Τελικά μήπως ήδη οδηγούμε αυτόνομα αυτοκίνητα;

Τελικά μήπως ήδη οδηγούμε αυτόνομα αυτοκίνητα;

Αυτόνομη οδήγηση

5.324 Επισκέψεις στο άρθρο (28/7/2016)

Νομίζετε πως θα ξυπνήσετε μια μέρα και ξαφνικά τα αυτοκίνητα θα είναι όλα αυτόματα; Ή μήπως τα αυτόνομα έρχονται λίγο-λίγο, με κάθε μοντέλο να κουβαλάει και ένα ακόμη στοιχείο προς την αυτονομία;

Το 2015 έκλεισε στην Ευρωπαϊκή αγορά με λίγες εξελίξεις στα αυτόνομα αυτοκίνητα. Η Μ. Βρετανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία ήταν οι πρώτες χώρες που καλωσόρισαν τις δοκιμές αυτόνομων αυτοκινήτων στους δρόμους τους, αν και αυτές θα ξεκινήσουν μόνο στην πρώτη εντός του έτους.
 Το 2015 όμως ήταν για την Ευρώπη και η χρονιά που το πρώτο σκέλος της αυτόνομης κίνησης αυτοκινήτων βρέθηκε τοποθετημένο στα μοντέλα που πουλήθηκαν. Το 57% των αυτοκινήτων που βγήκαν στους ευρωπαϊκούς δρόμους διέθετε σύστημα διατήρησης σταθερής απόστασης από το προπορευόμενο όχημα και σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος.
Μπορεί να ακούγεται απλά ως μία εξέλιξη του «cruise control» όταν όμως το αυτοκίνητο μπορεί να βλέπει και να παίρνει αποφάσεις για το πως θα κινείται, βρίσκεται στην κατεύθυνση της πλήρης αυτονομίας.Το ποσοστό αυτό ήταν αυξημένο κατά 13 μονάδες σε σχέση με το 2014, ενώ οι μισοί οδηγοί πλήρωσαν έξτρα για να αποκτήσουν το σύστημα αυτό, δείχνοντας πόση σημασία δίνει ο μέσος οδηγός στην ασφάλεια που η τεχνολογία αυτή προσφέρει. Αυτό πάντως είναι και αποτέλεσμα των πιέσεων των ασφαλιστικών εταιρειών προς τις εταιρείες λήζινγκ να προμηθεύονται εκδόσεις με συστήματα αποφυγής συγκρούσεων.
Ακόμη κι έτσι όμως, με τέτοιο ρυθμό, το σύστημα αυτό θα βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα νέα αυτοκίνητα το 2018. Λίγο πιο πίσω σε ρυθμό υιοθέτησης, το σύστημα αυτόματου πάρκινγκ. Το 2015 έφτασε το 28%, ενώ το ένα τρίτο από αυτά τα αυτοκίνητα είχαν και σύστημα εύρεσης θέσης. 
Στα συστήματα που σταδιακά θα μετατρέψουν τα αυτοκίνητα σε αυτόνομα, προσμετρώνται και αυτά ελέγχου «τυφλού σημείου» που το 2015 έφτασε το 61%, αλλά και του ελέγχου λωρίδας (55%), ενώ 14% είχε έλεγχο κατάστασης (υπνηλίας) οδηγού, και πάνω από 88% διέθετε έξυπνο πλοηγό. 
Ο συνδυασμός αυτών των τεχνολογιών φέρνει τα αυτόνομα αυτοκίνητα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Ήδη η Nissan ανακοίνωσε πως θα προσφέρει σύστημα αυτονόμησης στο Qashqai που θα του επιτρέπει να κινείται μόνο του εντός λωρίδας στον αυτοκινητόδρομο.
Εσείς ποιό από αυτά τα συστήματα έχετε στο δικό σας αυτοκίνητο; Και ποιο σύστημα σκοπεύετε να βάλετε σε αυτό που θα αγοράσετε; Πως βλέπετε τη σταδιακή αυτονόμηση των αυτοκινήτων και πόσα τέτοια συστήματα θα θέλατε να έχετε στο δικό σας μοντέλο; 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

NEO TRAFIC
moto