Το χωριό Καρδιανή, ένα μπαλκόνι στο πέλαγο.
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Το χωριό Καρδιανή, ένα μπαλκόνι στο πέλαγο.

Τήνος, η μοναδική!

12.900 Επισκέψεις στο άρθρο (2/9/2014)

Ακτές απόκρημνες εναλλάσσονται με μικρές αμμουδιές που αντανακλούν το αιγαιοπελαγίτικο φως. Η ενδοχώρα ορεινή και τραχιά, είναι σπαρμένη από κομψούς περιστερώνες, μαρμάρινα χωριά και ηφαιστειακούς ογκόλιθους. Το πασίγνωστο νησί της Παναγιάς, παραμένει μια ξεχωριστή παρουσία ανάμεσα στις Κυκλάδες.

Στην πρωτεύουσα και κεντρικό λιμάνι της Τήνου υπάρχουν όλα τα εμπορικά καταστήματα οι δημόσιες υπηρεσίες, οι τράπεζες, αλλά και αρκετές καφετέριες και παραλιακές ταβέρνες. 

Η παραλία στα Κιόνια.

Η παραλία στα Κιόνια.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »


Στο δρόμο που οδηγεί στη μεγαλόπρεπη εκκλησία της Παναγίας για την οποία το νησί είναι διάσημο στο πανελλήνιο, βρίσκεται η αγορά όπου μπορεί να κυριαρχούν τα αναμνηστικά είδη αλλά λειτουργούν πολλά εμπορικά καταστήματα και περπατώντας στα γραφικά σοκάκια και στην παραλία του νησιού θα βρείτε μια μεγάλη αγορά από παραδοσιακά προϊόντα και είδη ζαχαροπλαστικής. 

Όμως παρόλο που το προσκύνημα της Παναγίας σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών τα μυστικά της Τήνου δεν κρύβονται εδώ.

Εκδρομές γύρω από το λιμάνι
Βόρεια της πόλης ανοίγει το τόξο της η αμμουδερή παραλία Κιόνια με ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια ολόγυρα. Πανέμορφες, ήσυχες και προφυλαμένες από το μελτέμι είναι οι παραλίες Γερμανός, Διαλισκάρι, Βόρνη, Πανούσα. Στο νότο με εύκολη πρόσβαση από το δρόμο συναντάμε τη βοτσαλιά του Αγίου Φωκά. Αμέσως μετά ξεδιπλώνονται στη σειρά οι παραλίες του Αγίου Σώστη και του Αι Γιάννη Πόρτο. Εξαιρετική είναι και η παραλία της Παχιάς Αμμου. 
 
Με θέα στο πέλαγο
Πάνω από το λιμάνι τα χωριά Μπερδεμιάρος, Μουντάδος Τριαντάρος, Κτικάδο, Χατζηράδος, Κάμπος μοιάζουν να κρέμονται στον ορίζοντα, ενώ λίγο ψηλότερα διακρίνονται τα σπίτια του οικισμού Δύο Χωριά. Μετά το χωριό Αρνάδος συναντάμε τη μονή Κεχροβουνίου του 10ου αι., αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ακολουθώντας τους ανηφορικούς δρόμους που διατρέχουν τούτη τη γωνιά του νησιού εκτός από τα όμορφα χωριά θα απολαύσετε και την πανοραμική θέα στο Αιγαίο.

Στο βράχο του Ξώμπουργου
Γύρω από το βράχινο όγκο του Ξώμπουργκου βρίσκονται τα γραφικά χωριά Σκαλάδος, Κούμαρος, Ξυνάρα, Λουτρά. Στη ρίζα του βράχου όπου ξεκινά το μονοπάτι για το μεσαιωνικό κάστρο κουρνιάζει η καθολική εκκλησία της Ιερής Καρδιάς. Εδώ υπάρχει το μνημείο των πεσόντων Ελλήνων Καθολικών στους πολέμους 1912-1950, έργο του Ι. Φιλιππότη. Από αυτό το σημείο εύκολα μπορούμε να επισκεφτούμε τον Βώλακα η Βωλάξ, χωριό γνωστό για το λαογραφικό μουσείο του, αλλά και τους παραδοσιακούς καλαθοπλέκτες του. Το τοπίο ολόγυρα καθηλώνει καθώς το χωριό βρίσκεται εγκλωβισμένο σΆ ένα μικρό οροπέδιο διάσπαρτο από γκριζωπούς ογκόλιθους. 

Διέξοδος στη θάλασσα
Από το Ξώμπουργο κατηφορίζουμε μέσα σε μια πανδαισία πρασίνου όπου δεσπόζουν τα γεωργικά παραδοσιακά χωριά Κώμη, Κάτω Κλείσμα, Αετοφωλιά, Καλλονή και αναζητούμε θαλασσινή διέξοδο στις θαυμάσιες οργανωμένες παραλίες Μικρή, Μεγάλη Κολυμπήθρα και Αποθήκες. Από το οροπέδιο του Φαλατάδου ανατολικά του Ξώμπουργου συνεχίζουμε προς τα χωριά Στενή, Μυρσίνη, Λιβάδα για να καταλήξουμε στο ακρογιάλι Λιβάδα με τα σμιλευμένα βράχια και την ολόλευκη άμμο. 
 
Καρδιανή - Υστέρνια, μπαλκόνια στο Αιγαίο
Ακολουθώντας τον δρόμο που διατρέχει το βόρειο τμήμα του νησιού, θα προσεγγίσουμε τον πανέμορφο οικισμό της Καρδιανής, αμφιθεατρικά κτισμένο να ατενίζει το Αιγαίο και την αντικρινή Σύρο. Στα πόδια του λάμπουν οι δημοφιλείς αμμουδερές παραλίες Αγιος Πέτρος, Καλύβια και Γιαννάκη. Περίπου το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στο άλλο μπαλκόνι της Τήνου το χωριό Ιστέρνια. 

Μαρμάρινος Πύργος
Κτισμένο με κύριο δομικό υλικό το μάρμαρο, το χωριό Πύργος ακτινοβολεί πάνω στο γκρίζο βράχο σαν ολόλευκη νιφάδα. Το χωριό έχει παράδοση στη μαρμαροτεχνία με εμφανείς τις βενετσιάνικες και βυζαντινές επιρροές από το μακρινό παρελθόν του νησιού. Εδώ υπάρχει το σπίτι του γλύπτη Χαλεπά και το Μουσείο Τηνιακών Καλλιτεχνών.
Οι βόλτες στα σοκάκια πάντα ευχάριστες, καταλήγουν στη μικρή πλατεία με τον πλάτανο και τη κρήνη. Θα επισκεφθείτε οπωσδήποτε το νεότευκτο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας που βρίσκεται στις παρυφές του χωριού για να δείτε όλη την ιστορία του μαρμάρου. Από εδώ οι ψαγμένοι επισκέπτες κατηφορίζουν για ουζάκι στο γραφικό αραξοβόλι του Πανόρμου και βουτιές στα ακρογιάλια Αγιοθάλασσα και τη Ρόχαρη. 

Οι περιστερώνες
Στην Τήνο υπάρχουν οι περισσότεροι και ωραιότεροι περιστερώνες του Αιγαίου. Η εκτροφή των περιστεριών ήρθε στο νησί και εντάχθηκε στις ασχολίες των κατοίκων επί Βενετοκρατίας. Τα λιθόκτιστα αυτά αρχιτεκτονικά κοσμήματα που φιλοξενούν τα περιστέρια είναι δίπατα με σχήμα ορθογώνιο και έχουν ύψος από έξι έως οκτώ μέτρων. Στο χωριό Ταραμπάδος θα δούμε συγκεντρωμένους αρκετούς καλοδιατηρημένους περιστερώνες του 18ου και 19ου αι. ενώ οι παλιότεροι βρίσκονται στο χωριό Αγάπη.
 
Εξερευνήσεις με τα πόδια
Θαυμάσια εμπειρία είναι να ακολουθήσετε κάποιο από τα πολλά αναπαλαιωμένα και καθαρισμένα μονοπάτια που διατρέχουν το νησί. Ενδεικτικά να αναφέρουνε τη θαυμάσια διαδρομή που κατηφορίζει από το χωριό Ξυνάρα μέσα από περιβόλια, ξερολιθιές και περιστερώνες προς τα χωριά Κάμπος, Ταραμπάδος, Σμαρδάκιτο και καταλήγει στο Λουτρά. Απίθανη επίσης είναι και η πεζοπορική διαδρομή από Βώλακα προς το χωριό Αγάπη. 

Μην χάσετε
Με το αυτοκίνητο θα προσεγγίσετε το πέτρινο φάρο της Λιβάδας που βρίσκεται ανατολικά από το ομώνυμο χωριό. Από το χωριό Ποταμιά θα κατηφορίσετε προς την ακτή όπου δεσπόζει το επιβλητικό μοναστήρι της Κυράς των Αγγέλλων. Από τον Πύργο συνεχίστε βόρεια προς τα χωριά Μαρλάς, Μαμάδος και μέσα από μια επιβλητικά άγονη διαδρομή κατηφορίστε προς τις παραλίες του Κουμελά απέναντι από την Ανδρο. Ασφάλτινη πλέον αν και ακόμη άγνωστη στους πολλούς είναι η διαδρομή από τη Μονή Καταπολιανής (πάνω από τον Πύργο) προς το χωριό Αετοφωλία. 

Παραδοσιακά προϊόντα
Η τοπική γραβιέρα (υπάρχει τυροκομείο) παράγεται από αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα Επίσης δοκιμάστε και αγοράστε την Τυράκι Τήνου, κοπανιστή και μυζήθρα ή συνδυάστε τις γεύσεις τους με τοπικό λουκάνικο, σύγκλινο, λούζα (αλλαντικό με χοιρινό κρέας που μοιάζει με προσούτο) και συνοδεύστε με λευκά κρασιά της Ασκαθάρι και Ασπροποταμίσιο. Περίφημη είναι η λιαστή ντομάτα Τήνου, η κάπαρη και φυσικά το πεντανόστιμο αγκιναράκι με το οποίο οι νοικοκυρές φτιάχνουν και πίτες. Μοναδικό είναι το θυμαρίσιο μέλι αλλά και τα τηνιακά αμυγδαλωτά, το παστέλι, οι χαλβαδόπιτες, τα ξεροτήγανα οι γλυκές τυρόπιτες και τα ψαράκια.
 
Δείτε τις ενέργειες του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου για την προβολή και την ανάπτυξη του νησιού στο επόμενο τεύχος του Auto Τρίτη στις 9-10-2014
Mercedes
KIA