
Γιατί έπεσε τόσο πολύ η μεσαία κατηγορία; Πως γίνεται το κατ εξοχήν οικογενειακό αυτοκίνητο να απευθύνεται τώρα σε τόσο μικρό μερίδιο της αγοράς;
Είναι ή απλά δείχνουν πιο ακριβά τα μεσαία αυτοκίνητα στην αγορά και τη χρήση;
6.690 Επισκέψεις στο άρθρο (10/12/2013)
Γιατί έπεσε τόσο πολύ η μεσαία κατηγορία; Πως γίνεται το κατ εξοχήν οικογενειακό αυτοκίνητο να απευθύνεται τώρα σε τόσο μικρό μερίδιο της αγοράς; Είναι θέμα τιμής, μεγέθους, ή το πώς το βλέπουμε σήμερα εμείς ένα τόσο μεγάλο αυτοκίνητο; Και τελικά μήπως βρίσκουμε αυτά που θέλουμε και αλλού;
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Εντάξει, το μεσαίο είναι ακριβότερο από το μικρομεσαίο. Αυτή είναι η πρώτη ματιά τουλάχιστον, αν θεωρήσει κανείς πως τα αυτοκίνητα τιμολογούνται με το μέτρο. Όμως η αλήθεια κρύβεται στις λεπτομέρειες. Θα πρέπει να δει κανείς τις τιμές του κάθε μοντέλου ξεχωριστά για να κρίνει.
Στην πράξη μιλάμε για την αίσθηση ότι η τιμή των μεσαίων είναι υψηλότερη, παρά για την πραγματικότητα. Και μετά είναι και το κόστος χρήσης. Θα έλεγε κανείς πως ένα μεσαίο θέλει περισσότερα χρήματα για συντήρηση. Ίσως αυτό να είναι αλήθεια στην ασφάλιση, δεν είναι όμως στην κατανάλωση ή τα τέλη, εκτός και αν μιλάμε για τα μικρομεσαία εκείνα που όντως έχουν ρύπους κάτω από 100 γρ/χλμ.
Κατά τα άλλα το ίδιο σέρβις έχουν, τα ίδια λάστιχα, ειδικά τώρα που τα μικρομεσαία φοράνε διαστάσεις Lamborghini, ενώ η κατανάλωση έχει να κάνει με τη χρήση, αφού στην πόλη ίσως κερδίζει το μικρότερο βάρος των μικρομεσαίων, στον ανοιχτό δρόμο όμως κερδίζει η αεροδυναμική των μεσαίων.
Υπάρχει βέβαια και η τρίτη πτυχή του ζητήματος. Να βρίσκει κανείς αυτά που ζητάει σε ένα μικρομεσαίο και να μην μπαίνει πλέον καν στο δίλημμα. Εσείς όμως τι βλέπετε να κάνει τη διαφορά; Τι είναι αυτό που έχει τραβήξει τον κόσμο από τη μεσαία κατηγορία; Η χαμηλότερη τιμή αγοράς, το κόστος χρήσης ή ότι δεν προσφέρουν πολλά περισσότερα από ένα μικρομεσαίο; Τι λέτε;
ΕΤΗΣΙΑ ΧΡΗΣΗ 30.000 ΚΜ ΑΝΑ ΕΤΟΣ
ΚΑΥΣΙΜΟ ΠΟΥ ΣΥΜΦΕΡΕΙ : DIESEL ΔΑΓΚΩΤΟ
ΣΥΓΚΡΙΣΗ Α4 2,0 ΤDI VS Α3 SEDAN 1.6 TDI
ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ
Α4 35000
Α3 SEDAN 25000 (+10000 ΚΕΡΔΟΣ)
ΕΞΟΔΑ ΚΙΝΗΣΗΣ. ΤΟ Α4 ΚΑΙΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1,5 ΛΤ/100 ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΛ 700 ΕΥΡΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΑΥΣΙΜΟ + ΤΑ ΤΕΛΗ 650 = 1400 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ DIESEL ΚΑΝΕΙ ΑΝΕΤΑ 300.000 ΚΜ, ΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 10 ΧΡΟΝΙΑ (ΓΙΑΤΙ ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ) ΕΧΕΙΣ ΓΛΙΤΩΣΕΙ 14000-15000 ΕΥΡΩ.
Ε ΑΜΑ ΘΕΛΕΙΣ ΤΑΞΙΔΙ ΦΟΡΤΩΜΕΝΟΣ ΜΑΙ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΟΣΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΜΙΑ ΜΠΑΓΚΑΖΙΕΡΑ
ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ
Ποιος ο λόγος να πάρει κάποιος μεσαίο αμάξι και να το πληρώσει παραπάνω όταν την δουλειά του την κάνει μια χαρά με το μικρομεσαίο. Εδώ τα σούπερ μίνι και έφτασαν τα τέσσερα μέτρα και αγοράζονται σαν τρελά ως οικογενειακά.
Δεν πιστεύω ότι η τιμή και το κόστος χρήσης είναι η αιτία της αγοραστικής μείωσης της μεσαίας κατηγορίας. Ο βασικός λόγος που παραγκωνίστηκαν, είναι ότι πολύ απλά έπαψαν να είναι ανταγωνιστικά έναντι των μικρομεσαίων και αυτό γιατί οι κατηγορίες αυξάνουν σε μέγεθος. Ένα μικρομεσαίο του σήμερα αντιστοιχεί σε ένα μεσαίο του 2000. Φτάσαμε λοιπόν σε σημείο που τα πρώτα καλύπτουν επαρκώς τις μεταφορικές ανάγκες μιας μέσης οικογένειας.Γιατί λοιπόν να πάει κανείς παραπάνω; Επίσης τα μεσαία απαιτούν μεγαλύτερους χώρους πάρκινγκ, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο δυσεύρετοι στις πόλεις, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο δυσχρηστα σε σχέση με τα μικρομεσαία.
Ο ένας λόγος είναι το χαμηλότερο κόστος αγοράς αυτών των αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρημάτων λόγω κρίσης. Ο άλλος είναι οι ελαφρά καλύτερες καταναλώσεις των μικρομεσαίων. Ο τρίτος λόγος είναι ότι τα supermini έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ και καλύπτουν πλέον πλήρως τις οικογενειακές μεταφορικές ανάγκες π.χ. νέο Renault Clio.
Σύνθετο θέμα συζήτησης.Καταρχάς με τις πολιτικές της Ευρώπης, έχει τρομοκρατηθεί ο κόσμος.Τα μεσαία οχήματα φαντάζουν πιο ακριβά εννοείται, συν τις φολολογικές και τεχνολογικές νόρμες.
Στα παλαιότερα χρόνια, τότε που turbo οχήματα είχαμε λίγοι και κάποια οχήματα που μας ρωτούσαν όπως και τώρα, αλλά πιο λίγοι, τι αμάξι είναι, οι τουρμπίνες χρησιμοποιούνταν για τις απόλυτες επιδόσεις, το κάτι παραπάνω, κ.τ.λ.Στις μέρες μας δεν γίνεται να μην δεν χρησιμοποιείς turbo, λίγα κυβικά, κ.τ.λ. για το λόγο ότι η κατασκευή και εξέλιξη ατμοσφαιρικού συνόλο ή μεγάλου κυβισμού με turbo, είναι απαγορευτικά τα νούμερα εξέλιξης και κατασκευής, λόγω των οικονομικών συγκυριών που υπάρχουν.Δεν σημαίνει ότι ο μικρός turbo κινητήρας είναι εξέλιξη, turbo είχαμε και παλιά, άσχετα αν πολλοί δεν γνωρίζαν.Τώρα όμως χρησιμοποιούμε την τουρμπίνα για να μπορέσουμε να πετύχουμε χαμηλούς ρύπους, χαμηλή κατανάλωση μόνον στις τυποποιημένες διαδρομές ταχύτητας, φυηνή εξέλιξη και παραγωγή, ξεχνώντας ή έχοντας άγνοια, ότι τέτοιου είδους κινητήρες, επειδή είχαν χαμηλό κόστος κατασκευής και εξέλιξης, δεν έχουν την απαιτούμενη χρονική αντοχή και οι όποιες επισκευές έρχονται νωρίς και κοστίζουν.Το θέμα στις μέρες μας δεν είναι να βγάλουμε ένα μεγάλο turbo μοτέρ με 300 άλογα για παράδειγμα, αλλά τα μέταλλα και τα υποσυστήματα του οχήματος να αντέχουν για 700 άλογα.Αν γίνει αυτό, οι όποιοι κατασκευαστές θα κλείσουν.Βλέπετε και τι συμβαίνει στους αγώνες αυτοκινήτου, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ.
Τα ίδια και στα μεσσαία οχήματα, λόγω καυσαερίων, τελών, κ.τ.λ. οι περισσότεροι στραφήκαν από φόβο στις μικρότερες κατηγορίες.Προτίμησαν δηλαδή ένα turbo 1400άρι, από ένα ατμοσφαιρικό 1600άρι.Έκαναν και πολλές υποχωρήσεις.Όταν βλέπεις t;urbo οχήματα στο δρόμο να κινούνται με 90 χιλιόμετρα την ώρα, και κάποια παλιά κιόλας πάνω από 10 ετών, να πηγαίνουν αέρα, τότε καταλαβαίνεις πάρα πολλά.Για γέλια η κατάσταση, αλλά υφίσταται.Και δεν είναι κάτι το νέο, και παλαιότερα ξαναπεράσαμε από τα turbo μικρά οχήματα στα ατμοσφαιρικά μεγαλύτερα και μεγάλα turbo, και τώρα το ίδιο ξανασυμβαίνει.Ρόδα είναι η ζωή και κάνει κύκλους.Πλέον και τώρα ο κόσμος έμαθε, πλήρωσε, μίλησε, ρώτησε, κ.τ.λ.Πήρε το 1600άρι turbo, με τα 200 άλογα, δεν μπόρεσε να του βάλει καύσιμα, έβγαλε πινακίδες και πήγε σε ένα μεταχειρισμένο πιο φθηνό, είτε turbo, είτε ατμοσφαιρικό.Έβγαλε τα προβήματα του το όχημα, πλήρωσε ο ιδιοκτήτης και έμαθε, άλλαξε λάστιχα μεγάλα και ξαναπλήρωσε, έβγαλε τα μεγάλα ζαντολάστιχα και πήγε στα κανονικά και πολλά άλλα έκανε,ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ.Μόνον οι παπατζήδες και οι άσχετοι λένε και λένε.
Από εδώ και πέρα τα πράγματα θα οδηγηθούν στην αλλαγή.Η αλλαγή απαιτεί χρόνο, δεν σημαίνει ότι πλέον πολλοί δεν γνωρίζουν, υπάρχουν και τα τεχνοοικονομικά προβλήματα, που καθυστερούν τις όποιες αλλαγές και αυτό είναι δεδομένο.
Η άποψη μου είναι έλλειψη χρημάτων στάση εμπορίου. Πάνε οι εποχές <<Βig is beautiful>>. Εάν μπορούσα να ξεφορτωθώ το 1.6 που έχω και να μείνω με το Cinquecento θα ήταν ιδανικό αλλά ποιος το παίρνει Nissa Tiida 2008 με 40.740 πραγματικά χιλιόμετρα.