Μετά από 7 χρόνια η μπαταρία δεν έχει χάσει την απόδοσή της

5.404 Επισκέψεις στο άρθρο (15/3/2024)
Μετά από 7 χρόνια η μπαταρία δεν έχει χάσει την απόδοσή της

Ο ηλεκτροκινητήρας που δίνει ώθηση στο μεταχειρισμένο smart fortwo της δοκιμής μας αποδίδει 82 άλογα. Κατά την οδήγηση δεν παρατηρούνται δυσλειτουργίες, με το ηλεκτρικό μοτέρ να επιταχύνει σθεναρά το αυτοκίνητο.

Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 17,6 kWh και μπορεί να φορτίσει σε οικιακή πρίζα μέσα σε 6 ώρες. Αν έχουμε wallbox ισχύος 4,6 kW η διαδικασία φόρτισης μειώνεται στις 3,5 ώρες, ενώ με τη χρήση ταχυφορτιστή ισχύος 22 kW η μπαταρία του smart fortwo γεμίζει από το 10 στο 80% σε λιγότερο από 40 λεπτά.
Ένας από τους φόβους γύρω από την ηλεκτροκίνηση είναι η πτώση απόδοσης της μπαταρίας. Όταν μετρήσαμε το ηλεκτρικό smart fortwo καινούργιο διαπιστώσαμε πως η αυτονομία της μπαταρίας με μία φόρτιση ήταν έως 135 χιλιόμετρα.

Το μεταχειρισμένο smart fortwo που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μοντέλο του 2017. Ο πίνακας οργάνων δείχνει πως η μπαταρία βρίσκεται στο 88% και πως το αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει ακόμα 113 χιλιόμετρα. Με πρόχειρους υπολογισμούς βλέπουμε πως με πλήρη φόρτιση το όχημα είναι ικανό να διανύσει 128 χιλιόμετρα. Από τη στιγμή που η αυτονομία εξαρτάται από τον τρόπο που οδηγούμε, κατά πάσα πιθανότητα τα 128 χιλιόμετρα θα αυξηθούν αν κινηθούμε πιο οικονομικά, επομένως βλέπουμε πως μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια η απόδοση της μπαταρίας του ηλεκτρικού smart fortwo δεν έχει μειωθεί.

Πριν προχωρήσετε στην αγορά μεταχειρισμένου ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όποιο και αν είναι αυτό, θα χρειαστεί να κάνετε έλεγχο σε εξειδικευμένο συνεργείο με κατάλληλο διαγνωστικό, το οποίο θα αναλύσει ενδελεχώς την κατάσταση της μπαταρίας. Θα μετρήσει το ποσοστό της χωρητικότητας που έχει απομείνει (μετράται σε SoC), την τάση της μπαταρίας και των μεμονωμένων κυψελών, καθώς και τη διαφορά τάσης μεταξύ της πιο «αδύναμης» και της πιο «ισχυρής» κυψέλης.

Σελίδα 1Δοκιμή μεταχειρισμένου: Ηλεκτρικό smart fortwo 2016-2023
Σελίδα 2Το ηλεκτρικό smart fortwo είναι ιδανικό για τις καθημερινές μετακινήσεις
Σελίδα 3Μετά από 7 χρόνια η μπαταρία δεν έχει χάσει την απόδοσή της
Σελίδα 4Δεν παρατηρούνται φθορές στο εσωτερικό και στα μηχανικά μέρη του ηλεκτρικού smart fortwo
Σελίδα 5Οι τιμές των μεταχειρισμένων ηλεκτρικών smart fortwo κυμαίνονται από 10.000 μέχρι 25.000 ευρώ
ford
test center