
Μοντέλα όπως το επερχόμενο Renault Captur βάζουν το μικρό crossover στο προσκήνιο που δεν ήρθε ποτέ ένα μικρό στέισον.
Μικρό crossover ή μικρό στέισον; Τι μετράει, η εικόνα ή η πρακτικότητα;
6.092 Επισκέψεις στο άρθρο (29/4/2013)
Το μικρό στέισον προσφέρει χώρους σε τιμή ευκαιρίας. Το μικρό crossover προσφέρει καλύτερη «εικόνα». Υπάρχει σύγκριση; Τι λέτε;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο τελευταίος στη σειρά, το μικρό στέισον, απασχολεί όλο και λιγότερο τους κατασκευαστές, ενώ το προτελευταίο, το ανερχόμενο μικρό crossover ή SUV μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Και αφήνει και περισσότερο κέρδος.
Αυτοκίνητα όπως το Nissan Juke που έφτιαξαν την κατηγορία, είναι βασικά μικρά μοντέλα εξελιγμένα να πατάνε πιο ψηλά και με πιο τολμηρό ντιζάιν. Η διαφορά του Juke από το Micra για παράδειγμα είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς τη φιλοσοφία.
Και στην κατηγορία γίνεται χαμός, με όλους τους κατασκευαστές να μπαίνουν δυναμικά για να πάρουν μερίδιο. Μόνο που οι περισσότεροι λανσάρουν τα νέα τους μοντέλα εις βάρος κάποιου άλλου. Έτσι στην Peugeot, με την έλευση του 2008 δύσκολα θα δούμε 208 στέισον, όπως υπήρχε 207 στέισον. Η Renault με το εκρηκτικό Captur δεν έχει λόγο να λανσάρει στέισον έκδοση του Clio. Και πάει λέγοντας.
Για τους κατασκευαστές φυσικά ένα μοντέλο που προσφέρει «lifestyle» μπορεί να έχει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από ένα value for money. Και σήμερα η αγορά θέλει αυτοκίνητα που έχουν «κάτι παραπάνω».Έτσι τα μικρά Crossover πουλάνε το ύψος τους, τα γκάτζετ τους και την πολύ δυναμική τους εικόνα σε μια τιμή που χωρίς να ξεφεύγει είναι σίγουρα υψηλότερη από αυτή του τίμιου και πρακτικού μικρού στέισον. Έλα όμως που το τίμιο, πρακτικό και φθηνό στέισον δεν το ήθελε σχεδόν κανείς! Τι μένει λοιπόν, φεύγει ένα φτηνό αυτοκίνητο με χώρους και έρχεται ένα τσιμπημένο με «εικόνα».
Για άλλους αυτή η διαφορά είναι αρκετή για να τους στρέψει το ενδιαφέρον προς αυτό, για άλλους, που δε θα κοιτούσαν καν το μικρό στέισον, η νέα πρακτικότητα σε ενδιαφέρουσα συσκευασία θα τους προσφέρει μια λύση που πριν είχαν αποκλείσει.
Εσείς όμως τι λέτε; Αξίζει η αναβάθμιση όταν βασικά περιλαμβάνει εικόνα και στυλ; Θα είναι απώλεια το μικρό στέισον; Ή επιτέλους θα μεταμορφωθεί σε κάτι που έχει ενδιαφέρον, έστω και με το αζημίωτο; Τι λέτε;
Κατά τη γνώμη μου, τίποτε από τα δύο. Κανένα από τα δύο. Ή supermini hatchback της κατηγορίας Β, ή, αν θέλω περισσότερους χώρους, πορακτικότητα και εικόνα, τότε μικρομεσαίο της κατηγορίας C. Δε νομίζω ότι κοστίζει πολύ περισσότερο από μικρό crossover. Από κει και πέρα, πιστεύω ότι δε μπορούν να συγκριθούν, επειδή είναι δύο διαφορετικές κατηγορίες. Και σίγουρα, κατά τη γνώμη μου, η εξαφάνιση μιας κατηγορίας θα ήταν απώλεια, όσο και αν προσωπικά δε θα την επέλεγα.
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΧΩΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΙΚΡΟ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΚΟ. ΤΟ CROSSOVER ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΛΩΣ ΜΟΔΑΤΗ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ. ΚΑΙ ΜΗ ΒΙΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΥΛΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΟΝΤΩΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΙΔΩΝ, ΧΑΝΟΝΤΑΣ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΑ CROSSOVER ΔΥΣΤΥΧΩΣ (Ή ΕΥΤΥΧΩΣ) ΔΕΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ.
Όλες οι κατηγορίες γενικά δεν συγκρίνονται αναμεταξύ τους,παρά μόνον να πλησιάσουν,για ειδικούς λόγους.
Η κατηγορία του μικρού station wagon,απευθύνεται σε ανθρώπους που χρειάζονται πάνω από όλα χώρους,αλλά όχι μεγάλους,είτε λόγω αναγκών,είτε λόγω οικονομικών,δεν μπορούν να πάνε σε μεσαίο και άνω,συν την συντήρηση.Για αυτούς τους ανθρώπους οι κατασκευαστές πρέπει να σκεφτούνε παραπάνω.
Τα μικρά crossover είναι το lifestyle της εποχής μας.Απευθύνονται σε ανθρώπους που είτε δεν έχουνε ανάγκη χώρων,είτε δεν λόγω οικονομικών και συντήρησης δεν μπορούν να πάνε σε μεγαλύτερες κατηγορίες,λόγω συγκυριών.
Επίσης και στις δύο κατηγορίες υπάρχουν και οι άνθρωποι,που δίχως πολλά και γιατί,τους αρέσει είτε η μία,είτε η άλλη κατηγορία.
Προσωπικά δεν προτιμώ καμία από τις δύο κατηγορίες.
Ιεραρχούμε τις ανάγκες μας,τα οικονομικά μας.αγορά,συντήρηση,και προχωράμε στην όποια αγορά.Ας μην παρασυρόμαστε,από κάτι το ωραίο,υποκειμενικά,αλλά μετά να μετανιώσουμε για την επιλογή μας.Πρώτα οι όποιες ανάγκες.
Πιστεύω ότι τα μικρά crossover,άσχετα από τις οικονομικές συγκυρίες,για εμένα προσωπικά είναι καλύτερα μέσα σε εισαγωγικά για ανθρώπους που πριν δεν χρειάζονταν πραγματικά αντίστοιχα οχήματα μεγαλύτερης κατηγορίας.Τουλάχιστον τώρα έχουμε μικρότερες διαστάσεις,όχι τετρακινήσεις,θα δούμε αν υπάρξουν,οπότε είναι προτιμότερο για τις πόλεις,που δεν χρειάζονται τα μεγάλα οχήματα.Η κατηγορία B,είναι ανερχόμεν η και πολλά υποσχόμενη.Να δούμε τις πολλές πωλήσεις που πρόκειται να γίνουν,αναλογικά με άλλες κατηγορίες.
Τα μικρά στέισον αποτελούν μια πιο ειδική κατηγορία και απευθύνονται στον οικογενειάρχη που θέλει μεν χώρους, χωρίς όμως να ξεφεύγει σε κόστος και μέγεθος (βλέπε μοντέλα μεγαλύτερων κατηγοριών) και βάζει την εικόνα σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την πρακτικότητα. Τα μικρά crossover από την άλλη δίνουν έναν αέρα δυναμικότητας και διαφορετικότητας ,απευθυνόμενα κυρίως σε πιο νεανικό κοινό που δεν ενδιαφέρεται για το ΄΄που θα χωρέσουν όλα αυτά τα μπαγκάζια΄΄.Πιθανότατα έχουν χειρότερους χώρους,οδική συμπεριφορά,αεροδυναμικό συντελεστή και μεγαλύτερο βάρος,κατανάλωση σε σχέση με ένα αντίστοιχο μικρό, αλλά υπερέχουν στο δείκτη κεφαλογυρίσματος και στην ψυχική ανάταση του οδηγού (όχι άνευ σημασίας και αυτά). Προσωπικά τα μικρά στέισον τα θεωρώ αντιαισθητικά,ενώ μόνο ως δεύτερο αυτοκίνητο μπορεί να έπαιρνα ένα μικρό crossover (γιατί έτσι μου αρέσει...που λέει και η διαφήμιση).Βεβαίως, περί ορέξεως...κολοκυθόπιτα.
Ωραία η "μούρη" αλλά άντε να την παλαίψεις με τα μπαγάζια, τα ψυγεία, τα ποδήλατα κλπ. Προτιμώ να βγεί το clio σε station wagon...