• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
Κατάθεση πινακίδων: Πώς γίνεται - Τι πρέπει να προσέξετε

Κατάθεση πινακίδων: Πώς γίνεται - Τι πρέπει να προσέξετε

1.916 Επισκέψεις στο άρθρο (26/11/2021)

Δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που σκέφτονται σοβαρά να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους για να γλυτώσουν την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Ας δούμε τα βήματα για την αίτηση ακινησίας και τι πρέπει να προσέξουν.

Online η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Tα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας του 2022 έχουν ήδη αναρτηθεί ,με καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης την τελευταία εργάσιμη ημέρα του 2021, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους. Πάμε να δούμε πως μπορούν να το κάνουν:

Τα βήματα στο myCAR

Όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους ψηφιακά πρέπει να μπουν στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet, να βάλουν τα στοιχεία του οχήματος και να γνωστοποιήσουν που θα το σταθμεύσουν. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Αν είναι όλα εντάξει, τότε το σύστημα θα τους ενημερώσει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία. Σε περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, αυτοί ενημερώνονται και θα πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάξει το όχημα.

Πότε δεν υποβάλλεται ηλεκτρονικά η αίτηση

Οι ιδιοκτήτες λοιπόν δεν χρειάζεται να επισκεφτούν κάποια ΔOY για να υποβάλουν την αίτηση ακινησίας, εκτός από τις παρακάτω περιπτώσεις:
  1. Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος
  2. Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό
  3. Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί
  4. Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού
  5. Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή
  6. Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος ( ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση
  7. Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας
  8. Πλειστηριασμού του οχήματος
  9. Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου
  10. Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Τι πρέπει να προσέξετε - Τα πρόστιμα

Ένα αυτοκίνητο για το οποίο έχει υποβληθεί αίτηση ακινησίας, απαγορεύεται να κυκλοφορήσει. Εάν μάλιστα εντοπιστεί να κυκλοφορεί, να φέρει πινακίδες ή να είναι σταθμευμένο σε άλλη θέση από αυτή που έχει δηλωθεί, τότε αίρεται αυτοδικαίως η ακινησία και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, πέραν των τελών κυκλοφορίας και του προστίμου μη καταβολής αυτών που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, και διοικητικό πρόστιμο ίσο με 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο τριπλασιάζεται και, με απόφαση του κατά νόμο αρμοδίου οργάνου, αφαιρείται για τρία έτη το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.