Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαιτεί να αναγράφονται, πάνω σε όλα τα ελαστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο όλα τα στοιχεία κύλισης-αντίστασης και επίδοσης.

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαιτεί να αναγράφονται, πάνω σε όλα τα ελαστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο όλα τα στοιχεία κύλισης-αντίστασης και επίδοσης.

Michelin: Σχετικά με την ετικετογράφηση των ελαστικών

(5/6/2012)

Kάθε ελαστικό που πουλιέται πλέον στην Ευρώπη θα πρέπει να συνοδεύεται από μια ενημερωτική ετικέτα σχετικά με τρεις επιδόσεις: δύο με περιβαλλοντικό χαρακτήρα και μία που συνδέεται με την ασφάλεια.

Η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, απαιτεί να αναγράφονται, πάνω σε όλα τα ελαστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, οι ενδείξεις για την αντίσταση στην κύλιση, για τον ηχητικό όγκο των ελαστικών καθώς και για μια επίδοση φρεναρίσματος σε βρεγμένο έδαφος.
Ο στόχος αυτής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι διπλός : 
-να παρέχει στους καταναλωτές αντικειμενικές πληροφορίες σχετικά με τις επιδόσεις των ελαστικών που δεν είναι (πάντοτε) γνωστές στο ευρύ κοινό
-να συμβάλλει μέσω αυτής της διάδοσης σε μια περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων των ελαστικών.
Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία υποστηρίζεται από την Michelin. Δίνει την δυνατότητα να παρέχονται στους καταναλωτές κλειδιά ώστε να κατανοούν καλύτερα την επίδραση των ελαστικών στην οδική ασφάλεια και στο περιβάλλον, για τους ίδιους και για την κοινότητα.  Αυτή η νομοθεσία είναι τόσο περισσότερο σημαντική, αφού είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που ο νομοθέτης υιοθετεί έναν μηχανισμό που πραγματεύεται την ενεργειακή αποτελεσματικότητα των ελαστικών.
Η ετικέτα που θα συνοδεύει τα ελαστικά θα παρουσιάζεται υπό μορφή συγκρίσιμη με εκείνη στην οποίαν είναι συνηθισμένος ο καταναλωτές να συμβουλεύεται όταν αγοράζει ηλεκτρικές οικιακές συσκευές. Περιλαμβάνει 3 κριτήρια αξιολόγησης :
•την επίπτωση στην κατανάλωση καυσίμων και επομένως στις εκπομπές CO2 με τον συντελεστή αντίστασης στην κύλιση – κατατασσόμενο από A έως G
•το φρενάρισμα σε βρεγμένο έδαφος – κατατασσόμενο από A έως G
•τον εξωτερικό θόρυβο κύλισης – μετρημένο σε dB
Αυτή η ευρωπαϊκή ετικέτα θα είναι λοιπόν υποχρεωτική από την 1η Νοεμβρίου  2012 και εξής για όλα τα ελαστικά που προορίζονται για ιδιωτικά επιβατικά αυτοκίνητα, για ελαφρά επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά, και που θα έχουν κατασκευαστεί από την 1η Ιουλίου 2012 και εξής και θα πρέπει να είναι παρούσα κατά τυποποιημένο τρόπο στην προωθητική τεχνική τεκμηρίωση των κατασκευαστών, συμπεριλαμβανομένου και του Internet.
Η ίδια πληροφόρηση θα πρέπει επίσης να εμφανίζεται πάνω (ή συνημμένη) στο τιμολόγιο πώλησης των ελαστικών,  που παραδίδεται στον αγοραστή.  Ο τελικός καταναλωτής θα έχει επομένως την δυνατότητα να βελτιώσει τις γνώσεις του για τα προϊόντα και να τα συγκρίνει σε συνάρτηση με τα κριτήρια αυτά.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Toyota
moto