Τα Βαρδούσια όρη με την αλπική τους κορμοστασιά δημιουργούν ένα απαράμιλλο ορεινό τοπίο και κυριαρχούν στην τοπιογραφία της Στερεάς Ελλάδας. Κάθε χρόνο προσελκύουν χιλιάδες πεζοπόρους, ορειβάτες και γενικά ανθρώπους που επιζητούν ο καθένας με τον τρόπο του την επαφή με την ατόφια και ανέγγιχτη ορεινή φύση. Κάτω από τις παγωμένες χειμωνιάτικες φτερούγες τους και σε μεγάλα υψόμετρα απαγκιάζει ένα πλήθος ορεινών χωριών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει -και λόγω των τουριστικών της υποδομών- η `Ανω Μουσουνίτσα, ένα όμορφο χωριό, γνωστό σήμερα με το όνομα Αθανάσιος Διάκος.
Πως θα πάω: Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης της περιοχής. Ίσως η πλέον δημοφιλής διαδρομή είναι αυτή που ξεκινά από τη Παύλιανη Φθιώτιδας (50 χλμ. από Λαμία) και κινείται παράλληλα με την κοίτη του ποταμού Μόρνου με προορισμό τα χωριά Κάτω Μουσουνίτσα και Αθανάσιος Διάκος. Επίσης μπορείτε ένα χρησιμοποιήσετε τον εθνικό δρόμο Λαμίας – `Αμφισσας στο μέσο περίπου της διαδρομής, στο ύψος του Μεταλλευτικού Πάρκου “Vagonetto” θα στρίψετε προς Καλοσκοπή – Αθανάσιος Διάκος. Σε κάθε περίπτωση τα τελευταία 25-30 χιλιόμετρα καθώς πραγματοποιούνται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, χρειάζονται προσοχή ειδικά μετά από χιονόπτωση.
Αξίζει να δω: Περνώντας τη γέφυρα του ποταμού Μόρνου θα ανηφορίσετε για Μουσουνίτσα και Αθανάσιο Διάκο, ή `Ανω Μουσουνίτσα. Τα δύο όμορφα αυτά χωριά κρύβονται σε απάγκια ελατοσκέπαστη πτυχή των Βαρδουσίων και έχουν θαυμάσια θέα, τόσο προς τα κορφοβούνια, όσο και προς τις χιονισμένες ακρώρειες της Γκιόνας. Ο Αθανάσιος Διάκος θα σας υποδεχτεί με την όμορφη πλατεία του, τις γραφικές ταβέρνες του γύρω από τον ιστορικό πλάτανο, στη σκιά του οποίου δεσπόζει η προτομή του Θανάση Διάκου. Σε μικρή απόσταση, σ` ένα ανακαινισμένο πέτρινο κτήριο στεγάζεται το «Ιστορικό Μουσείου του Αθανασίου Διάκου» που είναι επισκέψιμο.
Από τον Αθανάσιο Διάκο εύκολα θα προσεγγίσετε την περιοχή της λίμνης του Μόρνου, ενδεικτικά να υπολογίζετε ότι το Λιδορίκι απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα.
Κείμενο - φωτογραφίες: Θοδωρής Αθανασιάδης www.viewsofgreece.gr