Από τις πηγές της Αγ, Βαρβάρας στο κέντρο της Δράμας, θα βρεθούμε στις παρυφές του Μενοίκιου όρους, στο σπήλαιο Μααρά, όπου μέσα από τα γεωλογικά σπλάχνα του αναβλύζουν από τα αρχέγονα βάθη της γης τα νερά του ποταμού Αγγίτη. Ένα ιδιαίτερο οδοιπορικό στον γνωστό αλλά και ανεξερεύνητο νομό Δράμας.
Οι απλωσιές της Ανατολικής Μακεδονίτικης πεδιάδας, καθώς εισχωρούν ανάμεσα στα δάχτυλα που σχηματίζουν οι απολήξεις των βουνών, δημιουργούν ένα ξεχωριστό τοπίο. Στο βορρά ορθώνεται σαν γιγάντιο τείχος ο βράχινος όγκος του Φαλακρού όρους. Ανατολικά οι αλλεπάλληλες πτυχώσεις της Ροδόπης και δυτικά η μοναχικά χιονισμένη παρουσία του Μενοικίου όρους καθορίζουν την ιδιόμορφη τοπιογραφία της περιοχής. Κάπου εκεί λοιπόν, ανάμεσδα στα λευκά κορφοβούνια και το ίσωμα του κάμπου, η πόλη της Δράμας αναζητά τους δικούς της ορίζοντες.
Οι πρώτες εντυπώσεις
Η σύγχρονη Δράμα, μια πόλη με 40.000 κατοίκους, εμπορικό και διοικητικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, μοιάζει να ασφυκτιά σήμερα, κάτω από τις τσιμεντένιες κατασκευές που χτίστηκαν βιαστικά, με τη λογική της αντιπαροχής, χωρίς σχέδιο και μέτρο, όπως εξάλλου και οι περισσότερες επαρχιακές –και όχι μόνο- πόλεις.
Όμως δε θα χρειαστεί ιδιαίτερο ψάξιμο για να ανακαλύψετε το άλλο πρόσωπο της μακεδονίτικης πολιτείας. Το ανθρώπινο πρόσωπο, αυτό που φέρνει στο νου εικόνες αλλοτινών εποχών, τότε που η Δράμα ήταν σημαντικό κέντρο επεξεργασίας και εμπορίας καπνού. Όμως τελικά αυτό που κάνει τη Δράμα να ξεχωρίζει είναι η ύπαρξη των πηγών της Αγ. Βαρβάρας, μέσα στην καρδιά της πόλης. Τέτοια αφθονία τρεχούμενων νερών μόνο εδώ και στην Έδεσσα συναντάς. Γύρω από τις πηγές αναπτύσσεται ένα πραγματικό δάσος από υπέργηρα πλατάνια. Καλαίσθητες ξύλινες γέφυρες και λιθόστρωτα μονοπάτια οδηγούν σε κάθε άκρη του μικρού αυτού επίγειου παραδείσου. Ολόγυρα λειτουργούν άφθονες ταβέρνες, ουζερί και καλαίσθητα καφέ τα οποία απλώνουν τα τραπεζάκια τους πλάι στα κελαριστά ρυάκια και στις κρυστάλλινες λίμνες.
Τι θα δείτε
Λίγο μακρύτερα από αυτή την όσα, στο κέντρο της πόλης, βρίσκεται το «Πάρκο Αγαλμάτων» όπου εκτίθενται έργα Eλλήνων και ξένων γλυπτών. Σαφώς και θα πρέπει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο, στον κεντρικό δρόμο Πατριάρχου Διονυσίου. Σε ένα καλαίσθητο χώρο παρελαύνει όλη η ιστορία της περιοχής, από το 50.000 π.Χ μέχρι την απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό το 1913. Ανηφορίζοντας ως τον κοντινό λόφο Κορύλοβο θα έχετε την καλύτερη άποψη της πόλης και με καθαρό καιρό θα δείτε όλο τον κάμπο ως το Παγγαίο όρος.
Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη η Μααρά
Από το χωριό Κοκκινόγεια ακολουθείτε τις πινακίδες για το σπήλαιο Αγγίτη, που βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό, σε τοποθεσία κατάφυτη από πλατάνια. Το ποτάμι αναπηδά γάργαρο και ορμητικό από μια τρύπα στο βράχο και αμέσως σχηματίζει πλατιά κοίτη. Ολόγυρα ο τόπος είναι καλαίσιητα διαμορφωμένος και οργανωένος να δεχτεί τους όλο και αυξανόμενους επισκέπτες. Το σπήλαιο –ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που διασχίζει ποτάμι- έχει εξερευνηθεί σε βάθος 8,5 χλμ. από ομάδα Γάλλων σπηλαιολόγων, ενώ στο κοινό έχουν παραδοθεί συνολικά 500 μέτρα. Σε όλοι το μήκος της διαδρομής, τους επισκέπτες συντροφεύει ο ποταμός με νερά ρηχά και κρυστάλλινα. Ήπιος φωτισμός και φαρδύ επίπεδο μονοπάτι προδιαθέτουν για μια αξέχαστη βόλτα.
Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού
Στο βόρειο άκρο του νομού Δράμας στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία δεσπόζει ο επιβλητικός όγκος του Φαλακρού όρους. Το χιονοδρομικό κέντρο απέχει μόλις 45 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας. Στη θέση Aγιο Πνεύμα, και σε ύψος 1.720 μέτρων βρίσκεται το πρώτο σαλέ του χιονοδρομικού κέντρου και ο χώρος στάθμευσης. Λειτουργούν 4 συρόμενοι αναβατήρες, μία τετραθέσια, εναέρια αποσυμπλεκόμενη καρέκλα, μία εναέρια διθέσια και τρία baby lift που εξυπηρετούν τις 20 και πλέον πίστες του χιονοδρομικού, συνολικού μήκους πάνω από 22 χλμ. Συνολικά εξυπηρετούν τους χιονοδρόμους τρία σαλέ. Υπάρχουν ακόμη υπαίθρια καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών χιονοδρομίας με σχολές εκμάθησης (www.falakro.gr)