• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές
6 φωτογραφίες »

Tech: To νέο WOW infotainment της Mercedes

40.433 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/4/2021

Mercedes: A class χωρίς προκαταβολή

Η Mercedes φέρνει ξανά επανάσταση με το νέο σύστημα infotainment MBUX και την ολοκαίνουρια οθόνη Hyperscreen που καλύπτει όλο το ταμπλό, ενώ χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να «μάθει» τις συνήθειες του χρήστη.


Από το 2018 η Mercedes-Benz έχει εξοπλίσει τα μοντέλα της με το σύστημα πολυμέσων MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Το προηγμένο αυτό σύστημα προσφέρει μία σειρά από καινοτομίες και δυνατότητες (διαισθητικό χειρισμό, φωνητική αλληλεπίδραση) για να διευκολύνει τον οδηγό, εξασφαλίζοντας μια ανώτερη οδηγική εμπειρία.

Η νέα γενιά λοιπόν του MBUX αποκαλύφθηκε πρόσφατα στην CES 2021, την μεγαλύτερη τεχνολογική Έκθεση στον κόσμο, όπου η Mercedes-Benz παρουσίασε επισήμως την MBUX Hyperscreen. Πρόκειται για την νέα ενιαία υπερ-οθόνη της γερμανικής μάρκας, η οποία εκτείνεται σχεδόν σε όλο το μήκος του ταμπλό, θυμίζοντας... κινηματογράφο! 

Τρεις οθόνες ενσωματώνονται σε μία υπερ-οθόνη
Είναι σαφές πως σε επίπεδο design η MBUX Hyperscreen δημιουργεί νέους ορίζοντες high-tech σχεδιασμού. Τρεις ξεχωριστές οθόνες (πίνακας οργάνων, κεντρική, συνοδηγού) συγχωνεύονται και δημιουργούν μία ενιαία καμπύλη υπερ-οθόνη. Αυτή περιβάλλεται από συνεχές μπροστινό πλαστικό πλαίσιο, χρωματισμένο με τρία στρώματα «Silver Shadow» προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλή ποιότητα ευκρίνειας και «καθαρότητας». 

Εξίσου σημαντικό ρόλο για την διαισθητική και εύκολη χρήση παίζει και η τεχνολογία OLED, την οποία εντοπίζουμε σε όλο το εύρος της υπερ-οθόνης. Τα μεμονωμένα σημεία της εικόνας είναι αυτόφωτα και μόνο τα τμήματα pixel που έχουμε ενεργοποιήσει ακτινοβολούν με υψηλή φωτεινότητα OLED. Τα υπόλοιπα μένουν σε βαθύ μαύρο χρώμα, ώστε να δημιουργείται έντονη αντίθεση, ανεξάρτητα από την γωνία προβολής και τον εσωτερικό φωτισμό στο αυτοκίνητο. 

Μια επιπλέον πρωτοποριακή σχεδιαστική επιλογή είναι ο εγκατεστημένος φωτισμός στο κάτω μέρος, μέσω του οποίου η MBUX Hyperscreen φαίνεται πως... αιωρειται. Το εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα ολοκληρώνουν οι αεραγωγοί του κλιματισμού, που κάνουν το απαραίτητο «πάντρεμα» του κλασικού με την ψηφιακή πραγματικότητα.

Όλα τα γραφικά έχουν επένδυση χρώματος μπλέ/πορτοκαλί. Κάθε πληροφορία σχετική με το αυτοκίνητο (π.χ. ανάκτηση ενέργειας, ώθηση) απεικονίζεται με φουτουριστικό τρόπο. Ειδικά για να απεικονιστούν οι δυνάμεις G-Force, υπάρχει στον πίνακα μπροστά από τον οδηγό ένα αντικείμενο σε σχήμα ιπτάμενου δίσκου που κινείται μέσα σε ένα ψηφιακό πλαίσιο και ακολουθεί τη βαρύτητα!

Τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά της MBUX Hyperscreen
• Ενιαία υπεροθόνη μήκους 141 εκ., με εμβαδό 2.432,11 τετραγωνικά εκατοστά που εκτείνεται σχεδόν σε όλο πλάτος του ταμπλό.
• Τρισδιάστατο γυάλινο κάλυμμα της οθόνης με καμπύλο σχήμα. Δημιουργήθηκε κατόπιν χύτευσης σε θερμοκρασία περίπου 650°C. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την προβολή της οθόνης σε ολόκληρο το πλάτος του οχήματος, δίχως καμία παραμόρφωση.
• Δύο στρώσεις στην πλάκα κάλυψης περιορίζουν τις αντανακλάσεις και διευκολύνουν τον καθαρισμό. Το γυαλί είναι κατασκευασμένο με πυριτικό αργίλιο, ανθεκτικό στις γρατζουνιές.
• Σε επίπεδο ασφάλειας, υπάρχουν προκαθορισμένα σημεία θραύσης παράλληλα με τα πλευρικά ανοίγματα, καθώς και πέντε συστήματα συγκράτησης που λειτουργούν στοχευμένα χάρη στη δομή τους σαν κερήθρα, σε περίπτωση σύγκρουσης.
• Οι πιο βασικές εφαρμογές είναι άμεσα προσβάσιμες, σε «μηδενικό επίπεδο μενού». Η Mercedes-Benz ονομάζει τις συγκεκριμένες λειτουργίες (πλοήγηση, τηλεφωνία κ.λπ.) «Magic Modules».
• Υπάρχουν έως και επτά προφίλ εξατομίκευσης, ενώ και ο συνοδηγός έχει πρόσβαση στην οθόνη.
• Υπάρχουν 12 συνολικά αισθητήρες κάτω από την οθόνη αφής που ενεργοποιούν απτική ανάδραση. Εάν αγγίξουμε συγκεκριμένα σημεία, προκαλείται δόνηση. 
• Εξοπλίζεται με οκταπύρηνο επεξεργαστή CPU, μνήμη RAM 24-gigabyte και ικανότητα μεταφοράς δεδομένων μνήμης RAM 46,4 gb/δλ.
• Χάρη σε μία πολυλειτουργική κάμερα και έναν αισθητήρα φωτισμού, η οθόνη προσαρμόζει την φωτεινότητά της στις συνθήκες του περιβάλλοντος.

Επόμενη σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ (κάντε κλικ στη σελίδα που σας ενδιαφέρει)

 
Σχολιάστε την είδηση 1 σχόλια