρόκειται για προηγουμένως χρησιμοποιημένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων τα οποία έχουν υποστεί ανακατασκευή και λειτουργούν σαν να είναι καινούρια ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Πρέπει να αναφέρεται ρητά στην συσκευασία τους, συνοδεύονται από εγγύηση, ενώ τα χρησιμοποιούν και τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία.
Μεταχειρισμένα ανταλλακτικά: Πρόκειται για αυτό ακριβώς που λέει η λέξη. Είναι τα πιο οικονομικά ανταλλακτικά και η επιλογή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Φρόντισε να πληροί όλες τις προδιαγραφές και να είναι σωστά συντηρημένο!
Η επιλογή ενός μεταχειρισμένου ανταλλακτικού είναι δύσκολη υπόθεση με τον βαθμό δυσκολίας να εξαρτάται από το είδος του ανταλλακτικού. Για παράδειγμα, στα ανταλλακτικά φανοποιίας η επιλογή είναι σχετικά εύκολη και γίνεται με το… μάτι.
Ένας καλοδιατηρημένος προφυλακτήρας, μία πόρτα ή ένα φτερό δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Τι γίνεται όμως με τα πιο «σύνθετα» ανταλλακτικά, που αφορούν τα μηχανικά μέρη, όπως π.χ. μία τρόμπα πετρελαίου, ένα καπάκι μηχανής, ένα ψυγείο, ή ακόμη και ένα σασμάν; Εδώ λοιπόν χρειάζεται αρκετό ψάξιμο και μηχανικές γνώσεις.
Αν τις έχεις, καλώς! Αν όχι όμως; Τότε θα πρέπει να δώσεις προσοχή σε δευτερεύοντες - αλλά πολύ σημαντικούς - παράγοντες, όπως για παράδειγμα το από πού προέρχεται το ανταλλακτικό, αν υπάρχει εγγύηση, αν βρίσκεται σωστά προφυλαγμένο κτλ.
Παρακάτω αναφερόμαστε στα πιο σημαντικά:
- Το ανταλλακτικό πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Να έχει το ίδιο νούμερο. Φράσεις του τύπου «θα ταιριάξει», «θα το κουμπώσω εγώ», ίσως κρύβουν μελλοντικά προβλήματα.
- Το ανταλλακτικό πρέπει να είναι σωστά προφυλαγμένο. Οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανόν να το έχουν αλλοιώσει.
- Το μεταχειρισμένο ανταλλακτικό πρέπει να είναι σωστά συντηρημένο.
- Καλό είναι το μεταχειρισμένο ανταλλακτικό να συνοδεύεται από εγγύηση από τον αγοραστή. Αυτό δίνει κάποια extra σιγουριά.
- Μάθε για την προέλευση του μεταχειρισμένου ανταλλακτικού, αν πρόκειται για ανακατασκευσμένο ή π.χ. από κάποιο τρακάρισμα.
Τις περισσότερες φορές προσφέρεται 6μηνη ή και μεγαλύτερη εγγύηση!
Σε αρκετές περιπτώσεις οι έμποροι μεταχειρισμένων ανταλλακτικών προσφέρουν εγγύηση για τα προϊόντα που εμπορεύονται. Μάλιστα, στις περισσότερες είναι 6μηνη, ενώ ανάλογα με το ανταλλακτικό αυτή μπορεί να είναι 9μηνη ή και μεγαλύτερη. Σε κάθε περίπτωση πάντως ρώτησε τον έμπορο για το τι εγγυήσεις ισχύουν για το ανταλλακτικό που ενδιαφέρεστε και τι ακριβώς καλύπτεται.