• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Για να δούμε τι πραγματικά επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση θα πρέπει να γίνει ένα διεξοδικό τεστ, σε ελεγχόμενο περιβάλλον με αποτελέσματα που μπορούν να επαναληφθούν.

Μην ψαρώνετε με την κατανάλωση

Διαβάστηκε από 25905 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 30/7/2018
 

Ποιοί οι μύθοι και ποιά η πραγματικότητα γύρω από τους παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση; Εσείς ποιοί νομίζετε πως κάνουν τη διαφορά;

Για να δούμε τι πραγματικά επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση θα πρέπει να γίνει ένα διεξοδικό τεστ, σε ελεγχόμενο περιβάλλον με αποτελέσματα που μπορούν να επαναληφθούν. Αν και κατά καιρούς γίνονται τέτοιες δοκιμές, αρκετοί διατηρούν επιφυλάξεις και επιμένουν σε αυτά που νομίζουν. Για να δούμε.

Τι λέτε για τη λειτουργία του κλιματιστικού για παράδειγμα; Θα περίμενε κανείς ότι αφού λειτουργεί με την ισχύ του κινητήρα θα έχει επίπτωση στην κατανάλωση. Συχνά μάλιστα σε κατ ιδίαν συζητήσεις η αναφορά στην κατανάλωση γίνεται με την συμπλήρωση «με αναμμένο τον κλιματισμό». Τι λέτε;

Αυτό που δείχνουν οι δοκιμές είναι πως γενικά στο ταξίδι το κλιματιστικό δεν επηρεάζει σημαντικά, πάνω δηλαδή από 1-2% την κατανάλωση. Της αλλάζει όμως τα φώτα στην πόλη, στο σταμάτα ξεκίνα και στο φανάρι. Εκεί η κατανάλωση μπορεί να αυξηθεί και 12%. 

Τα ανοιχτά παράθυρα; Περιμένει κανείς να έχουν τον αντίστροφο αντίκτυπο με αυτό του κλιματισμού. Δηλαδή υψηλή κατανάλωση στο ταξίδι λόγω της αύξησης των αεροδυναμικών τριβών, χαμηλή μέσα στην πόλη λόγω χαμηλής ταχύτητας (και άρα μικρής αεροδυναμικής αντίστασης). Φαίνεται όμως πως η σχεδίαση των νέων μοντέλων δεν επιτρέπει ριζική αλλαγή στην αεροδυναμική του αυτοκινήτου, και ακόμη και με τέρμα κάτω τα παράθυρα στο ταξίδι η κατανάλωση είναι περίπου 1% αυξημένη. Στα νέα μοντέλα.

Για αυτή την παρότρυνση να ελέγχετε τα λάστιχα κάθε 15 μέρες, τι λέτε; Είναι τα ξεφούσκωτα λάστιχα αιτία αύξησης της κατανάλωσης (πέραν της αυξημένης φθοράς τους); Για λάστιχα που έχουν χάσει το ένα τρίτο της πίεσής τους, μπορεί να δείτε και αύξηση κατά 5% στην κατανάλωση, ενώ δημιουργούνται και άλλοι κίνδυνοι φυσικά, στη συμπεριφορά του αυτοκινήτου ή ακόμη και από το υπερβολικό ζέσταμα της γόμμας τους. 

Αυτό που είναι εύκολα αντιληπτό είναι η αυξημένη ταχύτητα. Αφού η αεροδυναμική αντίσταση σκαρφαλώνει ραγδαία όσο αυξάνεται η ταχύτητα, ο κινητήρας απαιτεί πολλαπλάσια ισχύ για να ανταπεξέλθει. Από τα 100 στα 130 χλμ./ώρα ταξίδι, η διαφορά μπορεί να αυξηθεί μέχρι 20% στην κατανάλωση. Από εκεί και πάνω όμως, τα πράγματα ξεφεύγουν. Σε μετρήσεις που κάναμε η κατανάλωση στα 180χλμ/ωρα, ήταν διπλάσια από ότι στα 140χλμ/ωρα.

Από την άλλη, το βάρος, πέντε ενήλικες και αποσκευές, δεν κάνει μεγάλη διαφορά στο ταξίδι, κάνει όμως όταν υπάρχουν ανηφόρες και συχνό σταμάτα ξεκίνα στην κίνηση. Εκείνο που «σκοτώνει» την κατανάλωση είναι ότι βάζουμε στην οροφή. Οι σχάρες λιγότερο, οι μπαγκαζιέρες περισσότερο, και ακόμα περισσότερο τα ποδήλατα. 

Εσείς ποια από αυτά ακολουθείτε ή για ποια αμφιβάλετε και έχετε τη δική σας άποψη; Πως προσέχετε την κατανάλωση του αυτοκινήτου σας και τελικά ποιους μύθους ακούτε συνέχεια για αλήθειες;

 
Σχολιάστε την είδηση 1 σχόλια

Δοκιμή: Νέο Ford Fiesta Active

Αποκλειστικό: Τα 3 νέα SUV της Audi

Alfa Stelvio εναντίον Porsche;

Ποια ηλεκτρονικά έκαναν τα αυτοκίνητα χειρότερα;

Η κίνηση στους δρόμους

Ξέρεις να οδηγείς με χειροκίνητο κιβώτιο;

Έχεις ντίζελ; Δες τι πρέπει να προσέξεις

Τι χωράει το πορτ-μπαγκάζ των μικρομεσαίων;

Τα ΘΕΛΩ και τα ΜΠΟΡΩ σου σε 1 πακέτο!

2+1 tips για το καλό service

Βάλε του λίγο ...χέρι!

Βελτίωσε επιδόσεις τώρα! Με 3 κινήσεις

Κάντου το καλύτερο πλύσιμο με 5 κινήσεις!

Nέο Geely SX12

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ποια αυτοκίνητα είναι για κλωτσιές;

Αγορά / Auto Bild: Δείτε εδώ ποια μοντέλα αποτελούν έξυπνες αγορές!!

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ: To καλύτερο επαγγελματικό αυτοκίνητο !

Yellow Pages: Ελαστικά - Τιμές - Προσφορές!

CITROEN: Νέο C5 Aircross με 130 PS από 22.550 ευρώ

FORD: Δείτε το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα MyFiesta

RENAULT: CAPTUR & CLIO στην πιο δελεαστική τιμή, με όφελος έως 2.000€!

PEUGEOT: Ανανεωμένο 208 από 13.200€

SKODA: Skoda Fabia από 11.280€

Ψηφίστε και κερδίστε 4 μοτοσυκλέτες

περισσότερα »