Παιδική προστασία στο αυτοκίνητο.

Διαβάστηκε από 3045 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 5/3/2018

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γονιός και κηδεμόνας για την ασφάλεια ενός βρέφους.

 
Διάβασε τώρα για τα στατιστικά και τις έρευνες για ηλικίες 1 έως 14 στο αυτοκίνητο.

Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα αποτελούν την αιτία κάθε χρόνο, πολλά παιδιά να αποβιώνουν ή να τραυματίζονται με κυριότερη αιτία τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας ή τη λάθος χρήση παιδικών καθισμάτων. Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να ταξιδεύουν σε συγκεκριμένου τύπου παιδικά καθίσματα ακόμα και για μικρές αποστάσεις, αφού πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος δυστυχήματος. Πληροφοριακά, σε μια σύγκρουση με ταχύτητα 50 χιλιομέτρων την ώρα, ένα παιδί που δεν είναι ορθά προσδεμένο μπορεί να εκτιναχθεί με δύναμη ακόμα και 50πλάσια του βάρους του! Αλλωστε οι αριθμοί λένε πως τα τροχαία ατυχήματα, είναι η Νο1 αιτία θανάτου για παιδιά από 1 έως 14 ετών, αλλά και μία από τις σοβαρότερες αιτίες τραυματισμού. Οι περισσότεροι τραυματισμοί, μάλιστα, είναι στο κεφάλι και τον αυχένα.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες το 25% της μάζας του σώματος ενός νηπίου είναι συγκεντρωμένη στο κεφάλι (6% στους ενήλικες), με αποτέλεσμα ο αυχένας να μην μπορεί να αντέξει τις απότομες κινήσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Επίσης αντίστοιχα και η σπονδυλική στήλη ενός παιδιού είναι εύθραυστη συνεπώς κρίνεται απαραίτητη η στήριξη κατά μήκος της πλάτης από τον αυχένα μέχρι τη μέση. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το πρόσθιο τμήμα του σώματος ενός παιδιού, καθώς ο θώρακας δεν μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη προστασία στα εσωτερικά όργανα της κοιλότητάς του. Γι αυτό και μέχρι την ηλικία των 12 ετών το παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου είναι απαραίτητο, διότι επωμίζεται την ευθύνη της απορρόφησης της έντασης σε ενδεχόμενο πρόσκρουσης, ενώ συγχρόνως το συγκρατεί στη θέση του.

Η επιλογή του σωστού παιδικού καθίσματος, όμως, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση για τους γονείς. Ξεκινά πριν ακόμη τη γέννηση του παιδιού, αφού πρέπει να το μεταφέρει με ασφάλεια από το μαιευτήριο μέχρι το σπίτι, και συνεχίζεται διαρκώς όσο αυτό αναπτύσσεται.
Το «πρόβλημα», ωστόσο, είναι πως δεν υπάρχει μια τυποποιημένη διαδικασία για να διαλέξεις ένα παιδικό κάθισμα. Η επιλογή ενός καθίσματος πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το ύψος και βάρος του παιδιού. Η ηλικία πρέπει να λαμβάνεται ενδεικτικά υπόψη.

 Κατηγορίες παιδικών καθισμάτων που κοστίζουν μέσο όρο από 100 έως 200+ εύρο.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες παιδικών καθισμάτων με βάση το πώς δένουν στο αυτοκίνητο. Τα «παραδοσιακά» κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας, ενώ τα πιο σύγχρονα δένουν στις βάσεις ISOFIX, που διαθέτουν τα περισσότερα αυτοκίνητα από το 2006 και μετά. Αυτές είναι ατσάλινες θηλιές προσαρμοσμένες σε μια μπάρα που βρίσκεται ανάμεσα στη βάση και την πλάτη του πίσω καθίσματος, ενώ είναι δεμένη πάνω στο σασί του αυτοκινήτου. Εάν το αυτοκίνητό σας δεν έχει βάσεις ISOFIX, θα πάτε στα «απλά» καθισματάκια…

Ανάλογα με την κατηγορία του παιδικού καθίσματος, η διαφορά στην τιμή ενός ίδιου μοντέλου με ή χωρίς ISOFIX μπορεί να ποικίλλει από τα 100 έως και τα 200+ ευρώ. Γιατί, όμως, αξίζει να πληρώσετε τα επιπλέον χρήματα; Οι λόγοι είναι απλοί και έχουν να κάνουν με τον χρόνο και την ασφάλεια. Πιο συγκεκριμένα:
 1. Τα ISOFIX μπαίνουν-βγαίνουν με δύο «κλικ», κάτι που είναι πολύ εύχρηστο για όσους δεν έχουν το κάθισμα μόνιμα τοποθετημένο σε ένα αμάξι (π.χ. οικογένειες με 2 αυτοκίνητα). Κερδίζεις χρόνο, λοιπόν, καθώς δεν χρειάζεται να δένεις το κάθισμα μόνο με ιμάντες, ακολουθώντας συχνά περίπλοκες οδηγίες.
 1. Είναι θέμα ασφάλειας. Έρευνες δείχνουν πως το 80% των παιδικών καθισμάτων που δένουν με τη ζώνη ασφάλειας, έχουν τοποθετηθεί με λανθασμένο τρόπο. Επιπλέον, ακόμα και σωστά να έχεις δέσει το κάθισμα, άλλο πράγμα είναι να το κρατάει ακινητοποιημένο ένας ιμάντας και άλλο είναι να βρίσκεται κουμπωμένο στο σασί του αυτοκινήτου. Τα ISOFIX είναι πιο σταθερά και ασφαλή.
Καθίσματα που να βλέπουν μπροστά ή πίσω;

Υπάρχουν δύο ειδών παιδικά καθίσματα που βλέπουν προς τα πίσω. Αυτά που είναι κατασκευασμένα για να βλέπουν μόνο προς τα πίσω και αυτά που μετατρέπονται και βλέπουν και προς τα εμπρός για μεγαλύτερες ηλικίες.

O νόμος επιβάλει το κάθισμα να είναι τοποθετημένο ανάποδα από την κίνηση του οχήματος για τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Τελευταίες έρευνες, μάλιστα, δείχνουν πως τα εν λόγω καθίσματα είναι 5 φορές πιο ασφαλή από εκείνα που κοιτάζουν μπροστά, καθώς προστατεύουν καλύτερα τον αυχένα, το κρανίο και τη σπονδυλική στήλη του παιδιού. Έτσι, υπάρχουν καθίσματα για παιδιά έως και 18 κιλών (περίπου 4 χρόνων) που επιτρέπουν την τοποθέτησή τους ανάποδα.
Ομάδα 0: για παιδιά που
ζυγίζουν έως 10 κ., 0-12 μηνών
Ομάδα 0+: για παιδιά που
ζυγίζουν έως 13 κ., 0-13 μηνών
Το παιδικό κάθισμα προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, αν έχει την πλάτη του στο μπροστινό μέρος του καθίσματος (αν τοποθετείται ανάποδα στο κάθισμα). Κάποια καθίσματα αυτού του είδους μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παιδιά, μέχρι 3 ετών. Ονομάζονται μετατρεπόμενα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο καιρό από το παιδί, βλέποντας ταυτόχρονα προς τα πίσω. Δεν φέρουν χειρολαβές, ούτε υποδοχή βάσης. Έχουν 5 σημεία δεσίματος και ένα προστατευτικό κεφαλής, που μπορεί να ρολάρει μπροστά ως προστατευτικό του θώρακα.

Δες τώρα τη σωστή τοποθέτηση ενός παιδικού καθίσματος.
 1. Τοποθετήστε το καθισματάκι στη θέση του αυτοκινήτου που έχετε επιλέξει. Τραβήξτε τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου περνώντας την από το κενό, ανάμεσα στην πλάτη και στη βάση του καθίσματος. Αν είναι ISOFIX κουμπώστε στις ειδικές βάσεις των καθισμάτων.
 2. Περάστε τη ζώνη μέσα από τις αντίστοιχες υποδοχές. Βγάλτε την από την άλλη πλευρά και στερεώστε την στην αγκράφα του καθίσματος. Εδώ βολεύουν τα λεπτά χέρια.
 3. Περάστε το διαγώνιο τμήμα της ζώνης μέσα από την αντίστοιχη υποδοχή στο πλαϊνό τμήμα του καθίσματος (πίσω από την πλάτη του παιδικού καθίσματος).
 4. Τραβήξτε με δύναμη το διαγώνιο τμήμα της ζώνης, έτσι ώστε να εφαρμόσει καλά το καθισματάκι στο κάθισμα του αυτοκινήτου και κουμπώστε με το «κλιψάκι».
 5. Πιέστε όλα τα σημεία, για να βεβαιωθείτε ότι, όλα τα τμήματα της ζώνης είναι τεντωμένα και ότι το κάθισμα έχει τοποθετηθεί σωστά.
 6. Κάντε ένα τελικό έλεγχο για να δείτε πόσο καλά έχει στερεωθεί. Καλό είναι ανά τακτικά διαστήματα να σφίγγετε τις ζώνες, ακόμα και όταν έχετε κάθισμα ISOFIX.

 

ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

περισσότερα »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 • Θοδωρής

  Καλησπέρα αλλά ένα παιδάκι παρόλο που είναι πολύ πιο ασφαλές να κάθεται ανάποδα στο κάθισμα δυστυχώς μετά τον 1-1,5 χρόνο και δεν χωράει αλλά και "ζητάει" να βλέπει και μπροστά. Άρα δυστυχώς η ασφαλέστερη επιλογή δεν είναι πάντα εφικτή! Πόσο μάλλον όταν αναφέρετε ότι ανάποδα μπορούν να κάθονται και μέχρι 3-4 ετών...

    2

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

 • Αξιόπιστα παιδικά καθίσματα!

  Η Concord εγγυάται την ασφάλεια του παιδιού σας, όταν βρίσκεται στο αυτοκίνητο. Τα εξελιγμένα, άψογα σχεδιασμένα και αξιόπιστα παιδικά της καθίσματα προσφέρουν μέγιστη ασφάλεια, μεγάλη άνεση και εύκολο χειρισμό.   2106029608 Περισσότερα
 • Η απόλυτη προστασία για το παιδί σας!

  Η ΠΕΡΑΜΑΞ Α.Ε διαθέτει παιδικά καθίσματα της Britax-Romer, τα οποία έχουν τεχνολογία ISOFIX και μία πλήρη συλλογή από προϊόντα τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες κάθε οικογένειας, ανεξαρτήτως τύπου αυτοκινήτου.  2102486891 Περισσότερα

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΞΕΣΟΥΑΡ & ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Ελεύθερο Κείμενο
Κατηγορία/Υποκατηγορία
Μάρκα
Μοντέλο
Χρονολογία
 
Τιμή από
Τιμή έως
Εργοστασιακός Κωδικός