Γιατί όλα τα πυροσβεστικά είναι κόκκινα;

5.997 Επισκέψεις στο άρθρο (17/5/2024)
Γιατί όλα τα πυροσβεστικά είναι κόκκινα;
4 Φωτογραφίες »

- Όλοι έχουμε συνδυάσει το κόκκινο χρώμα με την πυρόσβεση
- Το φθηνό χρώμα που βάφανε τις πυροσβεστικές άμαξες
- Το best seller της Ford, καθόρισε το χρώμα των πυροσβεστικών μέχρι σήμερα

Όλοι έχουμε συνδυάσει το κόκκινο χρώμα με την πυρόσβεση

Το κόκκινο χρώμα, είναι το χρώμα της φωτιάς, αλλά είναι και το χρώμα της πυρόσβεσης. Το σήμα, τα οχήματα, ακόμα και οι μάνικες της πυροσβεστικής έχουν σχεδόν πάντα κόκκινο χρώμα. Προφανώς και το κόκκινο σαν χρώμα τραβά την προσοχή και υποσυνείδητα μας δημιουργεί την αίσθηση της έκτακτης ανάγκης. Όμως δεν είναι αυτός ο κύριος λόγος που επελέγη το συγκεκριμένο χρώμα.
 

Το φθηνό χρώμα που βάφανε τις πυροσβεστικές άμαξες

Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα, όταν ακόμα δεν υπήρχαν «αυτοκίνητα» ήταν απλά ζωήλατα κάρα (άμαξες) που φορτώνονταν με εξοπλισμό πυρόσβεσης, όμως δεξαμενές νερού, χειροκίνητες ή αργότερα ατμοκίνητες αντλίες νερού και μάνικες, και επιχειρούσαν όπου χρειαζόταν.

Εκείνα τα χρόνια τα πυροσβεστικά σώματα αποτελούνταν ουσιαστικά από εθελοντές που δεν πληρώνονταν, ενώ ακόμα και συντήρηση των οχημάτων γινόταν με δικά τους έξοδα. Έτσι λοιπόν, οι άμαξες αυτές βάφονταν για να μη φαίνονται η σκόνη και η σκουριά, σε κόκκινο χρώμα που εκτός του ότι τράβαγε την προσοχή, ήταν και το φθηνότερο.


Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα, ήταν άμαξες που μετέφεραν εξοπλισμό πυρόσβεσης.
4 Φωτογραφίες »

Τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα, ήταν άμαξες που μετέφεραν εξοπλισμό πυρόσβεσης.

Το best seller της Ford, καθόρισε το χρώμα των πυροσβεστικών μέχρι σήμερα

Τα παραπάνω είναι η πρώτη θεωρία, γιατί υπάρχει και δεύτερη. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως όταν έναν αιώνα πριν, τα πυροσβεστικά οχήματα με θερμικούς κινητήρες έκαναν την εμφάνισή τους, το best seller όχημα της εποχής ήταν το Ford Model T, το οποίο για 10 και πλέον χρόνια, προσφερόταν αποκλειστικά σε μαύρο χρώμα. Και καθώς η πλειονότητα των αυτοκινήτων στους δρόμους ήταν μαύρα, αποφασίστηκε τα πυροσβεστικά να βαφτούν κόκκινα για να ξεχωρίζουν. Κοινώς, ο λόγος που έχουμε κόκκινα πυροσβεστικά οχήματα, είναι ο πρωτεργάτης της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, Henry Ford.

BLINK GIORTAZEI
ΜΟΤΟ