
Εσείς τι λέτε; Τι μετράτε περισσότερο; Πως ζυγίζετε τη χώρα κατασκευής, πως τη χώρα προέλευσης και τελικά πόση και ποια σημασία δίνετε σε αυτά τα στοιχεία ταυτότητας ενός αυτοκινήτου;
Χώρα κατασκευής, ή χώρα προέλευσης; Τι μετράει περισσότερο;
49.149 Επισκέψεις στο άρθρο (14/11/2013)
Τι καταλαβαίνετε όταν κάποιος λέει ότι έχει «ιαπωνικό» ή «γερμανικό» αυτοκίνητο; Ότι κατασκευάζεται σε Ιαπωνία/Γερμανία ή ότι η μάρκα είναι ιαπωνική/γερμανική; Και τελικά, ποιο έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Υπάρχουν δύο περιπτώσεις αλλαγής «έδρας». Από τη μία είναι η αναζήτηση για φθηνότερα εργατικά χέρια. Σίγουρα ένας κατασκευαστής μπορεί να αυξήσει την κερδοφορία του έτσι χωρίς να αυξήσει τις τιμές του. Και αυτό έχει αντίκτυπο στον καταναλωτή, αφού αγοράζει στην ίδια τιμή, ενώ με τα επιπλέον χρήματα, ο κατασκευαστής επενδύει σε νέες τεχνολογίες.
Αγοράζει όμως κανείς έτσι «χειρότερο» αυτοκίνητο; Στα τέλη του αιώνα, όταν ακόμη η παγκοσμιοποίηση ήταν νέο πράγμα, οι φόβοι ήταν αρκετοί. Σε εργοστάσια τρίτων χωρών συνήθως κατασκευάζονταν μοντέλα για τις τοπικές αγορές της περιοχής, όπου η ποιότητα κατασκευής δεν είχε τον πρώτο ρόλο.
Όταν όμως παράγεις αυτοκίνητα στο Μεξικό σήμερα, με κύριο αποδέκτη την αμερικανική αγορά, υπάρχει περίπτωση να έχεις κάνει τέτοιες «εκπτώσεις»; Γιατί η δεύτερη περίπτωση, είναι η μεταφορά της γραμμής παραγωγής σε μία χώρα που βρίσκεται πιο κοντά στην βασική σου αγορά.
Μια ασιατική μάρκα είναι πιο λογικό να παράγει τα αυτοκίνητά της στην Ευρώπη παρά να τα εισάγει (με επιπλέον δασμούς μάλιστα) από την Ασία. Τέτοια εργοστάσια σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη, ανατολική και δυτική, βόρεια και νότια. Υπάρχει περίπτωση το ένα εργοστάσιο να κάνει καλύτερη δουλειά από το άλλο, όταν τα αυτοκίνητα αυτά προορίζονται για τους ίδιους αγοραστές με τις ίδιες απαιτήσεις;
Η χώρα κατασκευής λοιπόν έχει πλέον σημασία μόνο στον υπολογισμό του φόρου, με ότι αυτό θα σημαίνει για την δική μας τσέπη. Προσέχοντας λοιπόν οι κατασκευαστές κάθε παράγοντα που επηρεάζει την τελική τιμή, η χώρα κατασκευής μετατρέπεται σε ένα ακόμη εργαλείο στη μάχη για τη μείωση του κόστους.
Και η χώρα προέλευσης; Πόσο μετράει; Μεγάλη συζήτηση, καθότι εδώ υπάρχουν ριζικές διαφορές στη φιλοσοφία και τις προτεραιότητες. Εξάλλου υπάρχουν μάρκες διαφορετικής χώρας προέλευσης με μοντέλα ίδιας χώρας παραγωγής. Ποιο από τα δύο έχει να πει περισσότερα για το καθένα από αυτά τα δύο μοντέλα όμως;
Εσείς τι λέτε; Τι μετράτε περισσότερο; Πως ζυγίζετε τη χώρα κατασκευής, πως τη χώρα προέλευσης και τελικά πόση και ποια σημασία δίνετε σε αυτά τα στοιχεία ταυτότητας ενός αυτοκινήτου;
Επειδή είμαι εδώ και 17 χρόνια κάτοχος ενός ΤΟΥΟΤΑ CARINA E XLI (ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗΣ) με 210.000 χλμ.Συγκρίνοντας την ποιότητα της κατασκευής με το αντίστοιχο CARINA E GLI (ιαπωνικής συναρμολόγησης) θα έλεγα πως σε γενικές γραμμές τα made in japan (original) είναι καλύτερα αυτοκίνητα.Χρησιμοποιούν πιο ποιοτικά υλικά (Δίσκοι-πλατώ AISIN και όχι VALEO, ηλεκτρικά της DENSO και όχι BOSCH ή υποδεέστερα) τα πλαστικά είναι καλύτερα συναρμολογημένα ή πιο ποιοτικά, ενώ οι επισκευές είναι λιγότερο δαπανηρές.Για παράδειγμα αναγκάστηκα σε βλάβη (διαρροή υγρού) να λυθεί και να βγει από το αυτοκίνητο η κρεμαγιέρα (είναι της ZF ευρωπαϊκή)με συνολικό κόστος περί τα 600ευρώ ενώ στο αντίστοιχο made in japan παίρνει κιτ επισκευής με συνολικό κόστος 130-150 ευρώ.(Οι τιμές είναι του 2007).Πάντως έως τώρα σε ότι αντικαθιστώ βάζω προιόντα made in Japan διότι το αρχικό υψηλότερο κόστος το αποσβένεις σε βάθος χρόνου και χιλομέτρων.
Η χώρα παραγωγής παίζει τον ρόλο της κατά το ποσοστό που συμμετέχει ο ανθρώπινος παράγοντας στην κατασκευή ενός αυτοκινήτου δηλ. στο ποσοστό που παίρνει μέρος το ανθρώπινο χέρι. Εκεί μπαίνει ο παράγοντας της εργασιακής κουλτούρας κάθε λαού, ξέχωρα απ΄όλα τα υπόλοιπα. Στην Ιαπωνική π.χ. κουλτούρα και ηθική είναι θέμα προσωπικής τιμής να κάνει ο εργαζόμενος όσο καλύτερα γίνεται τη δουλειά με την οποία καταπιάνεται. Επίσης, υπάρχει σχέση ζωής και εμπιστοσύνης ανάμεσα στην εταιρεία και τον εργαζόμενο, στην οποία συνήθως εργάζεται για όλη του τη ζωή. Αυτή η ποιότητα στην εργασία, φυσικά και αντανακλάται στα made in Japan προΙόντα, που τους χαρίζει την αξιοπιστία και μακροβιότητα της καλής και προσεγμένης κατασκευής. Φυσικά και στα Ιαπωνικά εργοστάσια ανά τον κόσμο υπάρχουν τα υψηλά στάνταρντς και οι ποιοτικοί έλεγχοι των Ιαπώνων αλλά η κουλτούρα της ποιοτικής εργασίας που ενυπάρχει στην κατασκευή ενός προϊόντος, δεν μετριέται με αριθμούς παρά μπορείς να την γευτείς με την μακρόχρονη χρήση.Φυσικά δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς οτι και σε προιόντα άλλων χωρών δεν υπάρχει ποιότητα και αξιοπιστία απλά στατιστικά δεν είναι στα ίδια επίπεδα με τα Ιαπωνικά.
Για εμένα προσωπικά παίζει ρόλο και η χώρα κατασκευής.Επειδή τυγχάνει να προτιμώ τα ιαπωνικά αυτοκίνητα,πολύ θα ήθελα να κατασκευάζονται στην Ιαπωνία.Ίσως αυτό να είναι και λίγο ψυχολογικό το θέμα,αλλά δε μου κάθεται και πολύ καλά να έχω Toyota made in Turkey ή Nissan qashqai made in England (μικρότερο το κακό). Νομίζω επίσης τα παλαιότερα ιαπωνικά μοντέλα,made in Japan,ήταν περισσότερο αξιόπιστα από τα σημερινά made in Europe. Αυτή είναι η γνώμη μου,ίσως να κάνω λάθος.Είμαι πρόθυμος ν’ακούσω και άλλες απόψεις επί του θέματος αυτού. Ευχαριστώ για το βήμα που μας δίνεται .
Η χώρα παραγωγής παίζει ρόλο. Οδηγώ και ένα Toyota Corolla 1.3 του 1991 κατασκευασμένο στην Ιαπωνία και το αμάξι είναι πολύ αξιόπιστο. Μετά από 22 χρόνια και όχι πολλά χιλιόμετρα είναι σαν καινούργιο. Εχω δει κάποια ίδια με 550.000 χμ στο οδόμετρο και ακόμα συνεχίζουν. Οι κινητήρες τους αν και με λίγα κυβικά ανταγωνίζονται σε αξιοπιστία ακόμα και diesel. Υπάρχουν και άλλες μάρκες και μοντέλα φτιαγμένα στην Ιαπωνία ή Γερμανία και είναι τέρατα αξιοπιστίας. Τα ίδια φτιαγμένα αλλού παρουσιάζουν προβλήματα.
Δεν έχω συγκεκριμένες γνώσεις και στοιχεία, για να έχω άποψη για το θέμα. Υποθέτω ότι η ποιότητα και οι προδιαγραφές των διαφόρων εξαρτημάτων, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κάποιου αυτοκινήτου, θα πρέπει να είναι τα ίδια, όπου και αν κατασκευάζεται. Επίσης ο τρόπος συναρμολόγησης και οι προδιαγραφές, όπως η ροπή σύσφιξης των βιδών θα πρέπει να είναι τα ίδια. Αν δεν είναι και επομένως όσα αυτοκίνητα δεν κατασκευάζονται στη χώρα προέλευσης είναι κατώτερα από αυτά που κατασκευάζονται εκεί, αυτό θα έχει επιπτώσεις στην φήμη και το ίματζ της εταιρείας, κάτι που υποθέτω ότι καμιά εταιρεία δεν το θέλει. Από την άλλη αν υποθέσουμε ότι όλα αυτά δεν ισχύουν, όπως λέει και η Λουκία και δεν έχω λόγο να μην την πιστέψω, ως πιο καλή γνώστρια των πραγμάτων από μένα, θα πρέπει πέρα από τη χώρα προέλευσης, να παίζει ρόλο και η συγκεκριμένη χώρα συναρμολόγησης του μοντέλου. Άλλο π.χ. είναι η Αγγλία, ως χώρα συναρμολόγησης των Nissan, που έχει τεράστια παράδοση στο αυτοκίνητο και άλλο μια άλλη χώρα, που κάνει τη συναρμολόγηση του ίδιου μοντέλου, χωρίς ανάλογη ιστορία. Δεν ξέρω πραγματικά τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Εσείς ως ειδικοί δημοσιογράφοι στον τομέα του αυτοκινήτου, καλό θα ήταν να μας δώσετε συγκεκριμένες πληροφορίες. Δηλαδή ας πούμε, τι σχέση έχουν τα μέταλλα του αυτοκινήτου, που κατασκευάζει μια μητρική εταιρεία στη χώρα προέλευσης της, με αυτά που κατασκευάζει στη χώρα συναρμολόγησης. Είναι τα ίδια ή όχι; Μια χημική ανάλυση των κραμάτων, θα μπορούσε να μας φωτίσει σχετικά.
Εντάξει, συμφωνούμε νομίζω οι περισσότεροι, ότι η χώρα παραγωγής παίζει και αυτή το ρόλο της. Στο δια ταύτα όμως τι κάνουμε; Έστω ότι θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο ... ανοίγεις περιοδικά αυτοκινήτου , ψάχνεις στο ιντερνετ, ρωτάς φίλους, παίρνεις σβάρνα τις αντιπροσωπίες και τελικά έχοντας καταναλώσει κόπο και χρόνο, βρίσκεις το ποθητό μοντέλο που ταιριάζει στο μπάτζετ σου, στις ανάγκες σου και στα γούστα σου ... και λίγο πριν την αγορά θυμάσαι να ρωτήσεις... εεε το Νισσαν τάδε παράγεται στην Ιαπωνία; όχι κύριε το συγκεκριμένο έρχεται κατευθείαν από Αγγλία....χμχμμ, τι θα κάνεις, δεν θα το αγοράσεις επειδή δεν είναι Ιαπωνικό; Δύσκολο το βλέπω. Νομίζω ότι στην καθημερινή πράξη ελάχιστοι λαμβάνουν υπόψη την χώρα κατασκευής.
θα προτιμουσα ιαπωνικο αυτοκινητο που να κατασκευαζεται στην ιαπωνια και τα ηλεκτρονικα απο ιαπωνια και οχι ευρωπη.γερμανικο αυτοκινητο που να κατσκευαζεται απο γερμανο.τωρα βεβαια υπαρχουν και εργοστασια που ουτε καν θα τα πλησιαζα.π.χ. ιταλικα.
Αυτό το ερώτημα ανοίγει ένα φαύλο κύκλο. Το 2008 αγόρασα καινούργιο το Nissan Tiida FWD πεντάπορτο με κινητήρα HR16DE απόδοσης 110HP. Σαν γνήσιος Έλληνας ήθελα να ανεβάσω τα άλογα ψάχνοντας στο net βρήκα την εταιρία βελτιώσεις impul.co.jp που ειδικεύεται στα Nissan. Είχε πακέτο κομπρέσορα και εγκέφαλο που του έδινε +40ΗΡ επιπλέον όποτε λέω πάμε για 150ΗΡ χαρά. Στέλνω email και μου απαντούν ότι δεν γνωρίζουν τον κινητήρα μου (HR16DE) έμεινα κάγκελο. Μπαίνω στο site της nissan.co.jp και διαπιστώνω ότι στην Ιαπωνική αγορά στο ίδιο αυτοκίνητο βάζουν τον κινητήρα HR15DE απόδοσης και αυτός 110HP και επίσης το Ιαπωνικό Tiida ήταν 4x4. Επίσης ανακάλυψα αυτήν την εταιρία aichikikai.co.jp η οποία κατασκευάζει κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων (LEAF – GT-R και όχι μονό) για την Νissan. Και μην ξεχνάμε τα 4.500.000 αυτοκίνητα που έκανε η Toyota ανάκληση αφορμή το ατύχημα του Αμερικανού αστυνομικού που κάηκε επειδή συγκρούστηκε αφού του είχε κολλήσει το γκάζι και επίσης η κορυφαία εταιρία η επίτομη της ποιότητας που χρησιμοποιεί την αιχμή της τεχνολογίας που πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες που έσκασε επιτέλους η φούσκα της VW ανακαλεί 2.600.00 οχήματα παγκόσμιος.
Υ.Γ
To Tiida λόγο οικονομικής κρίσης το βάζω μπροστά κάθε 10 ήμερες για δέκα λεπτά μην αγοράζουμε και μπαταρία.
ειναι διαφορετικος ο ποιοτικος ελεγχος στη χωρα κατασκευης....αμετρητα παραδειγματα....αλλο το swift japan,αλλο το swift hungary....αλλο το yaris france,αλλο το charade japan.ειναι το ιδιο αυτοκινητο στην ουσια...κλπ.θα μπορουσα να μιλαω ωρες για αυτο το θεμα.παντως και το αμαξι της μαμας πατριδας σιγουρα ειναι πιο αξιοπιστο και πιο στιβαρο απο το αντιστοιχο της χωρας οπου και εκει υπαχει παραγωγη.και κατι τελευταιο...opel manta made in germany και opel manta made in belgium...ασυμμετρη συγκριση.για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεοτεροι...
Κυρία, κύριε KZ19, δεν κατάλαβα το φύλο σας, αλλά συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.
Σύνθετη συζήτηση.Για εμένα προσωπικά μετράει η χώρα κατασκευής, γιατί άλλο διαθέτω την όποια τεχνογνωσία και άλλο βρίσκω τους κατάλληλους ανθρώπους, για να εφαρμόσω την όποια τεχνογνωσία μου.
Ακόμα και στην ίδια χώρα έχει γίνει μεταφορά ένος ή περισσοτέρων μοντέλων και το τελικό αποτέλεσμα ήταν διαφορετικό.Για παράδειγμα το όχημα zastava το χ μοντέλο της, το κατασκευάζει στην πόλη πρίστινα, μετά το μεταφέρει στην πόλη ζάγκρεμπ, στην ίδια χώρα και όμως έχεις διαφορές.Σημαντικό ρόλο σαφώς έχει η τεχνογνωσία, αλλά όσοι κατέχουν την τεχνογνωσία δεν σημαίνει ότι μπορούν να είναι παντού και πάντα, και να κατασκευάζουν οχήματα, οτιδήποτε.Μετράν και οι συνεργάτες τους οποίους θα βρουν, ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα, αλλά σε διαφορετικές πόλεις, χωριά, κ.τ.λ.
Τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το 2000, έχει γίνει μία βίαιη κατάσταση στο να αυξάνεται συνεχώς το κέρδος, αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, το αν θέλουν, αν μπορούν, αν καταλαβαίνουν, αν, αν, αν.Λένε πως ανάγκα και θεοί πείθονται, αλλά στην απτή πραγματικότητα, τα πράγματα είναι τελείως μα τελείως διαφορετικά.Μία κίνα με σχεδόν 2 δις κόσμο, οι 80-90 χιλιάδες τους συνολικού κόσμου της κίνας είναι εύποροι, 400 εκατομμύρια ζουν όπως οι τούρκοι στα βάθυ της τουρκίας, όχι αυτό που δείχνουν οι γείτονες, ωραίο παιδί ο εζέλ, αλλά δεν έχει ούτε το 1 12 maserati, ούτε έχουν τόσα χρήματα ώστε να προσλάβουν 7000 γιατρούς Έλληνες που λεν οι γείτονες τούρκοι.Στα λόγια όλα ωραία είναι.100 εκατομμύρια ζούν όπως ζούσε ο μέσος Έλληνας προ κρίσης, και οι υπόλοιποι ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για να ζήσουν αυτοί οι σχεδόν 1,5 δις άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν το οτιδήποτε, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ.Βλέπετε 5 χρονα εργάζονται για 5 δολλάρια το μήνα και το έζησα από κοντά, για να κατασκευάσουν παπούτσια που σε εμάς εδώ στην Ελλάδα έρχονται σε τιμή 300 ευρώ.Είπατε τίποτα;Τα ίδια γίνονται και στο χώρο τους οχήματος.Τους βοσκούς και τους νομάδες πήγαν κάποιοι να τους κάνουν εργάτες παραγωγής, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους και να τους δίνουν λίγα δολλάρια το μήνα.Αυτοί λοιπόν, για να μην ψοφήσουν από την πείνα αναγκάστηκαν να μάθουν κάποια πράγματα ώστε να μπορούν να επιβιώνουν και να λέν και ευχαριστώ.Είδα 3 πολύ γνωστές μάρκες στο χώρο των μοτοσυκλετών, να έχουν υπερσύγχρονα εργοστάσια στην κίνα, αλλά όχι και τόσο υπερσύγχρονους υπαλλήλους.Και όσο το εργοστάσιο έφτανε στην πρωτεύουσα της κίνας, τόσο οι υπάλληλοι ήταν καλοί ας πούμε, όσο το εργοστάσιο έφευγε από την πρωτεύουσα η ποιότητα των υπαλλήλων ήταν για γέλια και κλάματα.Τα προϊόντα τους που πωλούνται και στην Ελληνική αγορά, είναι απτά και φανερά το τι ποιότητα έχουν σε σχέση με παλιά και σε σχέση με την παραγωγή που ήταν αντί στην κίνα, στην ιαπωνία.
Τα ίδια συμβαίνουν και στο χώρο του αυτοκινήτου.Ένα toyota corolla του 1990 δεν έχει σε καμία περίπτωση την ίδια αξιοπιστία με ένα αντίστοιχο του 2013 που κατασκευάζεται στην αγγλία, παρόλο που η μάρκα ακόμα και τώρα έχει την μεγαλύτερη αξιοπιστία, ακόμα και από οχήματα με εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.Επίσης δεν είναι ίδιο το land cruiser το οποίο κατασκευάζεται στην ιαπωνία, σε σχέση με το yaris που κατασκευάζεται στην γαλλία.Τα ποσοστά βλαβών και αξιοπιστίας είναι φανερά.Το ίδιο ισχύει και για τις ευρωπαϊκές μάρκες.Άλλο bmw που κατασκευάζεται στην γερμανία, και άλλο bmw που βγαίνει στην αμερική ή στην κίνα.Τι να πούμε;Για την αξιοπιστία τους, την συχνότητα βλαβών τους, ακόμα ακόμα και για την αλλαφή της σχεδίασης τους που γίνεται ελέο της παγκοσμιοποίησης κινέζικη, αλλά την λένε παγκόσμια σχεδίαση.
Δείτε πολλά ευρωπαϊκά οχήματα που παλιά είχαν μία ποιότητα κατασκευής στο εσωτερικό τους, τώρα χρησιμοποιούν υλικά κατώτερης υποστάθμης.Παλιά λέγαμε θα πάρω το χ αμάξι να το κρατήσω 30 χρόνια, άντε πείτε το και σήμερα, αλλά πείτε και με πόσες επισκευές και αν συμφέρουν οι επισκευές, με τις τιμές των ανταλλακτικών.
Μαρκες όπως για παράδειγμα η hyundai, για να μπει στην ευρωπαϊκη πραγματικότητα, έφερε την κατασκευή κάποιων μοντέλων της σε ευρωπαϊκό έδαφος.Αν το δούμε στυγνά οικονομικά κακώς έκανε, γιατί αύξησε την τελική τιμή του προϊόντος της.Και αυτά που λέτε για δασμούς, δεν είναι και τόσο τραγικά.Μπορούσε να κάνει μία συμφωνία με τις ασιατικές χώρες που περνάν τα προϊόντα της, ώστε να μην επιβάλλονται μεγάλοι φόροι.Επίσης διαθέτουν στόλο πλοίων, ώστε να φέρνουν τα προϊόντα τους στα λιμάνια της ευρώπης ή και να έχουν χώρους αποθήκευσης οχημάτων, ώστε να φέρνουν με τα πλοία τους περισσότερα οχήματα για να τα πουλήσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.Μην ξεχνάμε την δεκαετία του 90 ότι το hyundai accent είχε 8000+ ευρώ, και το αντίστοιχο του σήμερα αγγίζει τα 15000 ευρώ.Ας μην επεκταθώ και σε άλλα παραδείγματα.
Λέτε ότι περισσότεροι κατασκευαστές έχουν εργοστάσια στην ίδια χώρα, με μοντέλα ποιό μοντέλο είναι καλύτερο.Εδώ παίζει ρόλο σαφώς η τεχνογνωσία και η φιλοσοφία του κατασκευαστή, δηλαδή άλλο ιαπωνική φιλοσοφία, τεχνογνωσία και άλλο αγγλική, αλλά συγχρόνως παίζει σπουδαίο ρόλο και αυτούς που θα πάρεις να μην είναι τελείως άσχετοι και πεινασμένοι, αλλά να έχουν ένα τεχνολογικό επίπεδο έστω στο 1%.Μπορεί να βρεις κάποιους που αγαπούν το όχημα οπότε να προσπαθούν, μπορεί να βρεις κάποιους που τους άρεσε το αυτοκίνητο, μπορεί, μπορεί, μπορεί, κ.τ.λ. είναι πολύ δύσκολο όμως τον αγρότη, τον βοσκό, κ.τ.λ. να τον κάνεις βιομηχανικό εργάτη.Και αυτό φαίνεται στην ποιότητα, στα ποσοστά βλαβών, στην συναρμογή, κ.τ.λ. του οχήματος.Είναι και ότι πρέπει να υπάρχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα κέρδη, οπότε ποιότητα, κ.τ.λ. με μέγιστο κέρδος δεν συνάδει.Όπως και ποιότητα με γρηγοράδα.Ειναι έννοιες αντίθετες αναμεταξύ τους.
Πάντοτε κοιτάω την χώρα προέλευσης της μάρκας, αλλά περισσότερο την χώρα της κατασκευής του.Σε ένα όχημα που έχω, στην ευρώπη που έχει παραγωγή, κατασκευή, είναι τελείως διαφορετική η ποιότητα τους, η αξιοπιστία τους, κ.τ.λ. σε σχέση με κάποια άλλα μοντέλα που δεν κατασκευάζονται στην ευρώπη.Τα εκτός ευρώπης είναι σαφώς καλύτερα γενικά και συνολικά.
Καθείς μελετάει το θέμα διεξοδικά γιατί δεν είναι αστείο, και πράττει.Αλλά βλέπουμε σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες ότι είναι κατώτερης ποιότητας συνολικά και γενικά.Ότι χαθήκαν οι τέχνες και τα γράμματα.Έχουμε γίνει ένα απέραντο τουρλουμπούκι, με κύριο σκοπό κάποιων το μεγαλύτερο κέρδος, εις το όνομα ποιών;
Και αυτό πρακτικά δεν λέγεται εξέλιξη των ειδών, των τεχνολογικών λύσεων, κ.τ.λ. αλλά κοροϊδεύω τον κόσμο, με κύριο σκοπό την αύξηση των κερδών μου.Μπορεί να υπάρξει απτά τεχνολογική υπεροχή με λογικό κόστος, ποιότητα συνολική και γενική, φτάνει κάποιοι να το θέλουν.
Προσωπικά δε με ενδιαφέρει καθόλου που κατασκευάζεται το αυτοκίνητο. Η κάθε εταιρεία εφαρμόζει τα δικά της στάνταρ σε όλα της τα εργοστάσια.