Αντιολισθητικές αλυσίδες - Ποιο το κόστος & το πρόστιμο

Αντιολισθητικές αλυσίδες - Ποιο το κόστος & το πρόστιμο

8.272 Επισκέψεις στο άρθρο (30/9/2022)

Το χέρι στην τσέπη για αγορά αντιολισθητικών αλυσίδων πρέπει να βάλουν οι οδηγοί σε όλη την χώρα, αφού πλέον καθίσταται υποχρεωτική η παρουσία τους μέσα στο αυτοκίνητο, όταν οι καιρικές συνθήκες το απαιτούν.

Λίγοι έχουν προμηθευτεί αλυσίδες μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (Δ30/Δ5α/73567/Β´ ΦΕΚ 1144/14-03-2022) επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών να φέρουν στο αυτοκίνητό τους αντιολισθητικές αλυσίδες με σκοπό «τη διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφαλείας των οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο», όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με  κατάλληλα  αντιολισθητικά μέσα.

Μέχρι αυτή την στιγμή, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως: «μέχρι σήμερα ελάχιστοι λίγοι είναι εκείνοι που έχουν λάβει γνώση και ακόμα λιγότεροι αυτή που έχουν αγοράσει αφού στην Ελλάδα όλα γίνονται την τελευταία στιγμή».

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τιμές για αντιολισθητικές αλυσίδες

Όσον αφορά τις τιμές, αυτές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρσι αφού ξεκινούν από 25 ευρώ και φτάνουν τα 500 ευρώ για τις παραδοσιακές αλυσίδες, τις χιονοκουβέρτες-κάλτσες-πανιά οι οποίες είναι κατάλληλες μόνο για χιόνι και για πάγο (όχι διαβρωμένο), τις αλυσίδες από λάστιχο και τα ειδικά συστήματα.

Αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες; Διαφορές και πλεονεκτήματα (πατήστε πάνω στην εικόνα)Σύμφωνα με τους εμπόρους των αυτοκινήτων το αντιολισθητικό σύστημα που θα προμηθεύουν οι οδηγοί θα πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών, να έχουν το σωστό νούμερο ανάλογα με τα λάστιχα που διαθέτουν τα οχήματα και το κυριότερο, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως να τις τοποθετούν και πως να τις αφαιρούν.

Τι πρόστιμο πληρώνω αν δεν έχω αλυσίδες στο αυτοκίνητο;

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999) οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο 80 ευρώ!

Ο Κ.Ο.Κ. αναφέρει συγεκριμένα:
«Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτός που οδηγεί οδικό όχημα, τρίτροχο όχημα, μοτοσικλέτα, μοτοποδήλατο, αγροτικό μηχάνημα ή μηχάνημα έργων, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού ή που δεν είναι εφοδιασμένο με τους από το άρθρο αυτό προβλεπόμενους μηχανισμούς, πινακίδες, συσκευές, ζώνες ασφαλείας ή συστήματα ή που έχει μηχανισμούς, πινακίδες, συσκευές, ζώνες ασφαλείας ή συστήματα που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ, στην περίπτωση δε που δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται στην παράγραφο 17 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο διακοσίων (200,00) ευρώ.
 
Αυτός που θέτει σε κυκλοφορία, καθώς και αυτός που οδηγεί όχημα άλλης κατηγορίας, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου αυτού ή που δεν είναι εφοδιασμένο με τους από το άρθρο αυτό προβλεπόμενους, κατά περίπτωση, μηχανισμούς, πινακίδες, συσκευές ή συστήματα ή που έχει μηχανισμούς, πινακίδες, συσκευές ή συστήματα, που δεν πληρούν τις απαιτήσεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ».

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Σχολιάστε
24_7_Ford_Mustang_Mach_E_2022
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel