Φρένα: Για ασφάλεια και επιδόσεις!

Διαβάστηκε από 2258 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/5/2018

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα φρένα. Δισκόφρενα, Ταμπούρα, Τακάκια, υδραυλικό σύστημα και πως μπορείτε να βελτιώσετε το φρενάρισμα περαιτέρω! Η ασφάλεια είναι σημαντική, ρίξε μια ματιά.

 
All about Φρένα
 
Τα φρένα αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία της ασφάλειάς μας στο αυτοκίνητο, καθώς η σωστή και αποτελεσματική λειτουργία τους μπορεί να μας σώσει από σοβαρούς τραυματισμούς αλλά και μοιραία ατυχήματα. Για να τα φροντίσουμε σωστά όμως πρέπει πρώτα να ξέρουμε πως λειτουργούν. Ποια είναι τα είδη των φρένων που υπάρχουν και από ποια μέρη αποτελούνται;
 
Υπάρχουν δύο βασικά είδη φρένων, τα δισκόφρενα και τα τύμπανα πέδης ή αλλιώς ταμπούρα. Τα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα διαθέτουν και τα δύο είδη, συνήθως τα δισκόφρενα στις μπροστινές ρόδες καθώς είναι πιο αποτελεσματικά, και τα ταμπούρα στις πίσω ρόδες. Ένα υδραυλικό σύστημα τα συνδέει μεταξύ τους και βοηθά τη λειτουργία τους. Στα πιο ακριβά και στα υψηλών επιδόσεων αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται μόνο δισκόφρενα, ενώ τα παλιότερα μοντέλα διαθέτουν μόνο ταμπούρα. Πάμε να δούμε πιο συγκεκριμένα τι ακριβώς γίνεται στα φρένα μας.

Δισκόφρενα : Δεν υπερθερμαίνονται εύκολα , «πιάνουν» πάντα !
 
Το σύστημα του δισκόφρενου περιλαμβάνει 3 βασικά μέρη: τη δαγκάνα, τα τακάκια και το δίσκο. Η δαγκάνα στερεώνεται πάνω στην ανάρτηση με προσαρμογέα που στηρίζεται σε μια βάση. Τόσο ο προσαρμογέας όσο και τα υπόλοιπα υλικά είναι κατασκευασμένα από υψηλής ποιότητας υλικά για να αντέχουν τα μεγάλα φορτία που δέχονται. Τα δισκόφρενα, όπως και τα ταμπούρα, λειτουργούν με πεπιεσμένο ρευστό, το οποίο φτάνει στη δαγκάνα μέσω των σωληνώσεων που τα συνδέουν με αυτή. Η δαγκάνα διαθέτει μικρά υδραυλικά πιστόνια τα οποία πιέζουν τα τακάκια που με τη σειρά τους σφίγγουν το δίσκο από κάθε πλευρά για να μειώσει ταχύτητα ή να σταματήσει.
 
Όλη αυτή η διαδικασία παράγει μεγάλα ποσά θερμότητας. Τα δισκόφρενα είναι ικανά να αντέξουν μέχρι και τους 1.200 βαθμούς Κελσίου και είναι ταχύτερα στην απαγωγή της θερμότητας. Αυτό σημαίνει πως οι πιθανότητες να υπερθερμανθούν τα φρένα σε βαθμό που να μην «πιάνουν» πια είναι πολύ λιγότερες. Για να αντέξουν όμως τις υψηλές αυτές θερμοκρασίες, τα δισκόφρενα πρέπει να αποτελούνται από τα πιο ανθεκτικά υλικά, κάτι που τα καθιστά αρκετά πιο ακριβά σε σχέση με τα υπόλοιπα φρένα.
 
Ταμπούρα : Αν περάσεις τους 450 βαθμούς θερμοκρασίας, ξέχνα τα!
 
Ένα ταμπούρο διαθέτει ένα κοίλο τύμπανο που γυρίζει με τον τροχό. Το πίσω μέρος του είναι ανοιχτό και καλύπτεται από ένα σταθερό πλαστικό πάνω στο οποίο υπάρχουν δύο καμπύλες σιαγόνες που φέρουν εσωτερική επένδυση με υλικό υψηλού συντελεστή τριβής, προκειμένου να επιτύχουν το φρενάρισμα του περιστρεφόμενου τυμπάνου. Λειτουργούν είτε με χειροκίνητο μοχλό (λεβιέ) είτε με διακόπτες.
 
Τα ταμπούρα είναι συνήθως κατασκευασμένα από κράμα χυτοσιδήρου και οι σιαγόνες από χάλυβα. Τα μεγαλύτερο μειονέκτημά τους είναι πως υπερθερμαίνονται πολύ εύκολα, καθώς σταματάνε να δουλεύουν στους 450 βαθμούς Κελσίου. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που τα ταμπούρα άρχισαν να αντικαθίστανται από τα δισκόφρενα στα περισσότερα αυτοκίνητα σήμερα. Εάν χρησιμοποιείτε ακόμα ταμπούρα, πρέπει να προσέχετε πολύ όταν λιπαίνετε τα μηχανικά μέρη του οχήματός σας, καθώς τα ταμπούρα ΔΕΝ ΛΙΠΑΙΝΟΝΤΑΙ. Ωστόσο, καλό είναι να ελέγχετε το εσωτερικό υλικό των σιαγόνων ανά τακτά διαστήματα και να τις βάφετε εξωτερικά για μεγαλύτερη προστασία.
 
Τα Τακάκια που όταν φθαρούν «φωνάζουν» ή στέλνουν σήμα «άλλαξε με» !
 
Τα τακάκια είναι ένα από τα μέρη του δισκόφρενου και αποτελούνται από μια ατσάλινη επιφάνεια η οποία διαθέτει ένα υλικό τριβής στη μεριά η οποία εφάπτεται με το δίσκο φρένων. Τα τακάκια λειτουργούν μετατρέποντας την κινητική ενέργεια του αυτοκινήτου σε θερμική ενέργεια μέσω της τριβής. Ανάλογα με τη θερμοκρασία αρίστης λειτουργίας τους, τα τακάκια χωρίζονται σε 3 βασικές κατηγορίες:
 • Κοινά τακάκια, τα οποία δουλεύουν καλύτερα όταν είναι κρύα αλλά υπερθερμαίνονται πολύ γρήγορα.
 • Αγωνιστικά τακάκια, τα οποία αργούν να υπερθερμανθούν και δεν πιάνουν καλά όταν είναι κρύα.
 • Ημι-αγωνιστικά τακάκια, τα οποία δουλεύουν καλύτερα κρύα και δεν υπερθερμαίνονται γρήγορα.
Διάφορα υλικά χρησιμοποιούνται για να κατασκευαστούν τα τακάκια. Συνήθως τα περισσότερα τακάκια σήμερα είναι κεραμικά, μεταλλικά, ημι-μεταλλικά ή αποτελούνται από έναν συνδυασμό συνθετικών υλικών με τη μορφή κυτταρίνης, αραμιδίου και άλλων υλικών. Ανάλογα με το υλικό τους, τα τακάκια πρέπει να αλλάζονται συχνά, ενώ τα περισσότερα διαθέτουν κάποιο μηχανισμό που ειδοποιεί τον οδηγό κάθε φορά που χρειάζονται αντικατάσταση. Για παράδειγμα κάποια έχουν μια λωρίδα μετάλλου η οποία μόλις φθαρεί προκαλεί έναν οξύ ήχο, ενώ τα πιο καινούργια στέλνουν σήμα σε ένα λαμπάκι που βρίσκεται στο ταμπλό του αυτοκινήτου.
 
Τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν όλα τα τακάκια είναι αντοχή σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ικανότητα άμεσης επαναφοράς μετά από έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία και ικανότητα του υλικού για λεία και ίση επαφή με το δίσκο για να αποφεύγονται οι ρωγμές.
 
Υδραυλικά φρένα : Πιο ανθεκτικά και με αντοχή σε υψηλότερες θερμοκρασίες!
 
Τα υδραυλικά φρένα για τα μηχανοκίνητα οχήματα έχουν βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια και πλέον αποτελούν τη βάση του συστήματος φρένων στα περισσότερα οχήματα. Το σύστημα των υδραυλικών φρένων αποτελείται από ένα πεντάλ ή μοχλό φρένου που συνδέεται σε έναν κεντρικό κύλινδρο με μηχανικό συνδετικό υδραυλικό υγρό, το οποίο υπόκειται σε πίεση και ρέει προς τη δαγκάνα που περιέχει τα τακάκια, τα οποία παράγουν την απαραίτητη τριβή για το φρενάρισμα.
 
Σε σύγκριση με τα μηχανικά συστήματα φρεναρίσματος, τα υδραυλικά φρένα παρέχουν υψηλότερες αναλογίες μόχλευσης, είναι συμπαγείς και εύκολα στη συντήρηση, ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος να φθαρούν οι σύνδεσμοί τους. Σε αυτό τον τομέα, τα υδραυλικά φρένα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους προκατόχους τους που απαιτούσαν μηχανικές συνδέσεις ή καλώδια φρένων.
 
Τα υγρά που χρησιμοποιούν τα υδραυλικά φρένα πρέπει να αλλάζονται τακτικά, καθώς τα περισσότερα χρησιμοποιούν υγρά γλυκόλης τα οποία απορροφούν την υγρασία. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των υδραυλικών φρένων είναι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν γραμμές μεταφοράς υγρών από καουτσούκ, οι οποίες περιβάλλονται από χάλυβα, καθιστώντας τες ακόμα πιο ανθεκτικές σε υψηλές πιέσεις και θερμοκρασίες.
 
Βελτιώνεις τα φρένα σημαίνει αυξάνεις την τριβή ! 
 
Αφού μιλήσαμε για τα είδη των φρένων, τώρα ήρθε η ώρα να μάθουμε πως μπορείτε να τα βελτιώσετε για να επιτύχετε την υψηλότερη απόδοση!
 
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως το tuning των φρένων έχει να κάνει ουσιαστικά με την αύξηση της τριβήςΌσο αυξάνεται η τριβή τόσο μειώνεται ο χρόνος αλλά και η απόσταση που απαιτούνται για να σταματήσει το όχημά σας.
 
Το πρώτο βήμα για τη βελτίωση των φρένων σας είναι η αλλαγή των ελαστικών σας. Ο ρόλος των ελαστικών είναι καθοριστικός στη λειτουργία των φρένων, καθώς στα υψηλής απόδοσης ελαστικά η επιφάνεια που αγγίζει το δρόμο είναι μεγαλύτερη κι αυτό βοηθά στη συνολική αύξηση της τριβής. Έπειτα, χρειάζεστε καλύτερης ποιότητας τακάκια. Όπως είδαμε πιο πάνω, τα τακάκια είναι το βασικό στοιχείο για την πρόκληση τριβής, οπότε όσο αυξάνεται η ποιότητα και η ανθεκτικότητα των υλικών τους, τόσο αυξάνεται και η τριβή. Προσέξτε όμως, καθώς τα τακάκια υψηλής απόδοσης φθείρονται πολύ πιο γρήγορα και θέλουν ακόμα πιο συχνή αντικατάσταση. Το τελευταίο βήμα είναι να αντικαταστήσετε τους ρότορες ή τα στροφεία σας, επιλέγοντας αυτά με μεγαλύτερη διάμετρο θα έχετε καλύτερες επιδόσεις φρεναρίσματος.
 
Πριν ξεκινήσετε το tuning των φρένων σας, βεβαιωθείτε πως έχετε ελέγξει καλά τις ιδιότητες και τις ανάγκες του αυτοκινήτου σας!
Συμβουλευτείτε TOP Tuning ή Service Experts της αγοράς για να κάνετε το αυτοκίνητό σας πιο ασφαλές για εσάς και τους γύρω σας!

 

ΦΡΕΝΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - TUNING - ΒΕΛΤΙΩΣΗ

 • Ποιοτική αναβάθμιση αυτοκινήτων!

  Αριστα καταρτισμένο προσωπικό, εκπαιδευμένο από την BIGAS Ιταλίας! Το 35% το προσωπικού είναι απόφοιτοι ανώτατων Πολυτεχνικών σχολών. Πολυετής εμπειρία στην ρύθμιση των κινητήρων. Λογικές τιμές, με δημιουργία προσφορών προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κάθε πελάτη.  2103410108 Περισσότερα
 • Ποιοτικές βελτιώσεις - εξειδικευμένο service

  Στο συνεργείο NTTS θα βρεις ότι χρειαστείς στους τομείς των βελτιώσεων αλλά και του εξειδικευμένου service για Nissan & Toyota. Λάδια, μπουζί, φίλτρα και άλλα προϊόντα καθώς και μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, μεταξύ άλλων ευθυγράμμιση και τοποθέτηση ελαστικών.
   2106635755 Περισσότερα
 • Εκμεταλλευτείτε στο μέγιστο τις δυνατότητες του κινητήρα σας!

  Η ΚΒ δραστηριοποιεται στο χώρο του προγραμματισμού των εγκεφάλων των μηχανών εσωτερικής καύσης, ώστε να αξιοποιόυνται στο μέγιστο οι δυνατότητες του κινητήρα του αυτοκινήτου. Πάντα με τα εργοστασιακά πλαίσια ασφάλειας, αξιοπιστίας και σωστής λειτουργίας.  6986008035 - 6942205050 Περισσότερα
 • Κορυφαίες λάμπες Led Αυτοκινήτου

  Η εταιρεία HELECO δίνει άμεσες και αξιόπιστες λύσεις στον τομέα του φωτισμού για το αυτοκίνητο, στοχεύοντας στην Ασφάλεια, την ποιότητα και την αξιοπιστία. Μεγάλη γκάμα προϊόντων, ανταγωνιστικές τιμές.
   2130387078 Περισσότερα
 • Τα πάντα για τα εξαρτήματα μετάδοσης

  Η εταιρεία Γκατζελάκης, ασχολείται με την κατασκευή εξαρτημάτων μετάδοσης και με την υποστήριξη αυτών για αυτοκίνητα. Τα εξαρτήματα που κατασκευάζει είναι, μεταξύ άλλων: Μπλοκέ διαφορικά τύπου Τόρσεν. Ημιαξόνια βελτιωμένα για μεγάλες απαιτήσεις. 
   2467042690 Περισσότερα

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΦΡΕΝΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός