Στα ντίζελ εκτός από τη ροπή έχουμε και την κατανάλωση, άλλον ένα παράγοντα που καθορίζει την επιλογή.

Στα ντίζελ εκτός από τη ροπή έχουμε και την κατανάλωση, άλλον ένα παράγοντα που καθορίζει την επιλογή.

Πόσο μετράει το νούμερο της ιπποδύναμης στα ντίζελ;

20.348 Επισκέψεις στο άρθρο (16/10/2012)

Σίγουρα ο ντίζελ κινητήρας έχει με το μέρος του τη ροπή. Έχει την κατανάλωση. Έχει και τα τέλη κυκλοφορίας. Το νούμερο όμως της ιπποδύναμης, το υπολογίζετε; Πόσο πολύ; Όσο στη βενζίνη;

Μπορεί να μάθαμε να «μετράμε» τους κινητήρες με τα «άλογα», ακόμη και όταν καταλάβαμε πως αυτό που μετράει τελικά είναι η ροπή. Ακόμη και όταν με το τούρμπο οι ιπποδυνάμεις εκτοξεύθηκαν από τα 100 στα 150 άλογα, αυτό που έκανε τη διαφορά τελικά ήταν ο σχεδόν διπλασιασμός της ροπής. Γιατί ένα 1.600άρι ατμοσφαιρικό με 100 άλογα είχε με το ζόρι 150Νm ροπή. Και με το τούρμπο μπορεί η ιπποδύναμη να πήγε 50% πάνω, η ροπή όμως σχεδόν διπλασιάστηκε. Αυτό κάνει τη διαφορά.
Και πάλι όμως, το νούμερο που δεσπόζει και με βάση το οποίο μετράμε παραμένει η ιπποδύναμη. Και ακούς πως τα 180 άλογα είναι καλύτερα από τα 150 και ας είναι η ροπή ίδια και στα δύο μοτέρ. Γιατί έχει μείνει το «μέγεθος» σαν το απόλυτο συγκριτικό.
Στους ντίζελ όμως; Όταν αγοράζεις ντίζελ μοτέρ πόσο συγκρίνεις ανάμεσα τους με βάση την ιπποδύναμη; Γιατί στην αγορά υπάρχουν μοτέρ στα 1.600 κ.εκ με αποδόσεις από 95 μέχρι και 130 άλογα. Σύμφωνοι, οτιδήποτε κάτω από 100 άλογα είναι «ειδική» σούπερ-οικονομική έκδοση. Από κει και πάνω όμως;
Είναι τα 130 καλύτερα από τα 115; Αν μιλούσαμε για βενζίνη το πράγμα θα ήταν απλό, αν και στην πράξη έχουμε δει πως σε μικρές διαφορές ιπποδύναμης (περίπου 10%), μετράει περισσότερο η «καμπύλη» της ροπής, σε τι στροφές δηλαδή ξεκινάει το μοτέρ να έχει δύναμη και από τι στροφές και πάνω «λαχανιάζει». 
Και μετά είναι και η κλιμάκωση του κιβωτίου. Με τα πολύ μακριά κιβώτια, ακόμη και με 6 σχέσεις, μερικά μοτέρ προκειμένου να μην κάψουν, απλά δεν «γεμίζουν» ποτέ. Και όση ισχύ και να έχουν φαίνονται αδύναμα.
Στο ντίζελ τώρα η ροπή είναι πολύ. Τόση ώστε το πρόβλημα της κλιμάκωσης να μην είναι ποτέ έντονο (τουλάχιστον στα 1.600 κ.εκ.), παραμένει όμως η καμπύλη να απασχολεί, ειδικά αν το μοτέρ δεν αποδίδει πολύ νωρίς ή σταματάει σε χαμηλές στροφές (ή ακόμη χειρότερα αν κάνει και τα δύο).
Αυτά όμως τα γνωρίζει κανείς μόνο αν διαβάζει δοκιμές. Αν μένει στα νούμερα, κρατάει μόνο το αριθμητικό. Και στα ντίζελ εκτός από τη ροπή έχουμε και την κατανάλωση, άλλον ένα παράγοντα που καθορίζει την επιλογή.
ΤΙ μένει λοιπόν για την ιπποδύναμη; Τη λογαριάζει κανείς όταν συγκρίνει κινητήρες ντίζελ; Έχει τη σημασία που είχε κάποτε στη βενζίνη; Μπορεί να αποτελέσει το βασικό κριτήριο επιλογής; Και από την άλλη, μήπως έχει και η ιπποδύναμη κάποια αξία; 

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

home pro
ETRANSIT VS ESPRINTER