Free Pass στο Δακτύλιο: Renault Clio LPG Vs SEAT Ibiza CNG
10 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Free Pass στο Δακτύλιο: Renault Clio LPG Vs SEAT Ibiza CNG

97.620 Επισκέψεις στο άρθρο (26/3/2022)

Δύο μικρά με εναλλακτικά καύσιμα και βασικό κοινό χαρακτηριστικό το μικρό κόστος μετακίνησης, αλλά και το ότι κινούνται ελεύθερα στο δακτύλιο, μπαίνουν στο ζύγι. Υγραέριο ή φυσικό αέριο; Renault Clio LPG ή SEAT Ibiza CNG;

Αεριοκίνητη είναι η σημερινή «μονομαχία» ανάμεσα σε δύο μικρά που έχουν πολλά να τα χωρίζουν και άλλα τόσα να τα ενώνουν. Το Renault Clio με υγραέριο (LPG) μπαίνει απέναντι από το SEAT Ibiza με φυσικό αέριο (CNG). Σε μία κατηγορία όπου... βενζινοκρατείται τα δύο μοντέλα χάρη στα εναλλακτικά τους καύσιμα κατεβάζουν κατά πολύ το κόστος μετακίνησης και γίνονται οι πιο καλοί φίλοι αυτών που θέλουν να κινηθούν με άνεση, ασφάλεια και οικονομικά τόσο εντός, όσο και εκτός πόλης.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

 
Το υγραέριο σε βενζινοκινητήρες διπλού καυσίμου, έχει αυξημένη κατανάλωση, χαμηλή τιμή (μέση τιμή 1,131 ευρώ/λτ.) και το πιο σημαντικό, μεγάλο δίκτυο ανεφοδιασμού που μετρά περισσότερα από 1.100 πρατήρια στην Ελλάδα. Από την άλλη το φυσικό αέριο CNG συνδυάζει τη χαμηλή κατανάλωση με την χαμηλή τιμή (ακόμα και σήμερα που έχει πάρει την ανιούσα, μέση τιμή 1,15 ευρώ/κιλό), όμως το βασικό του μειονέκτημα είναι το περιορισμένο δίκτυο ανεφοδιασμού, που αν και έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται μετρά σήμερα 20 πρατήρια. Ωστόσο, αυτή είναι η μία από τις πολλές συνισταμένες της μονομαχίας.
 
Το SEAT Ibiza TGI καταναλώνει αρχικά το φυσικό αέριο που βρίσκεται στις δεξαμενές του και, όταν αυτό τελειώσει, τότε περνά αυτόματα στη βενζίνη (ντεπόζιτο 9 λίτρα). Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, το Ιbiza TGI χρειάζεται 4,2 κιλά CNG για κάθε 100 χλμ. που με βάση την τιμή του σημαίνει πως απαιτεί μόλις 4,8 ευρώ/100 χλμ.. Από τη μεριά του το Renault Clio LPG καταναλώνει σύμφωνα με τις μετρήσεις μας 5,8 λτ./100 χλμ. αν επιλεχθεί ως καύσιμο η βενζίνη και 7,2 λτ./100 χλμ. αντίστοιχα αν επιλεχθεί ως καύσιμο το υγραέριο, ανάλογα με την επιθυμία του οδηγού του. Αυτό συνεπάγεται πως για να κινηθεί για 100 χιλιόμετρα με υγραέριο χρειάζεται σχεδόν 8 ευρώ. Να σημειωθεί πως το Clio LPG μπορεί να λειτουργεί με όποιο καύσιμο επιθυμεί ο οδηγός του με το πάτημα ενός κουμπιού.

Εσωτερικό: 6,5άρα οθόνη στη βασική το Ibiza, Clio σε πορτμπαγκάζ

Το Renault Clio LPG χαρακτηρίζεται από μία κομψότητα και μία απλότητα στον σχεδιασμό του. Για να μπορέσει κάποιος να βρει η μεγάλη οθόνη αφής των 7 ιντσών του συστήματος infotainment θα πρέπει να ανέβει παραπάνω από τη βασική έκδοση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα απολαύσει χώρο αποσκευών της τάξης των 340 λίτρων, αριθμός λίγο μειωμένος σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις.

«Μάχη» εναλλακτική: Renault Clio LPG VS SEAT Ibiza CNG

Από τη μεριά του το στιβαρό και καλοφινιρισμένο εσωτερικό του Ibiza πάει ένα βήμα παραπέρα από άποψη τεχνολογίας αφού προσφέρει από τη βασική τους έκδοση οθόνη 6,5 ιντσών. Από την άλλη όμως, λόγω των δεξαμενών φυσικού αερίου χάνει κάποια λίτρα από το χώρο αποσκευών σε σχέση με τις συμβατικές εκδόσεις με αποτέλεσμα να 355 λίτρα να γίνουν 262. Σε κάθε περίπτωση τέσσερις επιβάτες μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια σε αμφότερα τα μοντέλα.

«Μάχη» εναλλακτική: Renault Clio LPG VS SEAT Ibiza CNG

 

Κινητήρας: Ισχυρότερο το Clio, δεν «κρεμάει» το Ibiza

Το Ibiza TGI εφοδιάζεται με τον 1.000άρη 3κύλινδρο TSI κινητήρα διπλού καυσίμου και αποδίδει 90 ίππους, προσφέροντας επαρκείς επιδόσεις τόσο από στάση όσο και εν κινήσει, χρησιμοποιώντας ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο. Το 6άρι κιβώτιο με τον θετικό επιλογέα είναι αρωγός στην προσπάθεια του κινητήρα παρά τα 90 άλογα να μην «κρεμάει» όσο εύκολα ίσως περιμένει κανείς.
 
Το Renault Clio με τον 1,0 λτ. TCe κινητήρα αποδίδει 100 ίππους (με LPG) και συνδυάζεται με 6τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων. Όπως προαναφέραμε το πλεονέκτημα του Clio είναι πως μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδηγός είτε το υγραέριο ως βασικό καύσιμο είτε την βενζίνη, με τη πρώτη επιλογή να προσφέρει και λίγο καλύτερες επιδόσεις.

Στο δρόμο: Ευχάριστο το Ibiza, ισορροπημένο το Clio

Τόσο σε επίπεδο άνεσης, όσο και συνολικά στην οδική συμπεριφορά, το Renault Clio LPG χαρακτηρίζεται πληρέστατο και πλουσιοπάροχο. Η οδηγική του αίσθηση είναι καλή και βοηθάει τον οδηγό που θα θελήσει να κινηθεί σβέλτα, αν και αυτό περιορίζεται από την όχι ιδιαίτερη αμεσότητα όταν λειτουργεί με τη βενζίνη ως καύσιμο και τις επιδόσεις του κινητήρα του.

«Μάχη» εναλλακτική: Renault Clio LPG VS SEAT Ibiza CNG

Το Ibiza TGI ξεχωρίζει για την αξιόλογη ποιότητα κύλισης που εμφανίζει, παρά τη σφιχτή αίσθηση της ανάρτησής, η οποία του δίνει μία εσάνς δυναμισμού. Η οδηγική αίσθηση είναι ευχάριστη και το ισπανικό μικρό αποδεικνύεται αποτελεσματικό σε όλα τα επίπεδα, αν και η επίδοσή του στο φρενάρισμα (36,5 μ.) είναι οριακά ικανοποιητική. 

«Μάχη» εναλλακτική: Renault Clio LPG VS SEAT Ibiza CNG

Tιμές-Συμπέρασμα

Το Renault Clio LPG που καταναλώνει υγραέριο ή βενζίνη κοστίζει 18.990 ευρώ και προσφέρεται αυτή τη στιγμή αποκλειστικά στην έκδοση Equilibre Plus (το Clio με άλλα μοτέρ προσφέρεται στις εκδόσεις Authentic, Equilibre, Techno και η εισαγωγική για το diesel Evolution). To SEAT Ibiza TGI που καταναλώνει φυσικό αέριο ή βενζίνη κοστίζει από 17.690 ευρώ και διατίθεται σε τρεις εξοπλιστικές εκδόσεις (Business Full Link, Style, Optimum). Ωστόσο, σε παρόμοιο επίπεδο εξοπλισμού με την έκδοση του Clio θα πρέπει κανείς να πάει στην Style που τιμάται από 18.490 ευρώ.

Με το κόστος απόκτησης να είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με διαφορά περί τα 500 ευρώ, η επιλογή θα κριθεί από τους υπόλοιπους παράγοντες, με το Ibiza TGI να παρατάσσει την οθόνη 6,5 ιντσών της βασικής έκδοσης, τη μεγαλύτερη ευρυχωρία για τους επιβάτες και την εξαιρετική οικονομία καυσίμου χάρη στο CNG, ενώ από τη μεριά του το Renault Clio έχει στη «φαρέτρα» του την ευκολία ανεφοδιασμού, τον μεγάλο χώρο αποσκευών και την μεγαλύτερη άνεση της ανάρτησης. Σε κάθε περίπτωση, και τα δύο μοντέλα έχουν σε πρώτο πλάνο την οικονομία μετακίνησης, την οποία προσφέρουν απλόχερα, ενώ μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα και στο κέντρο της Αθήνας, στους δρόμους που ισχύει ο δακτύλιος λόγω των εργοστασιακών συστημάτων CNG και LPG.

Renault Clio LPG ή SEAT Ibiza CNG;
- Παρόμοιο κόστος απόκτησης.
- Πιο οικονομικό στις μετακινήσεις το ευρύχωρο SEAT.
- Μεγάλο δίκτυο ανεφοδιασμού το πιο άνετο και ισχυρό Clio.
Εσύ τι λες; Υγραέριο ή Φυσικό αέριο;

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
Pirelli-VS-Nexen
15.3 Toyota 1million