
Πειράζει να έχει ένα αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεις; Ποια είναι η άποψή σας;
Αν το κιβώτιο είναι αυτόματο, έχει σημασία αν έχει επτά, οκτώ ή και δέκα σχέσεις;
(1/10/2012)
Για όποιον αλλάζει με το χέρι τις ταχύτητες, σίγουρα ένα κιβώτιο με δέκα σχέσεις ακούγεται να έχει πολύ δουλειά στην οδήγηση. Αν είναι όμως αυτόματο; Πειράζει; Και τελικά τι σημαίνει αυτό για τα χειροκίνητα που έχουν «μείνει» στις πέντε ή έξι σχέσεις;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Η Mercedes έδωσε πρώτη στην ευρεία παραγωγή το 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιό της πριν μερικά χρόνια. Τις επτά σχέσεις έπιασε άνετα και το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη του ομίλου VW για τους κινητήρες μέχρι 160 άλογα, ενώ δεν έχει πολύ καιρό που έκανε την εμφάνισή του και το 8άρι αυτόματο της ZF που μπήκε σε μοντέλα από την Audi και τη BMW μέχρι τη Lancia και τη Land Rover.
Φυσικό επακόλουθο είναι το κιβώτιο εννέα σχέσεων που ήδη η ZF έχει ετοιμάσει για μικρομεσαία μοντέλα (και αυτοκίνητα με εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα) και ίσως φανεί στη Honda και στη Lancia σύντομα. Ένα βήμα πιο πέρα, και το νούμερο στρογγυλεύει, με Ford και GM ήδη να ετοιμάζουν από κοινού το δικό τους δεκατάχυτο κιβώτιο.
Θα έλεγε κανείς πως είναι μόδα, μάρκετινγκ, και γενικά πως είναι μια «κόντρα» μεταξύ κατασκευαστών, που θα κάνει τα αυτοκίνητα στο τέλος να έχουν όσες ταχύτητες έχουν και τα ποδήλατα. Είναι όμως έτσι; Είναι ο αριθμός των σχέσεων απλά θέμα «κόντρας» ποιος έχει τις περισσότερες;
Αυτό που φαίνεται πως προσπαθούν οι κατασκευαστές να κάνουν είναι να περιορίσουν τη λειτουργία του κινητήρα σε ένα πολύ συγκεκριμένο, και μικρό φάσμα στροφών. Στο φάσμα αυτό ο κινητήρας λειτουργεί με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητά του, καίει δηλαδή λιγότερο και αποδίδει περισσότερη ροπή, με άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση και τους ρύπους.
Έχοντας δέκα σχέσεις στο κιβώτιο, το αυτοκίνητο μπορεί να επιταχύνει με συνεχείς αλλαγές ταχύτητας που παίρνουν το μοτέρ στο κάτω άκρο αυτού του φάσματος, το ανεβάζουν στο πάνω και μετά αλλάζουν ώστε να ξαναγίνει ο ίδιος κύκλος.
Έτσι για μία χαλαρή επιτάχυνση 0-100 για παράδειγμα, ο κινητήρας αντί να κάνει τρεις κύκλους (τρείς αλλαγές, πρώτη-δευτέρα-τρίτη) από 2.000 σ.α.λ μέχρι 5.000 σ.α.λ , θα κάνει οκτώ κύκλους (αλλαγές) από τις 2.500 σ.α.λ. μέχρι τις 3.200 σ.α.λ. Μόλις 700 σ.α.λ. τη φορά, που σημαίνει πολύ μικρότερη κατανάλωση.
Τι μας λέει όμως αυτό για τα χειροκίνητα κιβώτια; Φυσικά δε θα μπορούσε να έχει ένα κιβώτιο δέκα σχέσεις για να αλλάζει ο οδηγός. Είναι όμως εμφανές πως η λειτουργία του κινητήρα την οποία πετυχαίνουν τα αυτόματα αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί με κανένα χειροκίνητο. Και λόγω λιγότερων σχέσεων αλλά και λόγω του ότι το φάσμα λειτουργίας το αποφασίζει ο οδηγός, με ότι αντίκτυπο έχει αυτό στην κατανάλωση.
ΤΙ λέτε λοιπόν; Πειράζει να έχει ένα αυτόματο 10 σχέσεις; Και από την άλλη, μήπως αυτός ο «πληθωρισμός» στα αυτόματα, κάνει τα χειροκίνητα λίγο «παλαιάς κοπής»; Τι λέτε;
ΓΙΑΝΝΗΣ Κ->καλα τα διπλου συμπλεκτη της vw,τα οδηγησα αλλα μην τρελαινεσαι υπαρχουν και καλυτερα αλλων εταιρειων.....για μενα παντως,
πισωκινηση και χειροκινητο για παντα,φιλια απο την πισωκουνα μου.....σε λιγο θαλλαζεις ταχυτητες με apps απτο iphone και ελα στον μπαρμπασκονα&τη μπεμπα του να ρωτησεις τι πα να πει πραγματικη οδηγικη απολαυση.....
μετά από 5 χρόνια συμβίωσης με ένα daihatsu yrv auto και ένα vw passat dsg 7αρι τα τελευταία 3 έχω να πω ότι δεν θα άλλαζα τα αυτόματα με τίποτα.... γεγονός όμως παραμένει ότι και το ένα και κυρίως το vw και σε μένα αλλά και σε πολλούς χρήστες με 7αρι έχει βγάλει αρκετές ζημιές που σε λίγο δεν θα τις καλύπτει η αντιπροσωπεία και θα πρέπει να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη μας.
fx2 (5/10/2012, 10:36)
δεν χρειαζεται να συμβιβαστεις με 4 ταχυτητες οταν μπορεις να παρεις VW με διπλο συμπλεκτη και 7 ταχυτητες! η επανασταση στα αυτοματα κιβωτια εγινε πριν 7 χρονια με το DSG
γελαω με οσους μιλανε ακομα και τωρα 6 χρονια μετα, ασχημα για το DSG. εχω GTI με DSG και δεν το αλλαζω με τιποτα. ειναι πανεξυπνο εχω κανει 130000 και ποτε δεν χρειαστηκε να αλλαξω εγω ταχυτητα. αν θελω μεσω των paddles μπορω να αλλαξω μονος τις ταχυτητες αλλα το DSG ειναι ποιο γρηγορο απο το χειροκινητο 6,9 δευ εναντι 7,2δευ τα 0-100. κανενα προβλημα σε χιλιαδες οδηγους . απολαυση στην οδηγηση. και ειναι και ποιο οικονομικο καθως εχει 6 ταχυτητες και δεν βαριεται να τις αλλαζει οπως πρεπει. ακομα και ταξι με 300χιλ χιλ δεν ειχαν προβλημα. και φυσικα ολες οι εταιρειες ετρεξαν και αντεγραψαν αυτο το κιβωτιο που η VW πρωτη δημιουργησε. πριν 6 χρονια πολλοι ελεγαν πως δεν αξιζουν τα τουρμπο και πως θα χαλανε και ουτε τα DSG δεν αξιζουν. τωρα 6 χρ μετα, ολοι τα αντιγραφουν και εμεις που τα απολαμβανουμε 6 χρονια τωρα, δεν τα αλλαζουμε.
Η ερώτηση είναι παγίδα κι αυτό γιατί τα μόνα αυτοκίνητα που έχουν 8 μέχρι 10 σχέσεις είναι τα πολυτελή Mercedes audi και bmw που απευθύνονται σε πολύ συγκεκριμμένο καταναλωτικό κοινό. Επίσης τα θα αργήσουμε πολύ να δούμε ένα αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων σε ένα c3 ή ένα corsa λόγω ακρίβειας οπότε θα συμβιβαστώ με ένα αυτόματο τεσσάρων σχέσεων σε κάποιο μικρομεσαίο αυτοκίνητο. Επίσης διαφωνώ με την Λουκία ότι το χειροκίνητο είναι κλασικό. Στην Αμερική Κίνα μ. Βρετανία και άλλες χώρες τα αυτοκίνητα με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων είναι περισσότερα από τα χειροκίνητα.
Αυτόματο κιβώτιο. σημαίνει λιγότερη κατανάλωση, αφού οι ταχύτητες αλλάζουν ιδανικά και δεν υπερφορτώνονται ούτε κρατούνται περισσότερο απ όσο πρέπει και επίσης ξεκούραστος οδηγός, που σημαίνει πιο ασφαλής οδηγός. Οι Αμερικάνοι με τις τεράστιες αποστάσεις το έχουν πιάσει το νόημα εδώ και δεκαετίες. Όσο για μερικούς που μιλάνε για κανονικά και μη κιβώτια, δεν υφίσταται τέτοια πράγμα. Δηλαδή αν τα αυτοκίνητα έβγαιναν μόνο αυτόματα, δεν θα οδηγούσατε? Αστειότητες...Αν ποτέ αγοράσω καινούργιο όχημα, θα είναι ντίζελ και αυτόματο. Τέρμα ή βενζίνη και η πάλη με τον λεβιέ για μένα.
Tα αυτοματα κιβωτια θα αντικαταστησουν σταδιακα τα χειροκινητα η και τα ημιαυτοματα.Πιστευω οτι το μελλον θα ειναι πληρως αυτοματο εκτος ισως ελαχιστων ειδικων περιπτωσεων.Η Λειτουργεια των οχηματων που καινε τα γνωστα καυσιμα με τις πολλες αυτοματες ταχυτητες θα μοιαζει μ΄εκεινη των ηλεκτρικων αυτοκινητων που θα ερθουν κι αυτα σιγα-σιγα με την αφθονη ροπη τους απο τις 0 στροφες.Τα χειροκινητα κιβωτια θα παρουν κι αυτα τον δρομο της σχεδον εξαφανισης οπως εγινε και με τους δισκους βυνιλιου(αν και ξαναπαραγονται μερικοι)παρ΄ολη την ηχητικη ανωτερωτητα τους το CD κυριαρχησε μεχρι να μεινει κι΄αυτο στο περιθωριο λογω των υπολογιστων.Η εξελιξη δεν χωραει ρομαντισμους.
Ωραία η ανάλυσή σας. Όλα δείχνουν ότι φυσικά και όσο περισσότερες οι σχέσεις στο αυτόματο κιβώτιο, τόσο το καλύτερο, τουλάχιστον από πλευράς απόκρισης του κινητήρα. Φαίνεται ότι πάνε περίπατο όλοι οι προβληματισμοί και η μεγάλη συζήτηση του "να πάρω κινητήρα που τραβάει από χαμηλά ή κινητήρα που αποδίδει ψηλά;" Ίσως μάλιστα μπορούσατε να κάνετε και έναν παραλληλισμό με το CVT που ακριβώς το ίδιο επιτυγχάνει με ακόμη περισσότερες από 10 σχέσεις, άπειρες μάλιστα. Εκεί πραγματικά η βελόνα του στροφόμετρου μένει ακίνητη, το φάσμα που αναφέρετε στενεύει ακόμη περισσότερο και η κίνηση μοιάζει εντυπωσιακά στρωτή, το ίδιο και η επιτάχυνση. Επιστρέφουμε στο 10τάχυτο τώρα. Δεν μας είπατε: Αν η κατανάλωση μειώνεται από τη διατήρηση των στροφών σε ένα φάσμα, δεν επιβαρύνεται ταυτόχρονα από αυτές καθεαυτές τις συνεχείς αλλαγές των σχέσεων;
Δεν λέτε όμως πόσο κοστίζουνε οι όποιες επισκευές όταν μας βγάλει κάποιοι πρόβλημα το όχημά μας.Και υπάρχει και κακή παράδοση σε κιβώτια με πολλές σχέσεις,σε άλλες εταιρείες πιο πολλά προβλήματα,σε κάποιες άλλες λιγότερα προβλήματα.ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.Επίσης η όποια τεχνογνωσία ΥΠΑΡΧΕΙ και πόσο πληρώνεται το ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΚΙΒΩΤΙΑ. Σίγουρα πετυχαίνεις καλύτερο 0-100,κατανάλωση,εκπομπές co2,αλλά και πάλι δεν είναι κάτι το μεγάλο ειδικά στο 0-100 και στην κατανάλωση.Το κόστος και πάλι είναι υψηλό εως τις μέρες μας. Επίσης η λειτουργία τους είναι πιο ήρεμη,πιο ξεκούραστη,απαιτεί λιγότερο τεχνική στην συμμετοχή της όλης οδήγησης. Αυτά για κάποιους είναι θετικά,για κάποιους αρνητικά.Κάνουμε την επιλογή μας το τι είναι καλύτερο για εμάς. Προσωπικά προτιμώ τα κλασσικά κιβώτια που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ή γίνουν παλαιάς κοπής.ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΟΔΑΣ,ας μην το ξεχνάμε ποτέ αυτό. Σε ορισμένα μοντέλα το αυτόματο κιβώτιο είναι καλύτερο,αλλά κατόπιν παραγγελίας το ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ.
Φυσικά και έχει σημασία πόσες σχέσεις θα έχει το αυτόματο κιβώτιο. Σε ένα κιβώτιο με 9 σχέσεις, οι σχέσεις είναι πιο πυκνές, με αποτέλεσμα πάντα να υπάρχει μια σχέση που να κρατά τον κινητήρα στο οικονομικό φάσμα λειτουργίας, ανεξαρτήτως ταχύτητας. Επιπλέον, σε ταξίδι με υψηλή ταχύτητα, περιορίζεται ο αριθμός των στροφών, άρα και η κατανάλωση και η καταπόνηση του κινητήρα και ο θόρυβος.
Τα αυτοματα κιβωτια ειναι το μελλον. Σαν αποτελεσμα εξελισσονται με σκοπο την οικονομια και την ομολοτερη (γραμμικοτερη) συνεργασια κινητηρα - κιβωτιου. Το εαν θα εχουν περισσοτερες σχεσεις αυτο ειναι συνεπεια της εξελιξης τους…
Για να ξεφύγω από το ερώτημα που με ταλανίζει περί του εαν το αυτοκινητό μου ειναι ή όχι παρωχημένο επειδη δεν έχει αυτόματο κιβωτιο 10 12 20 40 σχέσεων θα σας πω ένα ανέκδοτο. Πάει ένας αθίγγανος για να αγορασει ένα ημιφορτηγό ΝΤΑΤΣΟΥΝ και ο πωλητής του παραθέτει τον κατάλογο του έξτρα εξοπλισμου και των ρωτά: Κιλιμακι στο πισω παρμπριζ να βάλουμε; Να βάλουμε να βάλουμε. Διπλα φωτα μπροστα; Να βάλουμε να βάλουμε. Μαξιλαράκια κεντητά Να βάλουμε να βάλουμε. Αυτοκολητο Μπαμπα μην τρέχεις Να βάλουμε να βάλουμε. Να βάλουμε και ένα μεγάλο αυτοκολητο στο πισω τζαμι που να γραφει ΝΤΑΤΣΟΥΝ ΟΧΙ ΟΧΙ ΓΥΦΤΙΚΟ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ