Νέος Ποινικός Κώδικας: Φυλάκιση έως και ισόβια σε παραβάτες οδηγούς!

2.878 Επισκέψεις στο άρθρο (1/5/2024)
Νέος Ποινικός Κώδικας: Φυλάκιση έως και ισόβια σε παραβάτες οδηγούς!

- Σε ισχύ από σήμερα ο νέος Ποινικός Κώδικας.
- Οι παραβάσεις που στέλνουν τους οδηγούς στη φυλακή.
- Πως ορίζονται τα χρόνια φυλάκισης κατά περίπτωση.
- Πότε ο οδηγός μπαίνει ισόβια!

Σε ισχύ ο νέος Ποινικός Κώδικας

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα στην Ελλάδα ο νέος Ποινικός Κώδικας, κάτι που αφορά και όλους τους Έλληνες οδηγούς, ανεξαρτήτου οχήματος. Από το νέο Ποινικό Κώδικα δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που σε περίπτωση παράβασης οι οδηγοί μπορούν να βρεθούν απ' ευθείας στη φυλακή για κάποια χρόνια ή να κινδυνεύσουν ακόμα και με ισόβια!

Οι παραβάσεις που στέλνουν τους οδηγούς στη φυλακή

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ισχύουν από σήμερα, εξαιρετικά αυστηρές είναι οι ποινές για τους οδηγούς που παραβιάζουν τον κόκκινο σηματοδότη ή κάνουν κόντρες στις παραλιακές λεωφόρους ή κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς ή σούζες με τις μοτοσικλέτες ή μπαίνουν σε Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), προκαλώντας ζημιές σε άλλα αυτοκίνητα ή βαριά σωματική βλάβη ή απώλεια ζωής. Αυτοί οι οδηγοί διατρέχουν κίνδυνο να βρεθούν πίσω από τα κάγκελα των φυλακών, ενώ αντιμετωπίζουν ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

Τι ποινές προβλέπονται και πότε μπαίνεις ισόβια

Σύμφωνα με το άρθρο 56 του νέου Ποινικού Κώδικα, όποιος οδηγός έχει καταναλώσει αλκοόλ ή έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, ή έχει σωματική ή πνευματική εξάντληση, ή οδηγεί όχημα σε εθνικές ή περιφερειακές οδούς αντίστροφα στο ρεύμα ή σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια ή πλατείες, ή οδηγεί όχημα που είναι τεχνικά ανασφαλές ή είναι με ανασφαλή τρόπο φορτωμένο, ή κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, ή μετέχει σε αυτοσχέδιους αγώνες, ή οδηγεί Ι.Χ. αυτοκίνητο πάνω από το όριο ταχύτητας κατά τουλάχιστον 60 χλμ. (αν πρόκειται για λεωφορείο ή φορτηγό, κατά τουλάχιστον 30 χλμ.) και αν σε κατοικημένη περιοχή τρέχει πάνω από το όριο κατά 40 χλμ. ή οδηγεί αυτοκίνητο στη ΛΕΑ ή παραβιάζει ερυθρό σηματοδότη, τιμωρείται με:

  • Φυλάκιση έως 3 έτη αν προκαλέσει ζημιές σε άλλο όχημα ή ξένη περιουσία (πέσει πάνω σε κατάστημα, περίπτερο κ.λπ.)
  • Φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο.
  • Κάθειρξη έως 10 έτη αν προκαλέσει βαριά σωματική βλάβη ή σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις.
  • Κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν επέλθει θάνατος, ενώ αν προκληθεί θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, μπορεί να επιβληθεί ακόμη και ισόβια κάθειρξη.

test center
NEXEN NFERA PRIMUS