• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Εσείς είστε από αυτούς που λένε «δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά»; Και αν ναι τι σας λείπει από τα σύγχρονα αυτοκίνητα;

«Δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά»

Διαβάστηκε από 21033 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 12/10/2017

Αν «δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά» τότε τι είναι αυτό που σας λείπει από τα αυτοκίνητα όπως ήταν κάποτε;

 
Δεν θα πάτε μακριά χωρίς να ακούσετε την έκφραση «δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά». Και μιλάμε πάντα για αυτοκίνητα! Δηλαδή υπάρχει κάτι που είχαν τα παλιά αυτοκίνητα αλλά δεν έχουν τα καινούργια; Και σας λείπει κιόλας; Τι ακριβώς είναι αυτό που θεωρείτε πως δεν έχουν τα αυτοκίνητα πλέον σήμερα;

Αλήθεια με τόση τεχνολογία και τόση εξέλιξη, είστε από αυτούς που βρίσκουν πως τα αυτοκίνητα «δεν τα φτιάχνουν πια όπως παλιά»;  Συνήθως αυτή η έκφραση ακούγεται για συσκευές όπως τηλεοράσεις και πλυντήρια, που κάνουν την ίδια δουλειά όπως έκαναν παλιά, όμως τώρα χαλάνε πιο γρήγορα.

Όμως και το αυτοκίνητο κάνει την ίδια δουλειά που έκανε παλιά. Ή όχι; Γιατί μπορεί να σε μεταφέρει από το Α στο Β, όπως ένα πλυντήριο πλένει τα ρούχα σου, όμως το κάνει με πολύ περισσότερη οικονομία, ασφάλεια, ησυχία, πολυτέλεια, άνεση και ταχύτητα. Στο κάτω κάτω την τεχνολογία στο πλυντήριο δεν θα τη δεις και τόσο πολύ, στο αυτοκίνητο όμως το πράγμα αλλάζει.

Πως μπορείς να συγκρίνεις ένα σημερινό μοντέλο με ένα δέκα ή είκοσι ή τριάντα χρόνων και να πεις πως «δεν τα φτιάχνουν όπως παλιά»; Ποιο είναι αυτό το χαρακτηριστικό δηλαδή που δεν έχουν; Εντάξει στις τηλεοράσεις μπορεί σήμερα να μην τις κρατάς πάνω από 5-8 χρόνια σε σχέση με την πρώτη που αγόρασαν οι γονείς σου το 1977 και την έχεις ακόμη στο χωριό και «παίζει μια χαρά». Όμως στο αυτοκίνητο, αποκλείεται το Opel Record του παππού σου να ήταν καλύτερο από το Insignia που οδηγείς.

Πολλοί ενοχλούνται από την «αντοχή» της λαμαρίνας. Θεωρούν πως τα παλιά αυτοκίνητα άντεχαν περισσότερο στις συγκρούσεις. Από παθητική ασφάλεια όμως μηδέν, ενώ πλέον, με την πίεση των ασφαλιστικών, στις μικροσυγκρούσεις με χαμηλές ταχύτητες που είναι συχνές, τα νέα μοντέλα δεν παθαίνουν τίποτα χάρη στα νέα υλικά και τη σχεδίαση.

Τι μένει λοιπόν; Αλήθεια τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει κάποιον να πει πως δεν φτιάχνουν τα καινούργια αυτοκίνητα όπως τα παλιά; Μήπως είναι μία νοσταλγική έκφραση που δεν σημαίνει απολύτως τίποτα στην περίπτωση του αυτοκινήτου αφού κάθε γενιά είναι καλύτερη από την προηγούμενη; Εσείς όμως τι λέτε; Ισχύει η έκφραση ή όχι;

 
 • Παν

  Σε μεγάλο βαθμό διαφωνώ. Ο χρόνος περνά, η τεχνολογία εξελίσσεται και τα τμήματα RD όχι μόνο μελετούν, αλλά επενδύουν χρήματα κιόλας, ώστε τα αυτοκίνητα να ακολουθούν τις εξελίξεις και να είναι πάντα επίκαιρα. Άρα θα πω πως ό,τι γίνεται γίνεται σε μεγάλο βαθμό για καλό, τουλάχιστον για καλύτερο από παλιά. Ωστόσο, θα κρατήσω δυο μικρές επιφυλάξεις. Η μία είναι τα υπερβολικά περισσότερα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά από παλιά. Η άλλη είναι κάποια υλικά στο εσωτερικό. Παλιά περισσότερες επιφάνειες καλύπτονταν από την ταπετσαρία των καθισμάτων. Τώρα μέσα σχεδόν παντού πλαστικό, και μόνο μία πολύ λεπτή λωρίδα στην πόρτα (και αν). Επίσης, τα μοντέλα που είχαν μαλακό ταμπλό, είχαν μαλακό υλικό σε μεγαλύτερη έκταση και μονοκόμματα, δηλαδή από πάνω μέχρι κάτω και από άκρη σε άκρη. Ενώ τώρα η επιφάνεια μαλακού υλικού μειώνεται, μόνο στο πάνω μέρος, και τα ταμπλό δεν είναι πια μονοκόμματα, αλλά συναρμολογούνται περισσότερες επιφάνειες από διαφορετικά υλικά, με αποτέλεσμα τριγμούς στις ενώσεις τους σε κάποια μοντέλα. Άρα, θα πω και ναι και όχι στον τίτλο του άρθρου. Κάπου συμφωνώ, κάπου διαφωνώ, και εν μέρει.

    5
 • DNA

  Συμφωνώ με τον Παν. Πιστεύω ότι τα σημερινά αυτοκίνητα είναι συνολικά πιο καλοφτιαγμένα απο τα παλιά. Τώρα έχουν τους τρόπους να κάνουν και "οικονομίες" που να μην φαινονται εύκολα ή να μην ενοχλούν εκεί που είναι.

    4
 • Δημητρης

  Οσο πιο παλιο τοσο πιο απλο στο θεμα τεχνολογιας.Οσο πιο απλο στο θεμα τεχνολογια τοσο ποιο αξιοπιστο και πιο οικονομικο στο θεμα συντηρησης.Απλα τα πραγματα!

    2
 • France

  Κατά την προσωπική μου αποψη τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι ασφαλέστερα κι ως εκεί, καλύτερα όμως όχι(όπως και να το κάνουμε άλλο να ακούς το γουργουρισμα μιας αλφέτα μιας ιντεγκραλε έστω μιας τσελικα ενός γκολφ2 ενός σκορπιού ενός ράλλου, εσκορτ κλπ,αυθεντικά αυτοκίνητα μιας αυθεντικής εποχής,κι άλλο να βλέπεις σημερινές απρόσωπες μακιγιαρισμενες κονσιτες αποτελεσματικές ναι αλλά με καλσόν κι όχι με μπλουτζιν να προσπαθούν να δείξουν κάτι που ...δεν εχουν

    1