Ο μύθος της οδοντόκρεμας στα κιτρινισμένα φανάρια
- Με τόσο καυτό ήλιο στην Ελλάδα πολλά αυτοκίνητα έχουν κιτρινισμένα φανάρια
- Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μύθοι γύρω από τη λύση
- Η οδοντόκρεμα θα φέρει αποτέλεσμα αλλά λίγο καιρό μετά θα κιτρινίσουν πάλι
- Η σωστή επισκευή γίνεται σε κάποιον ειδικό, με τρίψιμο, γυάλισμα και μεμβράνη ή βερνίκι
Σπιτικό υλικό να κάνει τη δουλειά ενός επαγγελματία;
Τα θαμπωμένα φανάρια είναι γνώριμο πρόβλημα στα περισσότερα αυτοκίνητα που έχουν κλείσει την πρώτη δεκαετία της ζωής τους. Το πιθανότερο μάλιστα, οι περισσότεροι που διαβάζουν αυτό το κείμενο να έχουν ή είχαν το ίδιο πρόβλημα στο αυτοκίνητό τους. Αυτό συμβαίνει στα φανάρια που έχουν πλαστικό κάλυμμα και είναι αποτέλεσμα της έκθεσης στον καυτό ελληνικό ήλιο.
Τα θαμπωμένα φανάρια εκτός του ότι δεν «κάθονται» καλά στο μάτι, μπορούν να είναι έως και επικίνδυνα, καθώς μειώνουν την απόδοση των φαναριών και άρα και την ορατότητα κατά την οδήγηση τη νύχτα. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να διορθωθεί το πρόβλημα. Από «έξυπνα» τρικ με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι, μέχρι σωστή περιποίηση από έναν επαγγελματία.
Το κόλπο με την… οδοντόκρεμα!
Ένα από τα πιο γνωστά τρικ στο ίντερνετ, αφορά την χρήση οδοντόκρεμας για να διορθωθούν τα θαμπωμένα φανάρια. Η αλήθεια είναι πως η οδοντόκρεμα περιέχει συστατικά για να καθαρίζουν και να λειάνουν επιφάνειες, οπότε απλώνοντας την πάνω στο θαμπωμένο τζάμι και τρίβοντάς τη με ένα πανάκι η διαφορά θα είναι εμφανής.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η διαφορά θα παραμείνει στο φανάρι για μικρό χρονικό διάστημα και δεν θα δώσει μια μόνιμη λύση, ειδικότερα αν η φθορά και το «κάψιμο» είναι πιο βαθύ. Αυτό συμβαίνει γιατί με την παραπάνω διαδικασία απλά αφαιρείτε την ανώτερη επιφάνεια του υλικού και μαζί τις όποια προστατευτική από τις ακτίνες του ήλιου επικάλυψη (βερνίκι ή άλλο υλικό), κάνοντάς τα ακόμα πιο ευαίσθητα σε αυτές.
Η λύση από τους ειδικούς
Για ολοκληρωμένο και μόνιμο αποτέλεσμα χρειάζεται και πιο επαγγελματική διαδικασία. Αρχικά, πρέπει να μονωθεί το αμάξωμα γύρω από το φανάρι ώστε να μην γίνει ζημιά στο χρώμα (εκτός και αν αφαιρεθεί τελείως το φανάρι). Στη συνέχεια πρέπει να τριφτούν καλά με ψιλό γυαλόχαρτο για να καθαρίσει το κατεστραμμένο στρώμα πλαστικού και μετά να καθαριστεί καλά με κρέμα για να φύγουν όλα τα υπολείμματα από το τρίψιμο.
Ένα καλό γυάλισμα είναι αυτό που θα ακολουθήσει με το αποτέλεσμα να είναι καλύτερο από αυτό που θα περίμενε ο ιδιοκτήτης, όμως υπάρχει ένα ακόμα βήμα. Αν μείνουν έτσι τα φανάρια, τότε η φθορά τους θα είναι πιο γρήγορη από πριν καθώς μαζί με το καμένο πλαστικό θα έχει αφαιρεθεί και το βερνίκι που προστάτευε τα φανάρια από τις ακτίνες του ήλιου. Μια διάφανη αντιλιακή μεμβράνη, με τα κατάλληλα φίλτρα UV, ή ένα βάψιμο με προστατευτικό βερνίκι θα δώσουν μόνιμο αποτέλεσμα.
Υπάρχουν στο διαδίκτυο αρκετές επιλογές σε υλικά ώστε η παραπάνω διαδικασία να γίνει από εσάς, ωστόσο το καλύτερο είναι να εμπιστευτείτε κάποιον πιο… ειδικό αν δεν γνωρίζετε ακριβώς τι πρέπει να γίνει. ¶λλωστε το κόστος δεν είναι απαγορευτικό.