6 κόλπα για να καις λιγότερη βενζίνη

1.982 Επισκέψεις στο άρθρο
6 κόλπα για να καις λιγότερη βενζίνη

-Έλεγξε στο κινητό ποιοι δρόμοι έχουν κίνηση και απόφυγέ τους
-Να ελέγχεις τακτικά την πίεση των ελαστικών και μην κουβαλάς περιττές αποσκευές
-Επίλεξε το σωστό λάδι κινητήρα και άλλαζέ το τακτικά
-Οδήγησε με σταθερή ταχύτητα και μην επιταχύνεις χωρίς λόγο

Έλεγξε στο κινητό ποιοι δρόμοι έχουν κίνηση και απόφυγέ τους

Για πολλούς από μας έχει γίνει καθημερινή συνήθεια να ελέγχουμε τις τιμές των καυσίμων για να διαπιστώσουμε τι αυξήσεις έχουν γίνει το τελευταίο 24ωρο. Με την τιμή της απλής αμόλυβδης να έχει σκαρφαλώσει στα 2 ευρώ/ λίτρο, αρκετοί ιδιοκτήτες ΙΧ προτιμούν τα μέσα για να πάνε στη δουλειά τους. Ωστόσο υπάρχουν 6 απλοί τρόποι να ελαχιστοποιήσουμε την κατανάλωση του οχήματός μας εντός πόλης, γλιτώνοντας έτσι από περιττά έξοδα.
 
Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε πριν ξεκινήσουμε για τον προορισμό μας είναι να ελέγξουμε ποιοι δρόμοι είναι μποτιλιαρισμένοι ώστε να τους αποφύγουμε. Μπορεί να έχει προηγηθεί κάποιο ατύχημα ή να εκτελούνται έργα σε κάποιον από τους δρόμους που ακολουθούμε συνήθως. Αυτά είναι απρόοπτα που τυχαίνουν συχνά, ωστόσο η οδήγηση σε μποτιλιάρισμα αυξάνει την κατανάλωση του αυτοκινήτου, λόγω συχνής εναλλαγής γκαζιού-φρένου. Μία απλή ματιά στο GPS πριν ξεκινήσουμε μπορεί να αποβεί σωτήρια.
 

Να ελέγχεις τακτικά την πίεση των ελαστικών και να μην κουβαλάς περιττές αποσκευές

Ένα άλλο αποδοτικό μέτρο είναι να μετράς τακτικά την πίεση των ελαστικών σου. Και αυτό γιατί όταν ξεφουσκώνουν έχουν περισσότερη τριβή με το οδόστρωμα και έτσι ο κινητήρας «δουλεύει» περισσότερο. Ως αποτέλεσμα καταναλώνει περισσότερο καύσιμο. Επομένως τα λάστιχα, τόσο τα μπροστά όσο και τα πίσω θα έπρεπε να είναι φουσκωμένα στα στάνταρ επίπεδα. Μία ακόμη παράμετρος που επιβαρύνει την τσέπη σου χωρίς να το γνωρίζεις είναι οι περιττές αποσκευές. Όταν κουβαλάς για καιρό πράγματα που δεν χρειάζεσαι, αυτό επιβαρύνει εξίσου τη μηχανή με αποτέλεσμα να καίει παραπάνω.

Επίλεξε το σωστό λάδι κινητήρα και άλλαζέ το τακτικά

Όταν αλλάζεις τακτικά λάδια μηχανής, διατηρείται η απόδοση του κινητήρα και ελαχιστοποιείται η φθορά του. Η κατανάλωση ενός κινητήρα μπορεί επίσης να αυξηθεί εάν δεν γίνονται τακτικές αλλαγές στα λάδια. Βεβαιώσου ότι το λάδι που έχεις επιλέξεις έχει το σωστό ιξώδες (δείκτης σχετικός με την πυκνότητα του υγρού), αλλά και να έχει διαπιστευτήρια οικονομίας καυσίμου.
 

Οδήγησε με σταθερή ταχύτητα και μην επιταχύνεις χωρίς λόγο

Κανόνας: όσο πιο γρήγορα οδηγείς, τόσο περισσότερο καύσιμο καις. Σε φυσιολογικές συνθήκες, ο μέσος κινητήρας καίει λιγότερο καύσιμο όταν η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι σταθερή και κυμαίνεται μεταξύ 50 και 80 χλμ./ ώρα. Επίσης, η κατανάλωση καυσίμου αυξάνεται όταν ο οδηγός έχει τη συνήθεια να επιταχύνει και να φρενάρει απότομα. Η υιοθέτηση μιας πιο ήρεμης οδηγικής συμπεριφοράς βοηθά περαιτέρω στην εξοικονόμηση καυσίμου.
 

Hyundai
kia