
Το Ford Focus προσφέρει παρόμοιες επιδόσεις και κατανάλωση από 1.000 ή 1.600 κυβικά. Πόσο σας απασχολεί η διαφορά στον κυβισμό όμως;
Πόσο μετράτε τα κυβικά τώρα που τα τέλη δε βασίζονται σε αυτά;
14.774 Επισκέψεις στο άρθρο (9/4/2013)
Σας απασχολεί αν το νέο σας αυτοκίνητο θα είναι 1,2 ή 1,6 λίτρα; Σας ενδιαφέρει αν πετυχαίνετε χαμηλούς ρύπους και κατανάλωση από ένα μοτέρ ντίζελ, αν είναι 1.800 κ.εκ.; Πόσο ασχολείστε με τα κυβικά του κινητήρα σας;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Πολύ μικρός, δεν αντέχει, πολύ μεγάλος καίει πολύ. Αυτή είναι με δύο λέξεις η σημερινή εικόνα που αναπαράγεται από αρκετούς οδηγούς όταν ψάχνουν αυτοκίνητο. Όμως ανάμεσα σε αυτές τις λέξεις κρύβονται αρκετά στοιχεία που περιγράφουν την κατάσταση σήμερα.
Για παράδειγμα το νέο 1.000άρι μοτέρ βενζίνης που επιτρέπει στο Ford Focus, με 125 άλογα, να κάψει στο γύρο του AutoΤρίτη όσο σχεδόν και τα σούπερ οικονομικά αλλά και λιγότερο ισχυρά ντίζελ μοντέλα. Όταν πετυχαίνεις τέτοια νούμερα, απασχολεί κανέναν ο κυβισμός του κινητήρα;
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται αυτοκίνητα όπως το Kia Ceed που προσφέρονται με ντίζελ μοτέρ των 1,4 και 1,6 λίτρων με διαφορά κυρίως στην τιμή και την απόδοση. Θα εξετάσει κανείς σας το αν τα 1,4 είναι λίγα ή τα 1,6 είναι πολλά, ή θα κρίνετε μόνο με βάση τα νούμερα που δίνουν σε επιδόσεις και οικονομία.
Το ίδιο ισχύει και όταν η σύγκριση είναι μεταξύ βενζίνης και ντίζελ. Το παράδειγμα της Ford είναι ένα, της Peugeot το ίδιο, η Renault δημιουργεί το ίδιο δίλημμα με τα καινούργια της μοτέρ, ενώ και ο όμιλος VAG προσφέρεται για συγκρίσεις. Συγκρίσεις που κάνει ίδια μοντέλα να διαφέρουν σε κυβισμό μέχρι και 600 κ.εκ. Από το 1 λίτρο στα 1,6. Η διαφορά πριν μερικά χρόνια ήταν τεράστια. Σήμερα όμως που μετράει μόνο η κατανάλωση και οι επιδόσεις, όταν οι τεχνολογίες είναι διαφορετικές και πετυχαίνουν τα ίδια νούμερα σε άλλου κυβισμούς, πόση σημασία έχει τελικά αυτός ο αριθμός της χωρητικότητας του κινητήρα.
Ο αριθμός που τόσα χρόνια καθόρισε τις επιλογές μας αφού από αυτόν κρίνονταν η φορολογία όχι μόνο στην αγορά (που ισχύει και σήμερα) αλλά βασικά, και πιο σημαντικά ίσως τώρα, στη χρήση. Ο κυβισμός πλέον δεν απασχολεί. Με τους ρύπους και την εργοστασιακή αξία να είναι οι παράγοντες που εμφανίζονται σε κάθε συζήτηση, ο κυβισμός είναι πλέον ένα νούμερο που έχει μικρή σημασία.
Ισχύει όμως αυτό στη δική σας περίπτωση; Πόσο σας απασχολεί πόσα κυβικά είναι το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει; Ποιος κυβισμός είναι για εσάς στο κάτω και ποιος στο πάνω άκρο των προτιμήσεών σας; Και τελικά αν τα άλλα νούμερα είναι τα σωστά, πόσο τον μετράτε όταν διαλέγετε; Τι λέτε;
Φυσικά και τα κοιτάζω τα κυβικά για δύο λόγους. Πρώτον γιατί συνεχίζουν να μετράνε φορολογικά, όχι στα τέλη αλλά στο τεκμήριο κλπ. Δεύτερον γιατί μπορεί σήμερα να μη μετράνε στα τέλη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μετράνε και εκεί και αύριο ή μεθαύριο ή όταν θα θέλω να πουλήσω το αυτοκίνητο. Στην Ελλάδα είμαστε...
Πραγματικά πολυ λίγο. Ποιός θα το πιστευε 10-12 χρονια πρίν, μεσαίο οχημα με 1,2 λίτρα μοτέρ. Νομίζω οτι το νέο mondeo θα έχει και τον 1000αρι ecoboost.
Μια χαρά ειναι τα κυβικά, αλλά η τεχνολογία τρέχει πολυ -πολυ γρήγορα.
Τα περι αξιοπιστίας δε στέκουν ή μάλλον δεν έχουν λογική. Να μείνουμε τότε στο 3λιτρο V6 (ή και εν σειρά...) της δεκαετίας 90, που ειναι "αθάνατο"!!
7 χρονια πριν τα 150 αλογα και 24 κιλά ροπη απο 1,4 λίτρα ακούγονταν υπερβολή. Σήμερα τα 125 αλογα και 20 κιλά ροπή μας φοβήζουν.
Και το πετρελαιο κάνει τα θαυματά του, η Honda με τα 30 κιλα ροπή και 120 άλογα απο 1,6λιτρα, ενώ νομίζω έρχεται κ η Opel με ποιό πολλα.
Τα κυβικά ειναι σχετική έννοια...
Παιδια εγω ακομα δεν καταλαβα πως μετρουνται τα νεα τελη μπορει να μου εξηγησει καποιος?
Συνοψίζοντας τις απαντήσεις των προηγούμενων φίλων και "συνάρρωστων" με την αυτοκίνηση και αφού συμφωνήσω με τις περισσότερες απ αυτές, θα προσθέσω ότι πλέον δεν χρειάζονται τα πολλά κυβικά. θεωρώ ότι μέχρι τα 1600-1800 κυβικά το πολύ, μπορούμε να βρούμε όλοι μας - ανάλογα με τα γούστα και τις ανάγκες μας - τις προδιαγραφές που μας ικανοποιούν, τόσο από άποψη επιδόσεων όσο και από άποψη κατανάλωσης. Γιατί όπως πολύ σωστά προανέφεραν οι φίλοι, τα τέλη είναι μόνο μια παράμετρος. Παραμένει το θέμα του τεκμηρίου, και των φορολογήσιμων ίππων που επηρεάζουν το κόστος της ασφάλισης.
Αν για την συζήτηση, παραβλέψουμε τον πιο σημαντικό παράγοντα που κρίνει πλέον την αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα, την αδυναμία του κόσμου να επιλέξει, αυτοκίνητο της αρεσκείας του λόγω κρίσης, μπορούμε να πούμε ότι ναι δεν έχουν σημασία τα κυβικά, αλλά τα απόλυτα νούμερα στις μετρήσεις κατανάλωσης και ιπποδύναμης. Αυτοκίνητα σαν το νέο 1600άρι honda civic diesel ή το αντίστοιχης λογικής volvo V40, είναι σαφώς στο άνω άκρο των προτιμήσεων μου από αυτή την άποψη, διότι συνδυάζουν τεχνολογία αιχμής και εκμετάλλευσης, σε μεγάλο βαθμό, της σχέσης μικρής κατανάλωσης και μέγιστης δυνατής ιπποδύναμης και ροπής.
Τώρα που τα τέλη δε βασίζονται πια στα κυβικά, εγώ εξακολουθώ να μετρώ τα τελευταία. Με απασχολεί πόσα κυβικά θα είναι το νέο μου αμάξι. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ λίγα κυβικά, ούτε πάρα πολλά, ανάλογα με την κατηγορία του, αλλά να επιτυγχάνει μια ισορροπία κυβικών / ισχύος. Θα κρίνω και με βάσει τα νούμερα που ο κατασκευαστής δίνει σε επιδόσεις και οικονομία, αλλά θα εξετάσω και αν τα κυβικά είναι λίγα ή πολλά. Για μένα, εξακολουθεί ο αριθμός της χωρητικότητας του κινητήρα να έχει σημασία, παρά την όποια τεχνολογία. Θεωρώ, ότι ο κυβισμός ακόμα καθορίζει τις επιλογές.Και εγώ τον μετράω όταν διαλέγω, ακόμα κι όταν τα άλλα νούμερα είναι σωστά.
Τα κυβικά των καινούριων αυτοκινήτων, μπορεί να μη μετράνε στα τέλη κυκλοφορίας, αλλά μετράνε στα τεκμήρια και αυτό το ξεχνάτε. Από την άλλη μπορεί τα τέλη των καινούριων αυτοκινήτων να υπολογίζονται βάσει των ρύπων, αλλά ποιος μας βεβαιώνει ότι το καθεστώς αυτό δεν θα αλλάξει σε λίγα χρόνια; Δεν είναι δυνατό να αλλάζουμε αυτοκίνητο κάθε τρεις και λίγο, επειδή το κράτος δεν έχει ένα σταθερό φορολογικό σύστημα. Πάντως αν ήμουν σίγουρος ότι τα κυβικά δεν θα μετράνε σε βάθος πολλών ετών, θα αγόραζα αυτοκίνητο με όσο το δυνατό πιο ισχυρό κινητήρα, πάντα βέβαια στα πλαίσια των οικονομικών μου δυνατοτήτων. Όσο πιο δυνατός είναι ο κινητήρας τόσο πιο εύκολα μπορείς να κάνεις ένα προσπέρασμα, να επιταχύνεις, για να προλάβεις ένα φανάρι και γενικά για να μπορείς να κινηθείς, όσο πιο άνετα γίνεται.
Οσο θα μας φορολογουνε με τεκμηρια, φυσικα και θα κοιταμε τα κυβικα!!
Προσωπικά βεβαίως και με απασχολούν τα κυβικά του κινητήρα,και όχι από ματαιοδοξία,αλλά από ουσία.Το καύσιμο,τα τέλη είναι τελικά μόνον αυτά τα οποία φαίνονται σε καθημερινή βάση.Εκτός από αυτά υπάρχει και η σωστή συντήρηση του οχήματος,για την προσωπική και την συνολική ασφάλεια όλων μας.Με ενδιαφέρει αν είναι αξιόπιστο σε βάθος χρόνου,ανεξάρτητα από τον όποιο κυβισμό.Επίσης είμαι άνθρωπος της ουσίας και όχι του εφέ.Στην πόλη όταν τεθεί ανάγκη μεταφορική,θα πάω με μικρό όχημα και όχι με όχημα μεγάλο σε κυβικά και όγκο.Δεν είμαστε μόνοι μας,δεν είναι οι άλλοι η κίνηση,είμαστε ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.
Τι να το κάνω αν δεν έχει τέλη ένα όχημα ή δεν καέι πολύ,αν οι όποιες επισκευές,τα ανταλλακτικά,οι εργασίες του κοστίζουν πάρα πολλά χρήματα,και είτε δεν μπορώ να ανταπεξέλθω,είτε θα αναγκαστώ να το πουλήσω χαμηλά για να στραφώ σε κάποιο άλλο,και αυτό στην δεδομένη χρονική στιγμή,εάν μπορέσω.
Αν κάνω λάθος επιλογή επειδή δεν τα ζύγισα καλά,θα το πληρώσω οικτρά.
Και επειδή τα έχουμε ξαναπεί,στην κάθεμια,στον καθένα μας είναι τι ανάγκες και τι ιεραρχεί πρώτα.
Το θέμα είναι να μελετάμε και ζυγίζουμε πάρα πολύ καλά τα πράγματα,για να μην το μετανιώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα.Και να βλέπουμε ότι δεν είναι μόνον έξοδα τα φανερά,τέλη και καύσιμα,αλλά και τα υπόλοιπα που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά.Και όπως γνωρίζετε,ο έρωτας έρχεται με την δεύτερη ματιά.