
Η Alfa Romeo διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους κινητήρες ντίζελ της αγοράς που ταιριάζουν γάντι με τα μοντέλα της.
Ποιο μοντέλο θα αγοράζατε μόνο ντίζελ και ποιο μόνο βενζίνη;
8.534 Επισκέψεις στο άρθρο (25/6/2013)
Αφού κανένα καύσιμο δεν είναι μονόδρομος, τότε μήπως υπάρχουν κάποια μοντέλα που έχετε υπόψη σας και θεωρείτε ότι συνδυάζονται αυστηρά με τον έναν ή τον άλλο κινητήρα;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Από αυτή τη στήλη έχουμε καλύψει μια σειρά περιπτώσεων μοντέλων που ακόμη και αν δεν ταιριάζουν εκ πρώτης με πετρελαιοκινητήρα, τελικά δεν είναι και τόσο κακή ιδέα. Ειδικά τα μοντέλα με σπορ χαρακτήρα, είτε σαν μάρκα, όπως η Alfa Romeo ή η BMW, είτε σαν εκδόσεις, όπως το VW Sirocco ή το Audi TT.
Υπάρχουν όμως για τον καθένα κάποια αυτοκίνητα που στη λογική του ταιριάζουν μόνο με κινητήρα βενζίνης ή κινητήρα πετρελαίου. Σε αγορές πιο ώριμες μάλιστα, τέτοιες ιδέες είναι τόσο προχωρημένες που κάποια μοντέλα δεν εισάγονται καν με τον έναν ή τον άλλο κινητήρα.
Υπάρχουν όμως τέτοιες περιπτώσεις στην ελληνική αγορά; Στη δική σας λογική; Αν μιλήσουμε για μικρομεσαίο για παράδειγμα, υπάρχει κάποιο που δεν θα το παίρνατε ποτέ με κινητήρα ντίζελ; Πιθανώς αν ο βενζινοκινητήρας είναι καθοριστικός ή αποτελεί μέρος του χαρακτήρα του μοντέλου αυτού. Αλλιώς όμως ποιος ο λόγος; Ίσως ένα γαλλικό ή ιταλικό μοντέλο, λόγω και της παράδοσης των κατασκευαστών αυτών των χωρών σε ντίζελ μοτέρ, να θεωρείτε πως πρέπει να έρχεται με πετρελαιοκινητήρα.
Μιλώντας για κατηγορίες το πράμα είναι ίσως πιο απλό, αφού ένα MPV ή SUV με κινητήρα ντίζελ έχει πολλά οφέλη λόγω ροπής και χαμηλής κατανάλωσης, θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα σε τόσο βαριά αυτοκίνητα.
Το ερώτημα εδώ όμως είναι αν υπάρχουν μοντέλα της ίδιας κατηγορίας, που θα παίρνατε το ένα με βενζίνη μόνο, και το άλλο με ντίζελ μόνο. Τι λέτε λοιπόν; Έχετε τέτοιες διακρίσεις; Και αν ναι, ποια μοντέλα και με ποιόν κινητήρα; Και γιατί;
Το σχολιο μου δεν ειναι θεωρητικο ή υποθετικο αλλα γραφεται μετα απο δοκιμη στην πραξη.
Θεωρω ότι ΟΛΑ τα μοντέλα μπορούν να παράγονται και αρα να αγοράζονται ως diesel παράλληλα με τις βενζινικίνητες εκδόσεις τους αλλά νομίζω ότι αν κάποιος θέλει ΑΚΡΑΙΦΝΩΣ SPORT μοντέλο, ένας πετρελαιοκινητήρας δε μπορεί να του δώσει τις ίδιες συγκινήσεις ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΣΤΡΟΦΩΝ, εκτός κια να μιλάμε για 4λιτρο turbodiesel ή bi turbo κινητήρα. Και πάλι όμως η αίσθηση θα είναι τραχιά και η ευστροφία στο άνω φάσμα, πάντα υποδεεέστερη από έναν αντίστοιχης ισχύος και ροπής βενζινοκινητήρα. Βέβαια η Alfa Romeo μας δείχνουν ότι δεν έχουν θέμα με εκδόσεις τύπου QV και ντιζελάκια κάτω από το καπώ, ΕΝΩ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΚΙ Η PORSCHE PANAMERA ΕΧΕΙ ΣΤΗ ΓΚΑΜΑ ΤΗΣ ΘΗΡΙΩΔΗ DIESEL ΕΝΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΤΑ BMW X6...
Κανένα ,διότι δεν το επιτρέπει το οίκονομοκό χάλι ,ετσι οπως κατάντησαν τούς συνέλληνες οι κυβερνώντες σαλτιμπάγκοι.
ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΗΣ . ΓΙΑ DIESEL TO HONDA CIVIC 1.6 ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΙΝΗΤΗΡΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ i-dtec ΜΕ ΤΑ 30KG ΡΟΠΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΑ 120HP ΠΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗ ΤΟ FORD FOCUS ME TON INTERNATIONAL ENGINE OF THE YEAR 2012 KAI 2013 ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ECOBOOST BEBAIA. ΔΥΟ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΤ ΣΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΙΝΑ ΑΥΤΕΣ.
Aπο diesel θα επελεγα το 1.6 τις honda. Aπο βενζινη το 1.33 τις toyota
ειναι τα πιο οικονομικα συνολα, και φυσικα αποφευγεις τα συνεργεια με ανοικτα καπο δηλαδη αξιοπιστα.
Aπο diesel θα επελεγα το 1.6 τις honda. Aπο βενζινη το 1.33 τις toyota
ειναι τα πιο οικονομικα συνολα, και φυσικα αποφευγεις τα συνεργεια με ανοικτα καπο δηλαδη αξιοπιστα.
Ο,τιδήποτε σε σορ κουπέ ή κάμπριο θα το προτιμούσα σε βενζίνη. Ο,τιδήποτε σε τζιπ θα το προτιμούσα σε πετρέλαιο
...το νεο Golf GTD με τα 38 κιλα ροπη, αλλα και το νεο Octavia με το ιδιο ντιζελ μοτερ. Και οπως έχω ξαναπει, μου ακουγετε πολυ καλο το μοτερ της Οπελ με τα 40 κιλα ροπη και τα σχεδον 200 αλογα.
Απο εκει και περα, δεν συμπαθώ το "γουργουριτό" των ντίζελ, και ιδιαίτερα σε μινι, μικρά, μικρομεσαία οχηματα. Ειναι γεγονός βεβαια οτι ¨καίνε" πολυ λιγότερο, και εκεί που ταιριάζουν γαντι, ειναι σε βαριές κατασκευές SUV, θηριώδη (πραγματικα) τζιπ, και στις περιπτώσεις που κατα τη διαρκεια της ζωής του το οχημα θα διανυσει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.
Νομίζω οτι τα επόμενα χρόνια, η τεχνολογία των "μικρών¨ ντίζελ κινητήρων θα πλησιασουν σε απόσταση αναπνοής τους downsized τουρμποβενζίνης σε ποιότητα λειτουργείας και απόδοση.
Προτιμώ το πετρέλαιο σε όλα τα αυτοκίνητα είτε είναι sport είτε όχι αρκεί να έχουν αποδεκτές τιμές ιπποδύναμης και ροπής.
Για μια alfa romeo θα πήγαινα ΜΟΝΟ σε πετρέλαιο και δει στην 2.0 jtdm. Η διαφορά στην κατανάλωση και το κόστος χρήσης αποσβαίνει το αρχικό κόστος και την φορολογία σχετικά γρήγορα. Άλλωστε οι βλάβες που βγάζουν οι πετρελαιοκινητήρες είναι σχετικά λιγότερες, το service γίνεται σε πιο αργά διαστήματα, η κατανάλωση ειναι περί τα 30% λιγότερη και το κόστος λίτρου πετρελαίου περί το 20% λιγότερο.
toyota yaris diesel και nissan micra βενζίνα
Καταρχάς,και τα έχουμε ξαναπεί,ας φτιάξουν τα πετρέλαια στην Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό που να μην είναι καταδικασμένα από τα αποδυτήρια,τα πετρελαιοκίνητα οχήματα και μετά το ξανασυζητάμε.Αλλιώς οι όποιες συζητήσεις είναι υποκειμενικές,θεωρητικές και υποθετικές.
Εδώ στην χώρα μας για παράδειγμα η vw δεν εισάγει το βενζινοκίνητο ατμοσφαιρικό golf στα 1600 κυβικά,να ομιλούμε για το ποιά μοντέλα πρέπει να εισάγονται με τον έναν ή τον άλλο κινητήρα.Είνια λίγο κιτς,τέτοιου είδους συζητήσεις,διότι η χώρα μας έχει την εξής ιδιαιτερότητα,ενω δεν είναι μία μεγάλη αγορά βάρους,εντούτοις είναι μία ιδιαίτερη αγορά ειδικού βάρους,ειδικής οικονομικής κατάστασης και ειδικού πολιτικού σχεδιασμού.Τι να λέμε τώρα.Ότι γουστάρει ο καθένας και η κάθεμια κάνει,ανάλογα το ποιές και πόσες πύλες διαθέτει επάνω στο όποιο χαρτονόμισμα.
ΌΛΑ τα μοντέλα είναι καλό να έρχονται και στην Ελλάδα μας,τι θα πεί,ποιό θα εισάγουμε και ποιό όχι.
Υποθετικά σε όσους κάνουν πάρα πολλά χιλιόμετρα καλό μέσα πάντα σε εισαγωγικά,είναι να πάρουν πετρελαιοκίνητο όχημα.Είτε sedan,liftback,station wagon,mpv,sport,cabrio,κ.τ.λ.Τώρα όσον αφορά τα sport,cabrio οχήματα,προσωπικά τα προτιμώ βενζινοκίνητα και είναι μονόδρομος,εκτός αν μέχρις ενός ορίου κυβικών,για παράδειγμα εως 2000 κυβικά πούμε,ότι και μία 320 bmw για παράδειγμα,πετρελαιοκίνητη είναι καλή.Μέχρις εκεί όμως.Εξαιρέσεις θα υπάρχουν.Όσο ανεβαίνουν τα κυβικά η οδηγική συγκίνηση και ευχαρίστηση γέρνει υπερ του βενζινοκινητήρα.Αν αλλάξει τόσο πολύ η τεχνολογία του πετρελαιοκινητήρα,το ξανασυζητάμε.
Μελετάμε το τι όχημα προτιμούμε,βάση των αναγκών μας και προχωράμε στην όποια αγορά.
ΓΙΑ ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ SEAT 1,4 CUPRA 180 HP ME LEON ΑΜΑΞΩΜΑ.
Κατά την άποψή μου, σχεδόν κανένα μοντέλο δε συνδυάζεται αυστηρά μόνο ή με τον ένα ή με τον άλλο κινητήρα. Τα περισσότερα στη λογική τους ταιριάζουν και με τους δύο. Δε συμφωνώ με την ιδέα κάποια να μην εισάγονται καθόλου με τον ένα ή με τον άλλο κινητήρα. Ούτε για την ελληνική αγορά, ούτε στη δική μου λογική. Μέρος του χαρακτήρα του κάθε μοντέλου μπορούν να αποτελέσουν και οι δύο κινητήρες, αν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές και είναι στα ίδια στάνταρ. Επίσης, επεδή υπάρχει και η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα, συμφωνώ, ότι στα SUV και πολυμορφικά ταιριάζει περισσότερο το πετρέλαιο, λόγω υψηλότερης ροπής ως αντίδοτο στο υψηλό βάρος. Και, συμπληρώνω, ότι στα supercars ταιριάζει περισσότερο η βενζίνη, λόγω του ευρύτερου φάσματος περιστροφής, του ήχου και της εκρικτηκότητας και του νεύρου που προσφέρει ο συγκεκριμένος κινητήρας. Πέραν αυτών, κατά τα άλλα δεν έχω τέτοιες διακρίσεις. Όσο για τον αν υπάρχουν μοντέλα της ίδιας κατηγορίας, που θα έπαιρνα το ένα με βενζίνη μόνο και το άλλο με πετρέλαιο μόνο, αυτό εξαρτάται από τις προδιαγραφές του κάθε κινητήρα σε κυβικά, ισχύ, ροπή, επιταχύνσεις από στάση και εν κινήσει, τελική ταχύτητα και κατανάλωση. Τέλος, σε γενικές γραμμές προτιμώ μικσομεσαίο βενζινοκίνητο, αλλά χωρίς να απορρίπτω το πετρέλαιο. Δε φοράω παρωπίδες.