
Ποιος είναι ο πιο δίκαιος υπολογισμός για τα τέλη κυκλοφορίας;
Η τιμή του αυτοκινήτου ή η ρύπανση, για τα τέλη κυκλοφορίας;
14.700 Επισκέψεις στο άρθρο (15/3/2013)
Αναψε πάλι η συζήτηση για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας και το δίπολο είναι εκ νέου ο "κοινωνικός" επιμερισμός ή η χρήση του δρόμου. Εσείς τι λέτε; Ποια η άποψή σας επί του θέματος;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Η μία λογική θέλει τα τέλη κυκλοφορίας να επιμερίζονται με βάση κάποιο "κοινωνικό κριτήριο". Τέτοιο είναι σήμερα ο κυβισμός, που μεταφράζεται από το δημόσιο σε επίπεδο διαβίωσης. Πως δηλαδή όποιος έχει αυτοκίνητο από 2 λίτρα και πάνω, είναι και πιο πλούσιος από τους άλλους και έτσι αντέχει να φορτωθεί με μεγαλύτερο μέρος των τελών κυκλοφορίας.
Στην ίδια λογική βρίσκεται και η σκέψη να υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας με βάση την εργοστασιακή αξία και μείωση αναλόγως ηλικίας. Έτσι όσοι "έχουν" για να αγοράσουν αυτοκίνητο, το δημόσιο θεωρεί πως "έχουν" και για να πληρώσουν πολλά τέλη. Τι γίνεται στα μεταχειρισμένα που έχουν ιδιαίτερα χαμηλή τιμή αγοράς, δε γνωρίζει κανείς.
Το λεγόμενο "κοινωνικό κριτήριο" αρκετοί το θεωρούν δίκαιο, αφού συνάδει με την υπόλοιπη λογική φορολογίας όπου ακόμη και με σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος, όποιος "βγάζει" περισσότερα, (θεωρητικά) πληρώνει και περισσότερα. Όμως τα τέλη κυκλοφορίας δεν είναι "ακόμη ένας φόρος". Είναι το τίμημα της χρήσης του δρόμου. Η αντίθετη λογική λοιπόν βάζει αυτή τη χρήση πάνω απ όλα.
Προτείνει πάγιο με βάσει τους ρύπους, χαμηλότερο από σήμερα, και ελάχιστη επιβάρυνση στην τιμή των καυσίμων, ώστε όποιος καίει (και άρα κινείται) να πληρώνει και περισσότερο. Η λογική αυτή προτάσσει το επιχείρημα ότι ο «έχων» έχει ήδη πληρώσει φόρο στην αγορά του αυτοκινήτου, με το ΦΠΑ και το τέλος ταξινόμησης συχνά να ξεπερνούν την εργοστασιακή τιμή.
Εσείς τι άποψη έχετε; Τι είναι δίκαιο για εσάς στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας; Δεδομένου ότι είναι αναπόφευκτα, ποιόν τρόπο σκέψης ασπάζεστε; Τι λέτε;
Το δικαιο ειναι να καταργηθουν τα Τελη Κυκλοφοριας οπως σε ολο τον κοσμο, ειμαστε η μοναδικη χωρα που πληρωνεις για να κυκλοφορεις αυτοκινητο, απο την στιγμη που φορολογησε κατα την αγορα, και για το εισοδημα σου, ειναι παραλογο να πληρωνεις και για την κυκλοφορια του, και να πληρωνεις και διοδια, Αφου ομως ισχυει η παραλογη φορολογηση καλο θα ηταν να φορολογηθουν με βαση την τιμη τους, υπαρχουν 1600αρια που ξεκινουν απο 12000 μεχρι 40000 δεν νομιζω οτι οι ιδιωκτητες τους εχουν την ιδια οικονομικη επιφανεια
κάποιοι γράφουν λες και ειναι απο αλλο πλανητη....ειναι απιστευτο να ακους ύστερα απο τοσα χαρατσια στους λογαριαμούς, ύστερα απο τοσους φορους στα καυσιμα, τόσο ακριβα τέλη διόδια και το κυριότερο με τοσους χαμηλούς ΜΙΣΘΟΥΣ καποιοι να συζητανε και να νομίζουν οτι τιθεται λογικη στο θεμα εισπραξης φορων(γιατι αυτο ειναι τα τελη κυκλοφοριας)....ναι δεν κινω το οχημα μου οπως παλιοτερα λογω κοστους καυσιμων, αλλα οχι ΜΟΝΟ......οταν ο μισθος μου εχει παει στο μισο δεν εχω να πληρώσω ούτε τα λαστιχα σε ενδεχομενη αλλαγη, ούτε το σερβις στο συνεργειο, ούτε τα καυσιμα, ούτε βολτες σε εθνικη με διοδια......δεν ειναι μονο η βενζινη.....ειναι οτι δεν υπάρχουν χρήματα για ΟΛΑ αυτα που ανεφερα.....και διαβαζω μερικους να λενε οτι πρεπει να γινει εκεινο και το αλλο....και ρωτω...δεν σας φτανει το τσιμπ@@κι?θελετε και αλλο? μα με τοσους φορους εκτακτους και μη και με τη μειωση των μισθων στο μισο τα πραγματικά μας εσοδα εχουν μειωθει τουλαχιστον κατά 70% και λετε να πληρωνουμε και προτεινετε και τροπους?ελεος....καινουριο αυτοκινητο??χαχα καλο ..εδω τρεμουμε μην μας χαλασει αυτο που εχουμε και χρειαστει να παμε συνεργειο(ασε που βλεπουμε το μαστορα πιο αραια και απο τον Αγ. βασιλη!!!)
Το θέμα δεν είναι ποιο θα ειναι. Το ζητούμενο είναι να ισχύει όποιο και να είναι αυτό για 5-10 χρόνια και όχι να το αλλάζουν κάθε χρόνο. Αλλά πως αλλοιώς θα μας τα πέρωουν εσαει.
Ολοι το ιδιο καθε αυτοκινητο 250 ευρω ενα 20αρικο το μηνα αμα δεν εχεις πετα το αμαξι.
καθε χρονο κανω οικονομιες και δινω 880 ευρω για την μερσεντες 2500 κυβικων του 1987 πρωην ταξι.φετος αν δεν παει 400 ευρω την κοβω.ΜΑΛΛΩΝ ΘΑ ΤΗΝ ΚΟΨΩ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΣΤΟΥΡΝΟΙ ΘΑ ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΟΥΣ.
πρεπει να καταργηθουν τα τελη και να μπουνε στην τιμη της βενζινης οποτε οσο κυκλοφορεις να πληρωνεις και ετσι να πληρωνουν και οσοι εχουν πινακιδες βουλγαριας
ΜΟΝΟ τα διανυομενα χιλιομετρα γιαυτο λεγονται και "τελη κυκλοφοριας". Ενσωματωση των τελων κυκλοφοριας στη βενζινη.
Αγαπητοί φίλοι, αρχικά να σχολιάσω το θέμα της ρύπανσης. Η ρύπανση που προκαλεί ένα αυτοκίνητο εξαρτάται από το πόσο καλά συντηρείται και από το αν είναι νέας ή παλιάς τεχνολογίας. Το αν ρυπαίνει από κακή συντήρηση, φταίει ο ιδιοκτήτης του και οφείλει να τον ελέγξει το ΚΤΕΟ. Όμως αν ρυπαίνει επειδή είναι παλιό, δεν φταίει ο ιδιοκτήτης του, διότι έτσι το έφτιαξε ο κατασκευαστής και δεν είναι δυνατό να μας υποχρεώσει κανείς να αλλάζουμε κάθε χρόνο αυτοκίνητο, επειδή κάθε χρόνο μειώνονται οι ρύποι. Το θέμα τώρα των τελών κυκλοφορίας, έχει να κάνει, όπως σωστά είπατε, με το πόσο κυκλοφορεί ένα αυτοκίνητο. Αν ένα αυτοκίνητο κάνει 1.000 χιλιόμετρα το χρόνο δεν μπορεί να πληρώνει όσα πληρώνει ένα άλλο που κάνει 20.000. Επίσης το πόσο καύσιμο καταναλώνει, έχει να κάνει με το πόσο μεγάλος είναι ο κινητήρας του, πόσο παλιός είναι, πόσο καλά συντηρημένος είναι και πόσα χιλιόμετρα κάνει. Επομένως το ιδανικό και απλούστερο σύστημα θα ήταν, αν το ποσό που αντιστοιχεί στα τέλη κυκλοφορίας, ενσωματώνονταν στην τιμή του καυσίμου. (δεν εξετάζω εδώ αν θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του καυσίμου, ή αν ένα μέρος από τους ήδη φόρους στα καύσιμα, θα αποτελεί και τα τέλη κυκλοφορίας, αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί). Έτσι όσο καύσιμο καταναλώνει κάποιος τόσο περισσότερα θα πληρώνει. Αν θέλει να πληρώνει λιγότερο, θα κάνει λιγότερα χιλιόμετρα, ή θα συντηρεί καλύτερα τον κινητήρα του, ή θα αγοράσει νεώτερο αυτοκίνητο, ή θα μπορεί να αλλάξει τον κινητήρα του με μικρότερο. Επομένως όσο πιο πολλά χιλιόμετρα κάνει κάποιος, όσο μεγαλύτερο κινητήρα έχει, όσο πιο βαθιά πατάει το γκάζι, όσο πιο αρρύθμιστο κινητήρα έχει, όσο πιο παλιό αυτοκίνητο έχει, τόσο πιο πολύ θα πληρώνει, κάτι απόλυτα αναλογικό και δίκαιο. Και οι επαγγελματίες να πληρώνουν ανάλογα, γιατί θα πρέπει να εξαιρούνται; τι είναι αυτοί; Όλοι είμαστε ίσοι στην κυκλοφορία και τη ρύπανση.
Καποτε ρε παιδια που δουλευα ποιο πολυ και εγω και η γυναικα μου, αγορασα ενα αυτοκινητο 2000cc πενταετιας με δανειο βεβαια.Δεν το χαρηκα πως να το χαρω αφου τωρα η γυναικα μου ειναι ανεργη και δεν μπορω να πληρωσω τα 660€.Δεν ειναι πολλα για ενα αυτοκινητο 10 ετων τωρα; στην τελικη αφου καιω παραπανω βενζινα απο ενα μικροτερου κυβισμου θα μου τα παρει το κρατος απο το φορο αν κυκλοφορω.........
Εφόσον πρόκειται για τέλη κυκλοφορίας, αυτός που κυκλοφορεί περισσότερο πρέπει να πληρώνει και περισσότερο. Και επειδή στο παιχνίδι των τελών πρέπει να μπει και η οικολογική συνείδηση, για μένα το ιδανικό είναι τέλη βάσει ρύπων κατά 50% χαμηλότερα από τα ισχύοντα και αύξηση της τιμής των καυσίμων.
Για παράδειγμα, εγώ που πληρώνω βάσει κυβικών (ευτυχώς) 135 ευρώ, θα πληρώσω βάσει ρύπων 50-60 ευρώ και όσο χρησιμοποιώ το αμάξι τόσο περισσότερα χρήματα θα δίνω ως τέλη κυκλοφορίας.
Και κάτι άλλο: μην μπερδεύτε τα κυβικά και την τιμή του αμαξιού με το ποσό των τελών. Τα τέλη αφορούν στην κυκλοφορία. Άρα όσο περισσότερο κυκλοφορεί κάποιος τόσο περισσότερο πρέπει να πληρώνει. Μπορεί ένα 2λιτρο μεταχειρισμένο να αγοράστηκε 15000 ευρώ και να πληρώνει τέλη πολύυυ περισσότερα από ότι ένα premium μεσαίο 1800άρι με τιμή πάνω από 30000 ευρώ. Αυτό δεν είναι περίεργο. Το 2λιτρο πληρώνει γιατί ρυπαίνει. Αυτός που αγορασε το 1800άρι μπορεί να πληρώνει λιγότερα τέλη αλλά έχει δώσει πολύ περισσότερα για την αγορά του (και την τεχνολογία του).
με αυτα και με αυτα, ...πηρα ποδηλατο. δεν εχω πλεον προβληματα. και ετσι ειναι ολα δικαιοτερα πλεον.
Πρώτα πρέπει να καταργηθεί ο φόρος στα κάυσιμα.
Τα τέλη κυκλοφορίας καλό θα έιναι να υπολογιζονται ώς εξής:
1) Ρύποι (με βάση την ετήσια κάρτα καυσαερίων και όχι co2 κατασκευαστή)
2) Ιπποδύναμη
3) Κυβικά
4) Ετήσια δαπάνη σε κάυσιμα (θα αφορά την ένταση χρήσης του οδικού δικτύου)
5) Παλαιότητα και αντικειμενική αξία οχήματος
6) Πλήθος οχημάτων στο όνομα του ιδιοκτήτη (το κάθε επιπλέον όχημα θα επιβαρύνεται με ένα μικρό ποσοστό)
Διευκρινήσεις:
Οι ρύποι ενώς οχήματος δέν είναι σταθεροί, εξαρτόνται απο την ποιότητα του καυσίμου, την συντήρηση του οχήματος αλλα και την παλαιότητα του.
Η ιπποδύναμη και τα κυβικά δέν έιναι πάντα αλληλένδετα εξαρτόνται πόλλα ΠΧ ένας σύνχρονος κινητήρας τούρμπο 1600 αποδίδει μέχρι 200 ίππους, ένας ίδιος ατμοσφαιρικός αποδίδει 120-130 ιππους και ένας ίδιος πάλι παλιάς τεχνολογίας καρμπυρατέρ αποδίδει 80-100 ίππους.
Η ετήσια δαπάνη σε καύσιμα αποδικνύει πόσο έντονα ο ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί ή αν θέλετε καταπονεί το οδικό δίκτυο. Η ετήσια δαπάνη θα καταμετράται κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης βάζει βενζίνη και τα στοιχεία του οχήματος όπως και η ποσότητα καυσίμου θα καταχορούνται ηλεκτρονικά και θα αποστέλονται κατευθείαν στο υπουργείο οικονομικών. Όταν καταμετρηθεί ένα συγκεκριμένο ετήσιο ποσο που υποδειλόνει κατάχρηση του οδικού δικτύου ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει ένα συγκεριμένο ποσό. Φυσικα τα επαγγελματικά ιχ θα έχουν πιο ευνοηκή μεταχείρηση.
Η παλαιότητα, η αντικειμενική αξία και το πλήθος οχημάτων υποδηλώνουν καθαρά τον πλούτο του ιδιοκτήτη.
ΕΑΝ ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΑ ΕΙΣΠΑΡΑΤΤΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΕΠΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ.
Η άποψή μου είναι οτι πρέπει να καταργηθούν πλήρος τα τέλη κυκλοφορίας.Θα δεχόμουνα να ανέβει η τιμή της βενζίνης.Ετσι όποιος κυκλοφορεί πολύ με το αυτοκίνητο άρα επιβαρύνει και πολύ το περιβάλλον ας πληρώσει.Εγώ όμως που κάνω 5000 χλμ. το χρόνο γιατί να πληρώνω τα ίδια τέλη κυκλοφορίας με έναν που κάνει 25000 χλμ/ το χρόνο; Τί ποιό δίκαιο;
Να καταργηθούν τα τέλη κυκλοφορίας.
Δεν είναι δυνατόν τα τέλη κυκλοφορίας να έχουν διπλή υπόσταση , δηλαδή χρήση του δρόμου και ρύπανση . Μην ξεχνάμε επίσης ότι , όσον αφορά την ρύπανση έιμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε και την κάρτα καυσαερίων . Παρόλα αυτά όμως ουδείς έλεγχος γίνεται σε πολλά οχήματα που είναι γκαζιά και νέφος . Τα τέλη κυκλοφορίας θα έπρεπε να αφορούν αποκλεστικά την χρήση των δρόμων . Απο την στιγμή όμως που δεν γίνεται καμία συντήρηση πλέον σε αυτους θα πρέπει οι φορολογούμενοι να απαιτήσουν την κατάργηση του .
Τη ψάχνουμε να βρούμε απορώ ! Οι άνθρωποι ειναι πλήρως αγράμματοι ! Εχουν μεσάνυχτα όσο αφορα το νομό της αγοράς ... Τιμή ανάλογα με την ζήτηση ! Το μόνο που θέλουν ειναι απο που θα μας τα πάρουν ... Η Ελλάδα ποτέ δεν ειταν δίκαιη ,η ίση ... Και ποτέ δεν θα γίνει .. Οσο την κυβερνούν ανθελληνες .... Εγώ έμεινα με ένα Ποδιλατο .. Ας πανε να βρουν τελη κυκλοφοριας απο αυτούς που έχουν .... Θα έρθει η ώρα που η πατρίδα θα ζητήσει και απο μένα κάτι ... Τότε θα έχω των τελευταίω λόγω ... Δεν δικαιούμαστε τίποτα σε αυτο το κολοκρατος .. Ας κάνουν ότι θέλουν εγώ τα παράτισα , δουλεβω όσο για να επιβιωνω και αναμένω την ευκαιρία να την κοπανησω να πάω να ζήσω σαν άνθρωπος όπουδιποτε ..
Χαμηλά τέλη με βάση ρύπους/εργοστασιακή αξία, κίνητρα για αντικατάσταση παλαίων ενεργοβόρων και ενσωμάτωση των τελών στα καύσιμα....Οποιος κυκλοφορεί θα αποδίδει φόρους... Δεν μπορεί να τσεκουρώνονται το ίδιο αυτοκίνητα με 100% ή και παραπάνω διαφορά στην τιμή κτήσης....ούτε αυτοκίνητα με ίδια εκπομπή ρύπων να πληρώνουν 400 ή 660 ευρώ ανάλογα με το αν αποκτήθηκαν μετά ή πριν τον Οκτώβριο 2010 (π.χ. Rav4 κ.α.)
Για να καταλάβετε τον παραλογισμό, αλλά και τη δυσκολία να βρεθεί κάτι "δίκαιο" για όλους:
Τι θα πει τέλη κυκλογορίας;
Τα τέλη πρέπει να υπολογίζονται σε συνδιασμό με την αξία του αυτοκινήτου, την ηλικία του και τους ρύπους.
Η εργοστασιακη αξια πρεπει να ειναι καθοριστικος παραγοντας στην φορολογηση των ιχ.Ειτε μιλαμε για φορο ειτε για τελη.Μεσα στον τραγελαφο ενα ιχ 2521 cc αγορασμενο 26,000 ευρω,με προκαταβολη το παλιο ιχ (12,500) εν ετει 2009,ειναι πολυτελης διαβιωση για εναν μισθωτο !!!!!!!!!!!!!! Αραγε ενα Cayenne η ενα Mercedes των 80 η 100 000 ευρω τι πρεπει να πληρωσει ???????Μου εδωσαν την ευκαιρια να παρω ενα καλο αυτοκινητο(και μην ακουσω τα περι οσο φτανει το χερι μας μεχρι εκει πιανουμε,ειναι λογια καποιων που σπαταλανε τα λεφτα τους δυο Παρασκευες το μηνα χορευοντας πανω στα τραπεζια ενος σκυλαδικου....),μετα με εβαλαν να το σκοτωσω και μαλιστα με εξαγωγη στη Γερμανια,αφου μου ζητουσαν 10% στο τεκμηριο.ΕΛΕΟΣ !!!!
Τι λετε ρε παιδια; Δηλαδη το σωστο ερωτημα ειναι αυτο που θετετε εσεις; "Ποιος είναι ο πιο δίκαιος υπολογισμός για τα τέλη κυκλοφορίας: Η τιμή του αυτοκινήτου ή η ρύπανση, για τα τέλη κυκλοφορίας; "Και γιατι να μην ειναι και τα χιλιομετρα δηλαδη ας πουμε, η χρηση του δηλαδη;
Δεν νομίζω ότι είναι καιρός για αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας. Γιατί όλες οι ανακατανομές σε φόρους που γίνονται από το 2010 και μετά, οδηγούν σε μεγάλες επιβαρύνσεις στους πολίτες. Όσο αναφορά τα καύσιμα, η βενζίνη βρίσκεται σταθερά στις τρεις ακριβότερες χώρες του κόσμου, ακριβότερη και από χώρες που δεν έχουν τέλη κυκλοφορίας. Άρα δεν χωράει και άλλη αύξηση, εκτός και αν θέλουν να μην κινείται κανείς πλέον στους δρόμους. Το μόνο χρήσιμο που μπορεί να γίνει είναι μια μείωση στις τιμές των καυσίμων και μια μείωση στα τέλη κυκλοφορίας. Πρακτικά τέλη της τάξης 100-150 ευρώ ετησίως για παλιό μικρό ή μικρομεσαίο αυτοκίνητο είναι κάτι λογικό. Τα μεγαλύτερα παλιά μέχρι 2000 κυβικά να μην υπερβαίνουν τα 300 ευρώ. Επίσης και η απαλλαγή στα καινούργια με κάτω των 99 γρ.ρύπους, μάλλον δεν θα συνεχιστεί για πολύ γιατί ήδη τα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα καλύπτουν αυτό το όριο. Σε αυτά ένα τέλος 50-100 ευρώ φαίνεται λογικό. Σε καινούργια που μολύνουν περισσότερο να μην υπερβαίνουν τα τέλη τα 200-250 ευρώ. Αν είναι να ανακατευεί η τράπουλα και αυξηθούν πάλι οι φόροι μάλλον πολύς κόσμος θα μείνει χωρίς αυτοκίνητο γιατί δεν θα αντέξει, και έτσι θα χάσουν όλοι και θα έχουμε επιπλέον ύφεση.
ειναι τελη κυκλοφοριας και οχι τελη ρυπανσης!!!!! γιατι να μην εχουν τελη κυκλοφοριας τα αυτοκινητα νεας τεχνολογιας που μπορει να ρυπαινουν λιγοτερο αλλα κυκλοφορουν (με οτι σημαινει η λεξη) οσο και τα παλαιοτερης τεχνολογιας. Ενα ακραιο παραδειγμα......δεν ειναι δυνατον να μην πληρωνει τελη κυκλοφοριας ενα διλιτρο ντιζελ μεγαλου ογκου και να πληρωνει ενα φιατακι 20 ετων. Τα τελη κυκλφοριας πρεπει να ειναι ανεξαρτητα της τιμης κτησης ή των κυβικων γιατι και εκει δεν μπορει να υπαρξει δικαιος διαχωρισμος. Τα τελη θα πρεπει να ειναι ενα μερος των εσοδων καθε χρονιας για καθε πολιτη,αλλωστε αν μια χρονια δεν βγαλουμε τιποτα θα μεινουμε στο σπιτι μας αρα θα κυκλοφορησει και το ρημαδι λιγο ή καθολου. Απο την αλλη ομως θα πρεπει να υπαρξει και ενα ανεξαρτητο τελος ρυπανσης για οσα αυτοκινητα ρυπαινουν περισσοτερο και αυτο θα λειτουργησει σαν κινητρο για την ανανεωση των αυτοκινητων. Δυο τελη δηλαδη,αλλα με δικαιο τροπο και αθροιστικα φυσικα πιο κατω απο τα σημερινα γιατι θα πληρωνουν ολοι.
λιγη λογικη, ειναι ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ και ΟΧΙ φορος...
το σωστο ειναι, για ΟΛΟΥΣ, να ειναι τα ιδια και μια λογικη επιβαρυνση ή εκπτωση με βαση την ρυπανση (euro4, euro5... και οχι CO2)
ειναι παραλογο 2 ιδια αυτοκινητα (ιδιο μοντελο, ιδιο κινητηρα, ιδια αξια) το ενα να μην πληρωνει τιποτα και το αλλο να πληρωνει 220 ευρω, λογω οτι ειναι πριν την ημερομηνια οπου καθοριζονται τα μειωμενα τελη,
Πολυ ενδιαφερον αρθρο. Η συζητηση ειναι μεγαλη και ο καθενας θα εκφρασει αυτο που συμφερει τον ιδιο και την τσεπη του. Κανενας δεν σκεφτεται το κοινο καλο κ το λογικο, οπως εκφραστηκε στο αρθρο. Ειναι παραλογισμος του κρατους και εντελως φοροεισπρακτικο μετρο να πληρωνει ο μεσος πολιτης υπερογκα ποσα για το σημα. Αυτο οδηγησε το κοσμακη να ποραδωσει πινακιδες, το δημοσιο να χασει χρημα, το γκαραζ της γειτονιας να κλεισει, το καταστημα ανταλλακτικων να κλεισει κ ενας ολοκληρος κλαδος να σβησει απο τον οικονομικο χαρτη της χωρας. Πλεον το αυτοκινητο εχει γινει ειδος πολυτελειας και ειναι χαρακτηριστικη η φραση: Αν χρειαστει μονο για νοσοκομειο...
ΟΛΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΛΕΦΤΑ. ΤΙ ΘΑ ΠΕΙ "ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ"; ΣΕ ΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ Φ.Π.Α. ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ, ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ Φ.Π.Α. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΥΣΙΜΟΥ.
Για μένα, το σωστό είναι να μπουν τα τέλη κυκλοφορίας στη τιμή των καυσίμων, αφού βέβαια βγάλουν τους φόρους που έχουν βάλει. Με αυτό το τρόπο θα γίνεται σωστός καταμερισμός των βαρών. Όσοι κυκλοφορούν περισσότερο, θα πληρώνουν και περισσότερο.
Με τους ρύπους δεν συμφωνώ, γιατί δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο.
Ίσως πάλι το σύστημα με την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου (αν και δε με συμφέρει) να δείχνει πιο εφικτό.
Ένα είναι σίγουρο, πως η εκάστοτε διοικούντες θα αποφασίζουν χωρίς στην ουσία να σκέφτονται και του χρόνου, πάλι θα ψάχνουμε νέους τρόπους.
Ξαναβρισκόμαστε στην ίδια παραμύθα,του εμφύλιου πολέμου και του ας ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα.ΕΥΓΕ ΜΑΣ,ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ.Να θυμίσω μόνον στους ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ,που λέγανε ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ.ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΩΡΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΧΡΗΣΗ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΜΟΥ.Που είναι όλοι αυτοί οι θιασώτες αυτής της λύσης,που βγαίναν στα κανάλια και κάναν τις βαρύγδουπες δηλώσεις τους ΩΣ ΣΧΕΤΙΚΟΙ.Στην Αφροδίτη μετακομίσαν.ΧΟΡΤΑΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΥΣ ΣΧΕΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ.
Πάμε στα τέλη.Η προσωπική μου γνώμη είναι πως το αυτοκίνητο στην Ελλάδα εφόσον δεν παράγεις ούτε ρελέ για αυτό,ή θα πρέπει να γίνει μία παραγωγή έστω εσωτερική που επιβάλλεται πλέον,ή να το αφήσουν αφορολόγητο υπό όρους και όχι ασύδοτα,όπως πολλοί ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ.Αν κάποιος,α,οι έχουν μεγάλα κυβικά και πολλά οχήματα να μην τους αναγκάζουν να αλλάξουν πινακίδες και άλλα τέτοια ευτράπελα.Πληρώνουν φόρους αγοράς,πληρώνουν καύσιμα,πληρώνουν ανταλλακτικά,πληρώνουν εργαζόμενους στο αντικείμενο,από ραφή σαλονιού μέχρι μηχανολόγους,ηλεκτρολόγους,ΑΛΛΑ να μην γράφουν τα οχήματα τους στις εταιρείες τους για να γλιτώνουν το φ.π.α.,να μην τα γράφουν σε off shore εταιρείες,που είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν,ΑΛΛΑ πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας λογικά,δεν θα καθορίσω το ποσό,και να κάνουν δωρεές για κάποιο δρόμο για παράδειγμα και να προσμετράτε στην κοινωνική παροχή προς όλο το κοινωνικό σύνολο,δίχως να τους χρεώνουν υπέρογκα ποσά επειδή έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν πολλά οχήματα και μεγάλα κυβικά.
Πάμε στους πολλούς και ας έχουν με μεγάλη προσπάθεια και ένα όχημα της τάξης των 2500 κυβικών.Δεν σημαίνει ότι είναι οι έχοντες,αλλά κατέχοντες ενός ονείρου των χρόνων που παιρνάνε,μίας μεγαλύτερης ασφάλειας,και άλλα.Μπορεί εγώ να αγοράσω όχημα 2000 κυβικών και 20000 ευρώ και η αδερφή μου 2000 κυβικά και 60000 ευρώ,να πληρώνουμε τα ίδια τέλη άραγε.Είχα όνειρο ζωής στα 60 μου να αγοράσω ένα λίγο καλύτερο αμάξι να το πληρώνω μία ζωή,άραγε.Το προτιμότερο είναι εως τα 2000 κυβικά να μην υπάρχουν τέλη,εφόσον ανά 20 χιλιόμετρα πληρώνουμε διόδια.ΟΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΚΥΡΙΟΙ,ή λίγα διόδια με λίγα χρήματα και κάποια λογικά τέλη μέχρι τα 2000 κυβικά ή ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΕΛΗ.Αλλιώς να ΕΧΟΥΜΕ ΑΡΑΜΠΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.Από τα 51 κυβικά εώς τα 2000 κυβικά να υπάρχουν λογικά τέλη και τιμές.Δεν θα πω πόσα εγώ.Αλλά όχι τώρα 2000 κυβικά 660 ευρώ τέλη.ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ.
Και ας αφήσουν ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ τα πράσινα άλογα και τις ροζ κορδέλες και Η ΛΟΓΙΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΛΟΓΙΚΗ.
Εννοειται οτι αυτο που γινεται με τα τελη ειναι απαραδεκτο γιατι υπαρχει ασ πουμε ενα seat ibiza 2000 κυβικων που κοστιζει 18000ε και υπαρχει και το audi R8 το οποιο ειναι ιδια κυβικα και κοστιζει 10πλασια.Πρεπει να αλλαξει αυτη η κατασταση αν δεν καταργηθουν τα τελη τα οποια ειναι απαραδεκτο μετρο τουλαχιστον να συσχετιστουν με την αξια του αυτοκινητου και βεβαια να μπει για αρχικη τιμη τελων μια πολυ μικρη αρχικη.
Για τα τέλη κυκλοφορίας πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν
Ενα έχω να πώ, δεν μπορεί ένας πολύτεκνος να παίρνει ενα εφταθέσιο αυτοκίνητο nissan qashqai 2.0 για να μεταφέρει τα παιδιά του στα βουνά και τα λαγκάδια με χιόνια και πάγο και να πληρώνει 25000 ευρώ για την αγορά του και μετά να έχει τέλη κυκλοφορίας 660 ευρώ και 440 ευρώ εισφορά πολυτελούς διαβίωσης ενώ ο άλλος να πληρώνει 28000 ευρώ για μια mercedes A150 diesel να μην πληρώνει μία δεκάρα τέλη κυκλοφορίας, εισφορά πολυτελούς διαβίωσης ή χαράτσια. Αλλά γιατί να μας κάνει εντύπωση αυτό αφού η κυβέρνηση θεωρεί τα παιδιά τεκμήριο, το μεταφορικό τους μέσο δε θα θεωρούσε;
Ένα περιεκτικό σχόλιο που μπορεί να γίνει είναι να πληρώνεται η χρήση δρόμου. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι & ο απόλυτος τουριστικός προορισμός λογικό ακούγεται να πληρώνουν & τα εκατ. τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας.Αυτό ίσως σημαίνει μια σημαντική ελάφρυνση του τέλους χρήσης για τους κατοίκους της χώρας μας & ταυτόχρονα πιο συχνή συντήρηση των δρόμων.
Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΗ. ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΕς ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ