Πετάς τσιγάρο από το αυτοκίνητο; Πρόστιμο μέχρι 5.000€ ευρώ!

12.144 Επισκέψεις στο άρθρο (5/5/2024)
Πετάς τσιγάρο από το αυτοκίνητο; Πρόστιμο μέχρι 5.000€ ευρώ!
2 Φωτογραφίες »

- Απαγορεύεται να πετάς το οτιδήποτε από το αμάξι
- Χάνεις άδεια και δίπλωμα για δύο μήνες
- Αν πετάξεις τσιγάρο, τότε μπορεί να σου κόψει πρόστιμο και η Πυροσβεστική
- Από 200 έως και 5 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο

Απαγορεύεται να πετάς το οτιδήποτε από το αμάξι

Σε καθημερινή βάση βλέπουμε οδηγούς να πετούν από τσιγάρα και διάφορα σκουπιδάκια, μέχρι υπολείμματα φαγητού ή φρούτων από το παράθυρο του αυτοκινήτου.  Σκέψου μόνο πόσες φορές έχεις περάσει από διόδια και έχεις δει αριστερά-δεξιά εκατοντάδες χαρτάκια να παρασέρνονται από τον αέρα. Ναι είναι οι κλασικές αποδείξεις διοδίων που δυστυχώς πολλοί οδηγοί πετούν πριν καλά καλά απομακρυνθούν από το σταθμό διοδίων. Τι ισχύει όμως με τον νόμο;

Χάνεις άδεια/δίπλωμα για 2 μήνες

Ο ΚΟΚ είναι ξεκάθαρος, «Δεν επιτρέπεται η απόρριψη από το όχημα κάθε αντικειμένου ή ουσίας που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά ή να ρυπάνει το περιβάλλον». Μάλιστα σχετικά με τις ποινές, δεν επιβάλλεται πρόστιμο αλλά διοικητικό μέτρο αφαίρεσης άδειας και διπλώματος για 2 μήνες. Πιο συγκεκριμένα «οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες».

Αρμόδια για σχετικούς ελέγχους είναι η Τροχαία, ωστόσο την συγκεκριμένη παράβαση μπορεί να βεβαιώσει οποιαδήποτε αστυνομική υπηρεσία, ενώ στην περίπτωση του τσιγάρου, δικαίωμα επιβολής προστίμου έχει και μια άλλη υπηρεσία.

Αναμμένο τσιγάρο; Το μόνο πρόστιμο που μπορεί να σου κόψει η Πυροσβεστική

Πέραν λοιπόν της αστυνομίας, δικαίωμα επιβολής προστίμου έχει και η πυροσβεστική σύμφωνα με σχετική Πυροσβεστική Διάταξη. Η παραβάσεις «άναμμα φωτιάς, απόρριψη αναμμένου τσιγάρου-σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα έχει ως βάση προστίμου τα 150 ευρώ και μπορεί να επιβληθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Τρως» πρόστιμο από 200 ευρώ μέχρι 5 χιλιάρικα!

Πώς ακριβώς υπολογίζεται το πρόστιμο; Ο υπολογισμός του τελικού προστίμου γίνεται με τον πολλαπλασιασμό του αρχικού προστίμου με έναν συντελεστή βαρύτητας, ο οποίος αλλάζει ανάλογα την επικινδυνότητα πυρκαγιάς που υπάρχει στο σημείο εκείνη την ημέρα, με βάση τον σχετικό χάρτη που δημοσιεύει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Δεν χρειάζεται αν αναφέρουμε ότι ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ο δείκτης επικινδυνότητας είναι σχεδόν πάντα πάνω από το "3" σε όλη τη χώρα. Αν τώρα βρεθείς να κάνεις την ίδια παράβαση εντός ενός έτους, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται!

Μάλιστα το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο είναι τα 200 ευρώ (άρα αυτομάτως τα 150€ γίνονται τουλάχιστον 200), ενώ σε περίπτωση τέλεσης της ίδιας παράβασης κατά συρροή, μπορεί να φτάσει έως τα 5.000 ευρώ!

Πίνακας υπολογισμού προστίμου


Ένα παράδειγμα μάλιστα προστίμου σε οδηγό από την Πυροσβεστική, έγινε «viral» το καλοκαίρι του 2021 στη Χαλκιδική. Οδηγός που πέταξε αναμμένο τσιγάρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου του έγινε αντιληπτός από Πυροσβέστες που περιπολούσαν στην περιοχή και οι οποίοι του έριξαν καμπάνα ύψους 400 ευρώ!

MIKRA VANS LEASING
ETRANSIT VS ESPRINTER