
Νέες τεχνολογίες όπως αυτή που σβήνει τον κινητήρα στο φανάρι μειώνουν την κατανάλωση, στοιχίζουν όμως στους κατασκευαστές.
Η τεχνολογία κοστίζει, μήπως όμως μειώνει το κόστος χρήσης;
6.796 Επισκέψεις στο άρθρο (8/10/2013)
Εσείς γιατί νομίζετε πως οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν τεράστια ποσά σε νέες τεχνολογίες; Δεν είναι αυτό κόστος που προστίθεται στην τιμή των αυτοκινήτων; Κάνει η τεχνολογία τα αυτοκίνητα ακριβά ή μήπως τα κάνει φτηνότερα, και ιδίως στη χρήση; Τι λέτε;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Από το 1980 μέχρι και το 2000, η μέση κατανάλωση των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων μειώθηκε από τα περίπου 12 λίτρα μέσης κατανάλωσης, στα δέκα. Αν και οι τρόποι μέτρησης άλλαξαν, η διαφορά στα 20 αυτά χρόνια δεν ήταν σημαντική.
Και ξαφνικά, τα τελευταία μόλις χρόνια, οι καταναλώσεις έπεσαν κοντά στα 6λτ./100. Γιατί; Γιατί τέτοια πρεμούρα να ρίξουν την κατανάλωση τόσο χαμηλά; Σίγουρα τα αυτοκίνητα όπως πουλάνε σήμερα, κρίνονται ιδιαίτερα για την κατανάλωσή τους. Όμως η «καΐλα» των κατασκευαστών δεν έχει να κάνει τόσο με το τι καίνε τα αυτοκίνητα, όσο με το πόσο ρυπαίνουν.Τα λεφτά που έριξαν λοιπόν τα προηγούμενα οκτώ χρόνια οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν για να μειώσουν τους ρύπους.
Ο κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ από το 2012 και θέλει τους στόλους των αυτοκινήτων που πουλά κάθε εταιρεία να μην ξεπερνούν σε μέσο όρο ρύπων τα 130 γρ./χλμ διοξειδίου του άνθρακα, δεν άφησε κανένα περιθώριο. Ή το πετύχαιναν, ή έκλειναν.
Και το χειρότερο για τους κατασκευαστές ήταν πως αν δεν προσπαθούσαν, δεν θα είχαν μόνο το πρόστιμο (που θα περνούσαν στις τιμές των αυτοκινήτων τους, μειώνοντας περεταίρω την ανταγωνιστικότητά τους), αλλά και την απαξίωση από το κοινό, που θα στρεφόταν αλλού, όπου οι ρύποι, και άρα τα τέλη κυκλοφορίας θα ήταν χαμηλότερα.
Και φυσικά και η κατανάλωση. Γιατί όσο καις τόσο ρυπαίνεις. Δεν είναι δηλαδή ασύνδετα αυτά μεταξύ τους. Και στην τσέπη του τελικού αγοραστή το όφελος είναι διπλό. Και χαμηλά τέλη και μικρή κατανάλωση. Ποιος μπορεί να το αγνοήσει.
Όταν όμως τα αυτοκίνητα είναι σήμερα φτηνότερα από ποτέ, η μάχη για την επιβίωση των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι σκληρή. Πόσο λοιπόν ακριβή είναι η τεχνολογία σήμερα; Πιστεύετε πως πληρώνετε παραπάνω γιατί οι κατασκευαστές «φορτώνουν» τα αυτοκίνητά σας με τεχνολογία; Ή μήπως τελικά το όφελος είναι διπλό αφού κερδίζετε και στο κόστος χρήσης;
Συμφωνώ με τη Λουκία. Συγκεκριμένα με το σύστημα start&stop αυξάνουν οι φθορές του κινητήρα για τους λόγους που αναλύει. Ειδικότερα ο ιμάντας, ή η αλυσίδα που κινεί τον εκκεντροφόρο, βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κινητήρα, συνδεδεμένη με το στροφαλοφόρο άξονα. Έτσι υπάρχει μια συνεχής δύναμη που φορτίζει το στροφαλοφόρο, στο σημείο αυτό και με τη σειρά του ασκεί πίεση στο πρώτο έδρανο (κουζινέτο) βάσεως του. Όταν λοιπόν εμείς βάζουμε μπροστά τον κινητήρα, τα λίγα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν, από τη στιγμή που γυρνάμε τη μίζα μέχρι να πάρει μπροστά και να κυκλοφορήσει το λάδι και να ανεβάσει τη σωστή πίεση, υπάρχει επαφή του κομβίου του στροφαλοφόρου με τα κουζινέτα του, που προκαλεί τη φθορά τους. Μετά που θα ανεβεί η πίεση του λαδιού, σταματάει η επαφή αυτή, καθώς υπάρχει ένα φιλμ λαδιού μεταξύ του κουζινέτου και του κομβίου, που εμποδίζει την επαφή τους. Πιθανώς οι κατασκευαστές που χρησιμοποιούν το σύστημα αυτό, δεν έχουν υπόψη τους την Ελληνική αγορά, όπου ένα αυτοκίνητο διατηρείται για πολλά χρόνια στην κυκλοφορία, αλλά τις άλλες χώρες, όπου αντικαθίσταται, μετά από λίγα χρόνια, οπότε δεν προλαβαίνει να βγάλει σοβαρές βλάβες. Επίσης τα αυτοκίνητα με turbo, όταν κινηθούν έστω για πολύ λίγο, αλλά σε πλήρη ισχύ, χρειάζονται λίγα λεπτά, να δουλέψουν στο ρελαντί, πριν να σβήσουμε τη μηχανή, ώστε να πέσουν οι στροφές και η θερμοκρασία του turbo και έτσι να μην έχουμε σταμάτημα της λίπανσης του άξονα και κάψιμο των λαδιών, από το απότομο σβήσιμο. Για το λόγο αυτό μάλιστα, για όσους δεν θέλουν να περιμένουν να πέσουν οι στροφές του turbo, κυκλοφορούν στο εμπόριο τα λεγόμενα turbo timers, που ενώ εμείς παρκάρουμε και κλείνουμε το διακόπτη της μηχανής, κλειδώνουμε το αυτοκίνητο και φεύγουμε, αυτή συνεχίζει να λειτουργεί στο ρελαντί, για λίγα λεπτά, ανάλογα με τη ρύθμιση του turbo timer και μετά αφού έχουν πέσει οι στροφές του turbo και η θερμοκρασία του, σβήνει τελικά με ασφάλεια.
Όπως έχει ειπωθεί, κοστίζει η τεχνολογία και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άλλωστε; Το αυτοκίνητο του 2013 έχει μεγάλες διαφορές με αυτό του 2003 ή του 1993. Εξέλιξη υπάρχει σε όλους τους τομείς, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να γίνεται ολοένα και καλύτερο. Δεν θα έλεγα όμως και πιο οικονομικό, ούτε στο κόστος χρήσης ούτε στο κόστος αγοράς. Όσον αφορά τη χρήση, το κόστος συντήρησης και επισκευής των όλο και πολυπλοκότερων συστημάτων (μετάδοση, κινητήρας, ηλεκτρονικά κτλ), είναι πιο ακριβό από αυτό απλούστερων τεχνολογικά μοντέλων.Επίσης, ούτε ως αγορά έχουν γίνει φθηνότερα τα αυτοκίνητα.Αν λάβουμε υπόψη και τους καταλόγους του εξτρα εξοπλισμού, πολλές φορές αγοράζεις ένα δεύτερο αυτοκίνητο. Αυτό που έχει γίνει όμως, είναι η δημιουργία πολλών (υπο)κατηγοριών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πλέον μοντέλα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Σε τελική ανάλυση η τεχνολογία υπάρχει για να κάνει τα αυτοκίνητα καλύτερα σε κάθε εποχή και οι έμποροι υπάρχουν για να εξασφαλίζουν το κέρδος τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Η τεχνολογία προχωράει ανάλογα με τις ανάγκες των καταναλωτών. Πριν λίγα χρόνια κανείς δεν έδινε σημασία στην κατανάλωση και έτσι ο κάθε νεόπλουτος Έλληνας είχε το δικό του suv και type r και cupra. Που είναι αυτά τα οχήματα τώρα; Στην άκρη χωρίς πινακίδες. Γι αυτό τώρα προσφέρονται τόσες λύσεις σε υβριδικά, ηλεκτρικά, υγραερίου κτλ. Ακολουθείται μια σφιγμομέτρηση και προσφέρονται οι κατάλληλες λύσεις σε αυτοκίνητα. Τώρα είναι στην μόδα η χαμηλή κατανάλωση και οι multimedia οθόνες. Σε 2 χρόνια μπορεί να είναι στην μόδα τα τρίκυκλα, τα διθέσια και τα…… ποδήλατα.
Η τεχνολογία σαφώς κοστίζει διότι πρέπει να πληρωθούν πολλοί άνθρωποι,κάποιοι δεν θα έπρεπε.Πρέπει επίσης να πάει μέρος των χρημάτων στην μελέτη και την εξέλιξη νέων καινοτομιών των οχημάτων.Βέβαια δεν μπορείς να τα έχεις όλα,από αλλού κερδίζεις και από αλλού χάνεις.Τέλεια πράγματα δεν υπάρχουν
Λέτε για start/stop,μία νέα τεχνολογία που μειώνει ρύπους,καύσιμα και υπάρχει κάποιο σχετικό κέρδος σε χρήματα,αυτή είναι η θετική του πλευρά.Η αρνητική του είναι πως σταμάτα/ξεκίνα,τα κουζινέτα-έδρανα του πρώτου κυλίνδρου έχουν φθορά γρηγορότερη απ ότι το όχημα μας δεν είχε σύστημα start/stop.Επίσης η στάθμη των λαδιών κατεβαίνει στο σταμάτημα,ενώ όταν ξαναπαίρνει εμπρός γρήγορα,η γρήγορη εκκίνηση του συστήματος start/stop δεν συνάδει με την γρήγορη αύξηση της στάθμης του λαδιού μέχρι το επάνω μέρος της κυλινδοκεφαλής.
Για να λειτουργήσει ένα όχημα με σύστημα start/stop έχει αισθητήρα τάσης μπαταρίας,αισθητήρα ανίχνευσης της σχέσης κιβωτίου στο νεκρό,αισθητήρα ανίχνευσης ταχύτητας του τροχού και αισθητήρας στροφάλου.Επίσης απαιτείται ειδικός εναλλακτήρας καθώς και μπαταρία ενισχυμένη-βαθέως κύκλου και ειδικός εκκινητής.Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος κατασκευής και συντήρησης αυτών των συστημάτων και υποσυστημάτων.
Ο εναλλακτήρας,η μπαταρία και ο εκκινητής,αντέχουν λιγότερα χιλιόμετρα,σε σχέση με όχημα που δεν έχει σύστημα start/stop.
Ας πάμε και στα turbo οχήματα.Όταν πας οπουδήποτε και τρέχεις και η τουρμπίνα κάνει υπερωρίες,δεν είναι δυνατόν όταν σταματήσεις σε κάποιο φανάρι, στην κυκλοφοριακή κίνηση, σε κάποιο σημείο και να σβήσει η μηχανή.Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος.Τα προβλήματα που θα βγάλει η μηχανή μας και η τουρμπίνα μας είναι τεράστια με υψηλό κόστος.
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπαίνουν στο κύκλο της εξέλιξης επειδή εξελίσουν συστήματα,πρέπει να διατηρούν κάποιο prestige,πρέπει να προχωράνε παρακάτω ως τεχνολογία και άλλα.Το θέμα είναι εμείς το τι δεχόμαστε και το τι όχι.Ελευθερία υπάρχει,σκέψη,μελέτη.Κανείς δεν επιβάλλει τον άλλον την όποια τεχνολογία του με το ζόρι.Από εκεί και πέρα καθείς μελετάει το θέμα,τι είναι καλό για τον εαυτό του και πράτει.Όσον αφορά τις καταναλώσεις,στις μέρες μας μειώθηκαν κάπως λόγω ψεκασμού,αντί καρμπυρατέρ,αλλά με τη χρήση turbo η κατανάλωση αυξάνεται,όσο αυξάνεται η πίεση για περισσότερη δύναμη.
Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν άλλες τεχνολογικές λύσεις στην μείωση των ρύπων,αλλά συμφέροντα είναι αυτά.Επίσης θα μπορούσαν και κάποιοι άλλοι παράγοντες να συμβάλλουν περισσότερο στην μείωση των καυσαερίων απ ότι τα οχήματα.
Τα αυτοκίνητα δεν είναι και τόσο φθηνά όπως λέτε,είναι ακριβά εν έτη 2013,όσο και να θέλουν οι κατασκευαστές να μας πείσουν,ούτε και οι όποιες τεχνολογικές τους λύσεις.
Μελέτη για το τι πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι στους δήθεν γκατζετακισμούς.
Η τεχνολογία κάνει τα οχήματα μας ολο και καλυτερα, με οτι συνεπαγεται αυτό για τον καθένα απο μας. Σε προηγουμενα αρθρα έχουμε αναφερθεί για τα υπερ της τεχνολαγίας στα οχήματά μας, αεροσακοι, abs, υπερ-εξελιγμένοι εγκέφαλοι, νεα υλικά, και εκατοντάδες άλλα. Σιγουρα μέσα σε αυτά και κάποια "μαρκετιστικα" τερτιπια, αλλά ετσι είναι, μη τα θέλουμε ολα δικά μας!
Οσο για το αν τελικά η τεχνολογία μειωνει το κοστος χρήσης, σιγουρα οχι σε ολες τις περιπτώσεις. Αν π.χ. αναφερόμαστε οτι καλώς "φυγαμε" απο το καρμπιρατερ, στο injection, mpi, gdi, τοτε οκ, ναι, μειώνει το κόστος χρήσης. Δε νομιζω οτι το dsg μειώνει το κοστος ή ο διζωνικός κλιματισμός. Βεβαια το dsg αυξάνει πολυ την ...σεροτονινη, και μπορείς να κινηθείς πολυ πιο γρήγορά, αλλα δε νομιζω να σου "γλειτωνει" ευρώ.
Τα αυτοκινητα στις μερες μας ειναι γεμάτα καλουδια, εχουν αυξημένο βαρος σε σχεση με πριν 20 - 30 χρόνια , ειναι ομως πολυ ασφαλή, καλοφτιαγμένα, με εξεραιτική οδηγική συμπεριφορά, γρήγορα, σε πολλες περιπτώσεις βολιδες, καταναλώνουν λιγοτερο απο οσο κανεις θα περιμενε (υβριδικά, downsizing), με απιστευτους χόρους, ρυπαίνουν ολο και λιγοτερο, σχεδον αθορυβα, και ΟΛΑ αυτά και πολλα άλλα χαρη στην ...τεχνολογία που οι εταιρείες επενδυουν.
Ας παρει κάποιος ενα οποιοδηποτε οχημα εικασαετίας, δεν μπορεί να σταθεί σε κανενα μα κανένα σημείο με το αντιστοιχο μοντέλο του 2013. Ακόμα και ενα προσφατο μοντέλο του 2000, θα ειναι "γυμνό" διπλα σε ένα σημερινό μοντέλο.
Βέβαια, ειναι γεγονός οτι μας τα "περνουν" χοντρά οι εταιρείες με τις καθε τοσο καινοτομίες τους. Η λυση ειναι να περιμενουμε 3-4 χρόνια και η τεχνολογιά αυτή θα ειναι 50% πιο οικονομική, αν οχι περισσοτερο.
Ναι, η τεχνολογία κοστίζει σε αγορά και το κόστος αυτό προστίθεται στην τιμή των αυτοκινήτων, αλλά παράλληλα μειώνει το κόστος χρήσης. Κάνει τα αυτοκίνητα ακριβά σε κτήση και φθηνά στη χρήση. Μπορεί όντως να πληρώνουμε παραπάνω επειδή οι κατασκευαστές φορτώνουν τα αυτοκίνητά μας με τεχνολογία, αλλά τελικά το όφελος έρχεται στο κόστος χρήσης.
Σίγουρα η τεχνολογία κοστίζει και σίγουρα τη διπλοπληρώνουμε (ενδεικτικά: 2500 ευρώ το dsg7 μαζί με το esp και σαν ανταλλακτικό ο εγκέφαλος μόνο του dsg κοστίζει 2500 ευρώ, όσο όλο το κιβώτιο και το esp). Δε θεωρώ πως όλες οι τεχνολογίες που μειώνουν το κόστος χρήσης αξίζουν τα λεφτά τους. Σίγουρα αξίζουν, αλλά πολλές φορές όχι όσο τα κοστολογούν οι εισαγωγικές.
Αυτή η τεχνολογία λοιπόν, δύναται να μειώσει το κόστος μετακίνησης, εφόσον συνεπικουρίσει και ο οδηγός, αλλάζοντας το στυλ οδήγησης, αλλά και εφόσον είναι αξιόπιστη.
Βέβαια, το μεγαλύτερο πρόβλημα κατ΄εμέ είναι το βάρος (του αμαξώματος). Και εκεί πρέπει να εστιάσουν οι εταιρείες, δηλαδή στη μείωσή του. Μειώνοντας το βάρος, πετυχαίνεις: καλύτερες επιδόσεις, καλύτερο φρενάρισμα, καλύτερη οδική συμπεριφορά, χαμηλότερη κατανάλωση και ρύπους, χαμηλότερη φθορά των εξαρτημάτων. Σχετικά με τους ρύπους και την κατανάλωση, η διαφορά αυτής της μεθόδου (χαμηλό βάρος) σε σχέση με τις υπόλοιπες (COD, κ.ά.) είναι ότι μειώνει την κατανάλωση σε όλες μα όλες τις συνθήκες. Και κατά την οικονομική οδήγηση και όταν πιέζεις το μοτέρ. Αντιθέτως, τα υπόλοιπα συστήματα, όταν πχ. επιταχύνεις ή κινείσαι σβέλτα και φορτωμένος απλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Επίσης, η μείωση του βάρους, δεν συνεπάγεται αναξιοπιστία, όπως ενδεχομένως η απενεργοποίηση των κυλίνδρων ή η χρήση υγραερίου (αναφέρομαι στις περιπτώσεις που παρέχεται από την αντιπροσωπεία και εγκαθίσταται σε νέα αμάξια).
Άρα, όπως προείπα, η τεχνολογία πρέπει να ναι αξιόπιστη και επιπλέον, η αποτελεσματικότητά της, να μην εξαρτάται κατά βάση από ένα οικονομικό στυλ οδήγησης.