Βρείτε το δείκτη του λαδιού και τραβήξτε τον έξω κρατώντας τον στην ευθεία. Συνήθως η κορυφή του έχει πιο έντονο χρώμα για τον εντοπίζετε εύκολα.

Έλεγχος στάθμης λαδιού κινητήρα

14.982 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/7/2013

Ο έλεγχος της στάθμης του λιπαντικού αποτελεί μια αναγκαία ενέργεια που όλοι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε, για να εξασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία και μακροζωία του κινητήρα του αυτοκινήτου.

 
• Ο κινητήρας του αυτοκινήτου καταπονείται από πολλές συνθήκες κίνησης και είναι επιβεβλημένος ο τακτικός έλεγχος -και η συχνότερη αλλαγή- όταν: το αυτοκίνητο κινείται συνέχεια μέσα στην πόλη, ρυμουλκεί φορτία, κινείται σε μεγάλες διαδρομές στα βουνά καθώς και σε συχνές και μακρινές αποστάσεις σε αυτοκινητόδρομους με μεγάλες ταχύτητες. 

• Τα λάδια πρέπει πάντοτε να αλλάζονται ή εν ανάγκη να συμπληρώνονται στα χρονικά διαστήματα που προτείνονται από το βιβλίο συντήρησης. Η διάρκεια ζωής των λαδιών βρίσκεται κάπου μεταξύ των 5.000 και 15.000 χιλιομέτρων (ή ακόμα περισσότερο) ή μεταξύ έξι μηνών και ενός χρόνου, ανάλογα με το ποιο από τα δύο θα συμβεί πρώτο.

Διαδικασία

Βήμα 1
Βρείτε το δείκτη του λαδιού και τραβήξτε τον έξω κρατώντας τον στην ευθεία. Συνήθως η κορυφή του έχει πιο έντονο χρώμα για τον εντοπίζετε εύκολα.

Βήμα 2
Σκουπίστε το δείκτη (κυρίως την άκρη του) με το καθαρό πανί. Στο τελείωμά του θα διακρίνετε τα χαρακτηριστικά σύμβολα της στάθμης.

Βήμα 3
Επανατοποθετήστε το δείκτη στη θέση του και τραβήξτε ξανά έξω. Τώρα μπορείτε να διακρίνετε το επίπεδο του λιπαντικού στον κινητήρα. Πρέπει να βρίσκεται μεταξύ της ανώτερης και της κατώτερης ένδειξης.

Βήμα 4
Αν όχι, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε ποσότητα λιπαντικού (πάντα το ενδεδειγμένο). Ξεβιδώστε την τάπα του λαδιού (βρίσκεται στο πάνω μέρος στον κινητήρα) και προσθέστε λάδι.

Βήμα 5
Αφήστε λίγο χρόνο στο λάδι να "κάτσει" και ξαναμετρήστε τη στάθμη με το δείκτη. Επαναλάβατε αν χρειάζεται κι άλλη ποσότητα.