Ελλάδα: Οι οδηγοί βρίζουν, μιλούν στο τηλέφωνο και παίζουν «ξύλο»

2.203 Επισκέψεις στο άρθρο (10/5/2024)
Ελλάδα: Οι οδηγοί βρίζουν, μιλούν στο τηλέφωνο και παίζουν «ξύλο»
4 Φωτογραφίες »

Το 72% των Ελλήνων οδηγών μιλάει στο τηλέφωνο ενώ οδηγεί.
Το 49% οδηγεί ενώ αισθάνεται έντονη κούραση.
Το 48% «κολλάει» σκόπιμα στο όχημα ενός οδηγού που τον εκνευρίζει.
Το 59% παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς.
Το 26% κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με έναν άλλον οδηγό.

Αυτά είναι τα ελαττώματα των Ελλήνων όταν πιάνουν τιμόνι!

Tο Ίδρυμα VINCI Autoroutes δημοσίευσε τα αποτελέσματα του «14ου Βαρόμετρου για την Υπεύθυνη Οδήγηση». Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη ετήσια έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφοντας τη συμπεριφορά και την εικόνα των  Ευρωπαίων στο τιμόνι, ανάμεσα στους οποίους φυσικά βρίσκονται και οι Έλληνες οδηγοί.
 
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και φυσικά αποτυπώνουν ένα μεγάλο μέρος περιστατικών και συμπεριφορών που συναντούμε καθημερινά στους δρόμους της χώρας, αλλά και στους δρόμους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Πάμε να δούμε συνοπτικά τα βασικότερα συμπεράσματα της έρευνας...

1 στους 4 έχει κατέβει από το όχημα για να παίξει «ξύλο»

Σύμφωνα με την έρευνα, το κλίμα έντασης και άγχους στους δρόμους παραμένει πολύ υψηλό. Το 83% των Ευρωπαίων οδηγών δηλώνει ότι φοβάται την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 87% σε ότι αφορά την Ελλάδα. Το 59% των Ελλήνων οδηγών παραδέχεται ότι βρίζει άλλους οδηγούς, ενώ το 57% τους κορνάρει όταν ενοχλείται. Το 48% των Ελλήνων οδηγών «κολλάει» σκόπιμα στο όχημα ενός οδηγού που τον εκνευρίζει (31% στην Ευρώπη συνολικά), την ώρα που το 26% των οδηγών στη χώρα μας παραδέχεται πως κατεβαίνει από το όχημά του για να διαπληκτιστεί με έναν άλλον οδηγό!   

Ευρωπαίοι και Έλληνες παραβιάζουν συστηματικά τον ΚΟΚ

Σε ότι αφορά τον ΚΟΚ και το ποσοστό παραβίασης του, το 85% των Ευρωπαίων οδηγών λέει ότι υπερβαίνει το όριο ταχύτητας κατά μερικά χιλιόμετρα/ώρα, ποσοστό που μειώνεται στο 81% στους Έλληνες οδηγούς. Το 57% των Ελλήνων οδηγών δηλώνει ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας και το 72% οδηγεί στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου ενώ η δεξιά λωρίδα είναι ελεύθερη. Από κει και πέρα το 39% των οδηγών στην Ελλάδα κάνει προσπέραση από δεξιά στον αυτοκινητόδρομο, ποσοστό άνω το ευρωπαϊκού μέσου όρου που φτάνει το 35%.

7 στους 10 Έλληνες μιλούν στο τηλέφωνο ενώ οδηγούν

Η απόσπαση της προσοχής, η οποία είναι επικίνδυνη για την οδήγηση, αφορά μια μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το 77% των Ευρωπαίων οδηγών χρησιμοποιεί smartphone ή ρυθμίζει το GPS  ενώ οδηγεί, όμως στην Ελλάδα το ποσοστό είναι μεγαλύτερη και συγκεκριμένα ορίζεται στο 81%. Το 72% των Ελλήνων τηλεφωνεί ενώ οδηγεί (67% στην Ευρώπη) και το 55% κάνει χρήση Bluetooth. Μεταξύ των Ελλήνων που τηλεφωνούν, το 17% είχε ήδη ή παραλίγο να έχει ατύχημα λόγω της χρήσης του τηλεφώνου. Επίσης το 79% των οδηγών δηλώνει ότι μερικές φορές στρέφει το βλέμμα του εκτός του δρόμου για περισσότερα από 2 δευτερόλεπτα όταν οδηγεί.

Συνέχεια του άρθρου >>>
ford
4green