Η ζωντανή καστροπολιτεία της Ελλάδας
4827 Επισκέψεις στο άρθρο
Οι συστάσεις για την εκπληκτική αυτή τη γωνιά είναι μάλλον περιττές.
Η Μονεμβασιά είναι μια από τις λιγοστές καστροπολιτείες της Ευρώπης που παραμένει ζωντανή και κατοικείται, ενώ προσφέρει συγχρόνως πλήρη τουριστική υποδομή. Επιπλέον είναι η κατάλληλη αφετηρία για αρκετές, σύντομες και πολύ ενδιαφέρουσες εκδρομές.
Περπατήστε το κεντρικό καλντερίμι Γιάννη Ρίτσου
O οικισμός που έχει αναπτυχθεί έξω από την παλιά πόλη είναι καινούργιος, ωστόσο διασχίζοντας την επιβλητική καστρόπορτα όλα μοιάζουν να αλλάζουν. Προπύργια, τείχη, πολεμίστρες, λιθόκτιστα καλντερίμια, πέτρες δουλεμένες από ανθρώπους και φθαρμένες από το χρόνο, σε υποδέχονται σιωπηλά.
Κάθε σπίτι, κάθε αρχοντικό, κάθε εκκλησία και κάθε γωνιά της μεσαιωνικής πολιτείας έχει την δικιά της ιστορία. Βυζαντινά σύμβολα, ενετικά οικόσημα, ντάπιες και πολεμίστρες... Ανηφορίζεις το κεντρικό καλντερίμι, δηλαδή την οδό Γιάννη Ρίτσου, και μένεις έκθαμβος. Τα τουριστικά μαγαζάκια με την πολύχρωμη πραμάτεια τους έρχονται να δώσουν μια ανάλαφρη νότα στη σιωπηλή, αυστηρή, μεσαιωνική ατμόσφαιρα του κάστρου.
Επισκεφθείτε την εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού
Στην κεντρική πλατεία της Μονεμβασιάς με τα κανόνια και τη θαυμάσια θέα στο πέλαγος, δεσπόζει η ιστορική, βυζαντινή, τρίκλιτη βασιλική εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Ο αρχικός ναός πιθανόν να κτίστηκε τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους (6ος - 7ος αιώνας).
Από τότε πέρασε διαφορές φάσεις ανακατασκευής. Η εικόνα της Σταύρωσης που θεωρείται από τις ομορφότερες της λεγομένης Παλαιολόγιας Αναγέννησης (14ος αιώνας), φυλασσόταν στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, ενώ το 2011 επιστράφηκε στο ναό του Ελκομένου Χριστού. Το εντυπωσιακό μαρμάρινο τέμπλο είναι έργο του Τήνιου μαρμαρογλύπτη Γεώργιου Καπαριά και κατασκευάστηκε το 1901.
Πεζοπορία προς την Aνω Πόλη
Θα σκαρφαλώσετε τα απότομα σκαλοπάτια, θα περάσετε τις δυο καμάρες και αφού… λαχανιάσετε αρκετά, θα ανηφορίσετε μέχρι την κύρια πύλη της Ανω Πόλης. Όμως για την κούραση θα σας αποζημιώσουν τα έργα των ανθρώπων. Λουσμένα στο φως του ήλιου, εντυπωσιάζουν τα γύρω χαλάσματα που κάποτε ήταν σπίτια, αποθήκες, δεξαμενές, ενώ λίγο πιο απόμερα ο επιβλητικός ναός της Αγ. Σοφίας αιωρείται ανάμεσα στα βράχια και στο χάος του γκρεμού. Η παράδοση θέλει η εκκλησία να κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο τον 2ο, τον Παλαιολόγο (1282-1328).
Ανακαλύψτε τη μονή Ευαγγελιστρίας
Από το λιμάνι του Γέρακα ο δρόμος τραβά για την ενδοχώρα. Πρώτα θα προσεγγίσετε το μεσόγειο χωριό που αποτελείται από δύο συνοικισμούς, τον Αι Γιάννη και τον Γέρακα (2 χλμ. και 4 χλμ αντίστοιχα από το Λιμάνι).Τα χωριά αυτά δημιουργήθηκαν κατά την τουρκοκρατία από κτηνοτρόφους και διατηρούν ακόμη πολλά από τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά τους στοιχεία. Εδώ στη γειτονιά Τσαβαλαίϊκα οι ντόπιοι θα σας δείξουν το πατρικό σπίτι του γνωστού ηθοποιού Τέλη Σαβάλας. Ενάμιση χιλιόμετρο μετά τον Αϊ Γιάννη θα δείτε δεξιά τον ασφάλτινο στην αρχή και μετά καλό χωματόδρομο, που οδηγεί στο γυναικείο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας (7 χλμ.), κτισμένο στο χείλος του γκρεμού σε σημείο πραγματικό εξώστη στην απότομη βραχώδη ακτή και στο διάπλατο πέλαγος.