ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους
Πειράζει να έχει ένα αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεις; Ποια είναι η άποψή σας;

Πειράζει να έχει ένα αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεις; Ποια είναι η άποψή σας;

Αν το κιβώτιο είναι αυτόματο, έχει σημασία αν έχει επτά, οκτώ ή και δέκα σχέσεις;

(1/10/2012)

Για όποιον αλλάζει με το χέρι τις ταχύτητες, σίγουρα ένα κιβώτιο με δέκα σχέσεις ακούγεται να έχει πολύ δουλειά στην οδήγηση. Αν είναι όμως αυτόματο; Πειράζει; Και τελικά τι σημαίνει αυτό για τα χειροκίνητα που έχουν «μείνει» στις πέντε ή έξι σχέσεις;

autotriti team

Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»

Η Mercedes έδωσε πρώτη στην ευρεία παραγωγή το 7τάχυτο αυτόματο κιβώτιό της πριν μερικά χρόνια. Τις επτά σχέσεις έπιασε άνετα και το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη του ομίλου VW για τους κινητήρες μέχρι 160 άλογα, ενώ δεν έχει πολύ καιρό που έκανε την εμφάνισή του και το 8άρι αυτόματο της ZF που μπήκε σε μοντέλα από την Audi και τη BMW μέχρι τη Lancia και τη Land Rover.
Φυσικό επακόλουθο είναι το κιβώτιο εννέα σχέσεων που ήδη η ZF έχει ετοιμάσει για μικρομεσαία μοντέλα (και αυτοκίνητα με εγκάρσια τοποθετημένο κινητήρα) και ίσως φανεί στη Honda και στη Lancia σύντομα. Ένα βήμα πιο πέρα, και το νούμερο στρογγυλεύει, με Ford και GM ήδη να ετοιμάζουν από κοινού το δικό τους δεκατάχυτο κιβώτιο.
Θα έλεγε κανείς πως είναι μόδα, μάρκετινγκ, και γενικά πως είναι μια «κόντρα» μεταξύ κατασκευαστών, που θα κάνει τα αυτοκίνητα στο τέλος να έχουν όσες ταχύτητες έχουν και τα ποδήλατα. Είναι όμως έτσι; Είναι ο αριθμός των σχέσεων απλά θέμα «κόντρας» ποιος έχει τις περισσότερες;
Αυτό που φαίνεται πως προσπαθούν οι κατασκευαστές να κάνουν είναι να περιορίσουν τη λειτουργία του κινητήρα σε ένα πολύ συγκεκριμένο, και μικρό φάσμα στροφών. Στο φάσμα αυτό ο κινητήρας λειτουργεί με τη μεγαλύτερη αποδοτικότητά του, καίει δηλαδή λιγότερο και αποδίδει περισσότερη ροπή, με άμεσο αντίκτυπο στην κατανάλωση και τους ρύπους.
Έχοντας δέκα σχέσεις στο κιβώτιο, το αυτοκίνητο μπορεί να επιταχύνει με συνεχείς αλλαγές ταχύτητας που παίρνουν το μοτέρ στο κάτω άκρο αυτού του φάσματος, το ανεβάζουν στο πάνω και μετά αλλάζουν ώστε να ξαναγίνει ο ίδιος κύκλος.
Έτσι για μία χαλαρή επιτάχυνση 0-100 για παράδειγμα, ο κινητήρας αντί να κάνει τρεις κύκλους (τρείς αλλαγές, πρώτη-δευτέρα-τρίτη) από 2.000 σ.α.λ μέχρι 5.000 σ.α.λ , θα κάνει οκτώ κύκλους (αλλαγές) από τις 2.500 σ.α.λ. μέχρι τις 3.200 σ.α.λ. Μόλις 700 σ.α.λ. τη φορά, που σημαίνει πολύ μικρότερη κατανάλωση.
Τι μας λέει όμως αυτό για τα χειροκίνητα κιβώτια; Φυσικά δε θα μπορούσε να έχει ένα κιβώτιο δέκα σχέσεις για να αλλάζει ο οδηγός. Είναι όμως εμφανές πως η λειτουργία του κινητήρα την οποία πετυχαίνουν τα αυτόματα αυτά δεν μπορεί να επιτευχθεί με κανένα χειροκίνητο. Και λόγω λιγότερων σχέσεων αλλά και λόγω του ότι το φάσμα λειτουργίας το αποφασίζει ο οδηγός, με ότι αντίκτυπο έχει αυτό στην κατανάλωση.
ΤΙ λέτε λοιπόν; Πειράζει να έχει ένα αυτόματο 10 σχέσεις; Και από την άλλη, μήπως αυτός ο «πληθωρισμός» στα αυτόματα, κάνει τα χειροκίνητα λίγο «παλαιάς κοπής»; Τι λέτε; 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

FORD
4green