Το νέο Mitsubishi Lancer αποτελεί μια αξιόλογη πρόταση για όποιον επιθυμεί ένα οικογενειακό μοντέλο με ικανοποιητικούς χώρους και πολύ καλή οδική συμπεριφορά.
H Mitsubishi με το λανσάρισμα του νέου Lancer “επανέρχεται” δυναμικά -μετά από απουσία 7 ετών- στη μικρομεσαία κατηγορία αυτοκινήτων.
H χρονιά που μας πέρασε αποτέλεσε για τη Mitsubishi ορόσημο, αφού έπειτα από 3 χρόνια οι στόχοι των πωλήσεων επιτεύχθηκαν και σημειώθηκε άνοδος της τάξεως του 2,4%. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πληθώρα νέων μοντέλων που παρουσίασε η εταιρεία (Space Star, Outlander). Μέσα στα επόμενα 4 χρόνια αναμένεται να λανσάρει στην Ευρωπαϊκή αγορά ακόμα 14 καινούργια ή ανανεωμένα αυτοκίνητα. Η επιστροφή του ονόματος Lancer στην Ευρωπαϊκή αγορά -έπειτα από απουσία 7 ετών- σηματοδοτεί τη δυναμική “επανεμφάνιση” της Mitsubishi στην κατηγορία των μικρομεσαίων οχημάτων, μια απουσία υπερβολικά -κατά τη γνώμη μας- μακρόχρονη σε μία τόσο δημοφιλή κατηγορία.
Η πρώτη εντύπωση που δίνει το νέο Lancer είναι αυτή ενός καλοσχεδιασμένου αυτοκινήτου.
Το τριών όγκων αμάξωμα είναι σύγχρονο με αρκετές καμπύλες γραμμές και ταιριάζει απόλυτα με τη σχεδιαστική φιλοσοφία της Ιαπωνικής εταιρείας. Το εμπρός μέρος υιοθετεί αρκετά από τα αισθητικά στοιχεία που έχουμε δει σε αλλά μοντέλα της εταιρείας που όμως δεν εισάγονται στην Ελλάδα (βλ. το μεγάλο Diamante και το ενός όγκου πολυχρηστικό Grandis) και που αναμένεται να δούμε και σε πολλά μελλοντικά.
Η διαιρούμενη μάσκα, το δίεδρο κεντρικό στοιχείο που φέρει χρωμιωμένο το λογότυπο της εταιρείας και ο ευμεγέθης αεραγωγός στον προφυλακτήρα προσδίδουν στο Ιαπωνικό μοντέλο μια σπορτίφ εικόνα. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει η μεγάλη (αμφιβόλου όμως αισθητικής) αεροτομή, ενώ τα φωτιστικά σώματα είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να καλύπτουν τις γωνίες του αμαξώματος.
Ο εσωτερικός διάκοσμος δεν μπορούμε να πούμε πως μας ενθουσίασε αφού περιμέναμε -σε επίπεδο σχεδίασης τουλάχιστον- ένα πιο σύγχρονο παρουσιαστικό.
Το Ιαπωνικό μοντέλο διατίθεται με δύο κινητήρες 1,6 και 2,0 λίτρων (αναμένεται σε περίπου ένα χρόνο και ένας ακόμα κινητήρας 1,3 λίτρων) απόδοσης 98 και 135 ίππων αντίστοιχα και με δύο τύπους κιβωτίου ταχυτήτων, ένα χειροκίνητο 5τάχυτο και ένα αυτόματο τεσσάρων σχέσεων. Η έκδοση Comfort Plus (διατίθενται επίσης οι Comfort και Sport με τη δεύτερη να συνδυάζεται μόνο με δίλιτρο κινητήρα) των 1,6 λίτρων που είχαμε κατά τη διάρκεια της δοκιμής μας περιλάμβανε ένα ικανοποιητικό πακέτο εξοπλισμού άνεσης και ασφαλείας (τόσο ενεργητικής όσο και παθητικής) στην τιμή των 17.990 ευρώ.
Επίσης για όποιον επιθυμεί να πραγματοποιήσει μια ανάλογη αγορά το Ιαπωνικό μοντέλο θα διατίθεται και σε στέισον βάγκον έκδοση. Σημαντικό τέλος προσόν του αυτοκινήτου σε σχέση με τον ανταγωνισμό, είναι ότι προσφέρεται με εγγύση 7 ετών για μηχανικά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη (τα 3 πρώτα από τον κατασκευαστή και τα υπόλοιπα 4 από τον επίσημο εισαγωγέα Ιάσων Α.Ε.Β.Ε.).
Μας άρεσε
Η σωστή ρύθμιση της ανάρτησης
Το σύστημα διεύθυνσης
Δε μας άρεσε
Η συντηρητική σχεδίαση του πίνακα οργάνων
Το μεσαίο προσκέφαλο στο πίσω κάθισμα που περιορίζει την ορατότητα
Κινητήρες
Η νέα γενιά του μικρομεσαίου Lancer εφοδιάζεται με δύο 16βάλβιδα μηχανικά σύνολα χωρητικότητας 1,6, 2,0 και ένα 12βάλβιδο 1,3 λίτρων (το μικρότερο από πλευράς χωρητικότητας μηχανικό σύνολο των 1,3 λίτρων θα εισαχθεί στην ελληνική αγορά σε περίπου ένα χρόνο). Αποδίδουν -σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις της εταιρείας- 98, 135 και 82 ίππους αντίστοιχα. Συνδυάζονται με δύο τύπους κιβωτίου ταχυτήτων, ένα 5τάχυτο μηχανικό για τους κινητήρες 1,3, 1,6 και 2,0 λίτρων και ένα 4τάχυτο αυτόματο (INVECS II) με σειριακό σπορ πρόγραμμα μόνο για το μηχανικό σύνολο των 1,6 λίτρων.
Στην πράξη ο 1.600άρης κινητήρας που είχαμε στη διάθεσή μας κατά τη διάρκεια της δοκιμής (με 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο) καταφέρνει να κινήσει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς το αμάξωμα, ενώ και η λειτουργία του χαρακτηρίζεται πολιτισμένη σε όλο το φάσμα των στροφών.
Επίσης το μηχανικό κιβώτιο των 5 σχέσεων έχει θετική αίσθηση και σωστή κλιμάκωση.