Το νέο Volvo XC60.

Ανακαλεί 750.000 αυτοκίνητα η Volvo (+video)

4.025 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/3/2020

Η Volvo ανακαλεί 750.000 αυτοκίνητα λόγω προβλήματος που ανακαλύφθηκε σε δοκιμές στο δρόμο και αφορά στο αυτόματο σύστημα φρεναρίσματος σε περίπτωση ανάγκης.

Συγκεκριμένα, κάποιος σένσορας που βρίσκεται ψηλά στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων και «διαβάζει» το δρόμο, ενδέχεται να μην λειτουργεί σωστά. Αποτέλεσμα αυτή της δυσλειτουργίας, ενδέχεται να μην ενεργοποιήσει έγκαιρα το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος σε περίπτωση ανάγκης, με το οποίο εξοπλίζονται τα μοντέλα της. Το πρόβλημα αποκαλύφθηκε από την Ομοσπονδία Δανών Αυτοκινητιστών κατά την διάρκεια σχετικών δοκιμών στα τέλη του 2019.

Σε ανακοίνωσή της ο Ομοσπονδία αναφέρει συγκεκριμένα: «Το ελάττωμα αποκαλύφθηκε κατά τις δοκιμές αυτοματοποιημένων συστημάτων οδήγησης (ADAS). Το φρένο έκτακτης ανάγκης στο Volvo XC60 δεν λειτουργούσε επανειλημμένα, πράγμα που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο δεν κατάφερνε να ενεργοποιήσει αυτόματα τα φρένα, όπως αναμενόταν, όταν κατευθυνόταν προς το ειδικό μαξιλάρι-εμπόδιο».

Το ελαττωματικό XC60 δοθηκε στην Volvo και αφού «εξετάστηκε» στις εγκαταστάσεις της στο Gothenbug, οι υπεύθυνοι της φίρμας έβγαλαν το συμπέρασμα πως το ίδιο πρόβλημα έχουν όλα τα V90, S90, V60, XC60, XC40 και XC90 που κατασκευάστηκαν από τις 21 Ιανουαρίου του 2019.

Ο εκπρόσωπος από τα κεντρικά της Volvo Cars που κλήθηκε να σχολιάσει πάνω στο θέμα αυτό σημείωσε: «Αυτό το σύστημα -το οποίο έχει σχεδιαστεί για να φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο σε συγκεκριμένες συνθήκες και μόνο όταν επίκειται σύγκρουση- ενδέχεται να μην λειτουργεί όπως προβλέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις και σε ορισμένες θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα AEB δεν μπορεί να φρενάρει το αυτοκίνητο όταν αυτό πρόκειται να συγκρουστεί με ορισμένα αντικείμενα, πεζούς και ποδηλάτες. Ωστόσο, στην περίπτωση των πεζών και των ποδηλατών, το σύστημα συνεχίζει να παρέχει προειδοποίησεις σύγκρουσης ήχου και εικόνας καθώς και υποστήριξη φρεναρίσματος. Τα αυτοκίνητα που έχουν το ελάττωμα αυτό είναι ασφαλή, το κανονικό σύστημα πέδησης δεν επηρεάζεται και είναι πλήρως λειτουργικό. Δεν έχουμε αναφορές για κάποιο περιστατικό ή για κάποιον τραυματισμό που να συνδέεται με αυτό το θέμα».

Καταλήγοντας, να σημειώσουμε πως δεν υπάρχει προς το παρόν σαφής εικόνα για τον αριθμό των αυτοκινήτων που επηρεάζονται στην χώρα μας. Ωστόσο, οι κάτοχοι των μοντέλων που προαναφέρθηκαν μπορούν να απευθυνθούν στην ελληνική αντιπροσωπεία, ούτως ώστε να πάρουν τις απαραίτητες κατευθύνσεις για την επιδιόρθωση του προβλήματος, χωρίς φυσικά κάποιο κόστος.

Δείτε παρακάτω το βίντεο από την δοκιμή του Volvo XC60 στην Δανία:

7 διαθέσιμα άρθρα για VOLVO  XC60