Ένα διαβολεμένα όμορφο παζάρι!

131429 Επισκέψεις στο άρθρο

Από τις Πύλες του Αδη των ελληνιστικών χρόνων, για τσίπουρα στο Σαϊτάν Παζάρ, μπάνιο στην Μπέλλα Βράκα και αεροπλανική θέα στην Πάργα! Κι όλα αυτά μέσα σε μερικά χιλιόμετρα! Πρέβεζα, Πάργα, Σύβοτα… πάμε τώρα!

Από την Πρέβεζα έως τη διάσημη Πάργα απλώνεται μια ακτογραμμή χιλιομέτρων αμμουδιάς με μικρά ή μεγάλα ακρογιάλια, βράχια, ρεματιές και πευκοδάση που συνθέτουν ένα ξεχωριστό θαλασσινό προορισμό ο οποίος κάθε καλοκαίρι δέχεται χιλιάδες επισκέπτες. Όμως δεν είναι μόνο η φύση που σφραγίζει αυτόν τον τόπο, μα και το πέρασμα λαών και πολιτισμών που άφησαν τα σημάδια τους πάνω σε αυτήν τη μοναδική φυσιογραφία στη διάρκεια των αιώνων.

Τσίπουρο και μεζέδες στο Παζάρι του Διαβόλου
 Το Παζάρι του Διαβόλου (Σαϊτάν Παζάρ) βρίσκεται στην Πρέβεζα με τα στενά σοκάκια κοντά στα μικρά λαϊκά σπιτάκια με τους ολάνθιστους κήπους, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου σήμερα συχνάζετε στους καφενέδες και στα γραφικά ταβερνάκια. Ένας ολόκληρος μύθος βαστά από παλιά γύρω από το γραφικό Σαϊτάν Παζάρ στην Πρέβεζα. Το σοκάκι που έχουν επισκεφθεί πολλοί επώνυμοι εκφράζοντας το θαυμασμό τους, σας δίνει την υπόσχεση, ότι θα σας παρουσιάσει τον «πειρασμό» αυτοπροσώπως. Υπέροχα μαγαζιά τριγύρω, σε κάθε μεριά, να έχουν χαραγμένη την μακραίωνη ιστορία, σας διασκεδάζουν έως τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Στη Μπέλλα Βράκα, την καλύτερη παραλία του Ιονίου
Το νησάκι Μπέλλα Βάρκα που σχεδόν εφάπτεται της χερσονήσου των Συβότων, διαθέτει μία από τις πιο όμορφες ακτές του Ιονίου –για πολλούς είναι η καλύτερη. Θα έρθετε εδώ με τα πόδια (!) καθώς το νερό στην αμμώδη γλώσσα που συνδέει το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα μόλις και φτάνει στα γόνατα. Η καταπράσινη νησίδα διαθέτει τρεις μικροσκοπικές αμμουδερές, πολυσύχναστες αλλά κατά τα άλλα, υπέροχες παραλίες. 
 
«Ανατριχίλα» στο Νεκρομαντείο και τις Πύλες του Αδη
Πηγαίνοντας προς Πάργα θα περάσετε τη γέφυρα του ποταμού Αχέροντα και θα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου. Στη συνάντηση των ποταμών Κωκυτού και Αχέροντα, κοντά στις όχθες της Αχερουσίας λίμνης, βρισκόταν κατά τους αρχαίους Έλληνες η Πύλη του Aδη. Οι προσκυνητές κατέφθαναν εδώ από κάθε άκρο της Ελλάδας για να έρθουν σε επαφή με τα πνεύματα των δικών τους νεκρών περνώντας μια ιδιαίτερη ψυχοσωματική δοκιμασία. Συγκεκριμένα, στο νεκρομαντείο πήγαιναν οι πιστοί για να συναντήσουν τις ψυχές των νεκρών, που μετά την απελευθέρωσή τους από το σώμα αποκτούσαν την ικανότητα να προβλέπουν το μέλλον. Το νεκρομαντείο ανασκάφηκε τα έτη 1958-1964 και 1976-1977 υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας και ήταν το πρώτο ιερό και μαντείο των θεών του Κάτω Κόσμου που έγινε γνωστό.
 
Απίστευτη θέα σε όλο το Ιόνιο από το κάστρο της Πάργας
Το τοπίο με τα κατάφυτα νησάκια και τους διάσπαρτους βράχους που μοιάζουν να στολίζουν τις λαμπερές αμμουδιές αποτελούν εικόνα μοναδική και διάσημη στη Μεσόγειο, για αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε την Πάργα έστω και μια φορά. Στο μεσαιωνικό κάστρο που δεσπόζει πάνω στο ύψωμα βόρεια από το λιμάνι, μπορείτε να έρθετε με τα πόδια ανηφορίζοντας τα σκαλοπάτια από τον μόλο και διασχίζοντας την παλιά πόλη, ή πιο ξεκούραστα με το αυτοκίνητο. Από τις χορταριασμένες επάλξεις του θα δείτε την καλύτερη θέα της πόλης, τους τρεις κόλπους, τα νησάκια αλλά και τις απλωτές αμμουδιές του Βάλτου. Στο εσωτερικό του υπάρχουν καφέ και χώρος εκθέσεων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ