Ανασφάλιστα - ΚΤΕΟ: Εντοπισμός σε χρόνο dt και βαριά πρόστιμα στους παραβάτες

1.907 Επισκέψεις στο άρθρο (10/5/2024)
Ανασφάλιστα - ΚΤΕΟ: Εντοπισμός σε χρόνο dt και βαριά πρόστιμα στους παραβάτες

- Νέο νομοσχέδιο από την κυβέρνηση.
- Θα γίνεται online σάρωση των στοιχείων κάθε οχήματος.
- Βαρβάτα πρόστιμα στα ανασφάλιστα και σε όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.
- Κλιμακωτά πρόστιμα για όσους αργούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας.

Οι παραβάτες θα εντοπίζονται σε χρόνο dt

Στο «στόχαστρο» μπαίνουν τα ανασφάλιστα οχήματα, όπως και αυτά που δεν έχουν περάσει από τον απαραίτητο έλεγχο ΚΤΕΟ, βάσει των όσων προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα νέο αυτόματο σύστημα εντοπισμού αυτών των οχημάτων, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει και κλιμακωτά πρόστιμα για όσους ιδιοκτήτες οχημάτων δεν έχουν καταβάλει στην ώρα του  τα τέλη κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται, χάρη σε ένα νέο ψηφιακό σύστημα εντοπισμού οι παραβάτες θα εντοπίζονται σε χρόνο dt και φυσικά θα χρεώνονται με το ανάλογο πρόστιμο . Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών τουλάχιστον 500.000 οχήματα κυκλοφορούν σήμερα ανασφάλιστα στους δρόμους, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Θα γίνεται online σάρωση των στοιχείων κάθε οχήματος

Το νέο ψηφιακό σύστημα θα διενεργεί online διασταυρώσεις και πολλαπλούς ελέγχους κάθε ένα με δυο μήνες το χρόνο. Συγκεκριμένα, μέσω μιας νέας πλατφόρμας, η ΑΑΔΕ θα μπορεί να ανιχνεύει τα ανασφάλιστα οχήματα και να επιβάλλει τα ανάλογα πρόστιμα. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Βαρβάτα πρόστιμα στα ανασφάλιστα και σε όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ

Οι παραβάτες αυτών των ελέγχων θα χρεώνονται με χρηματικό πρόστιμο (έως 250 ευρώ), λαμβάνοντας σχετικό ειδοποιητήριο, ενώ στη συνέχεια όσοι δεν καταβάλουν το ποσό θα τιμωρούνται ακόμα πιο αυστηρά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αυτοί που δε πληρώνουν το αρχικό πρόστιμο, σε δεύτερο χρόνο, θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμο περί τα 500 ευρώ, αλλά και ποινές όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Το ίδιο σύστημα θα μπορεί να εντοπίζει και αυτούς που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ. Αυτοί οι παραβάτες αρχικά θα τιμωρούνται με 150 ευρώ πρόστιμο.

Κλιμακωτά πρόστιμα για όσους αργούν να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας

Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει και κλιμακωτά πρόστιμα για εκείνους που δεν είναι εντάξει στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους.  Το βασικότερο σενάριο προβλέπει την επιβολή προστίμου ίσο με το 25% των ετήσιων τελών κυκλοφορίας εάν τα τέλη πληρωθούν τον Ιανουάριο, 50% εάν η πληρωμή γίνει το Φεβρουάριο και 100% των ετήσιων τελών από τον Μάρτιο και μετά.

SEAT GNHSIA ANTALLAKTIKA
4green