30 χρόνια Toyota RAV4: Το πρώτο SUV στην ιστορία του αυτοκινήτου

15.459 Επισκέψεις στο άρθρο
30 χρόνια Toyota RAV4: Το πρώτο SUV στην ιστορία του αυτοκινήτου
3 Φωτογραφίες »

- Η Toyota με το RAV4 δημιούργησε την κατηγορία των SUV
- Πρωτοέφτιαξε την επιλεκτική 4κίνηση, με κουμπί για να βάλεις είτε 4κίνηση, είτε κίνηση στους μπροστά τροχούς
- Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε και ηλεκτρικό RAV4 EV με 182 χλμ. αυτονομίας
- Το σημερινό προσφέρεται ως υβριδικό & Plug-in hybrid, 2κίνητο & 4κίνητο

Η Toyota με το RAV4 δημιούργησε την κατηγορία των SUV

«Τα μικρά SUV είναι η κατηγορία με την μεγαλύτερη αγοραστική δυναμική στην Ελλάδα». Αν βάλεις στο παιχνίδι και τα μεγαλύτερα SUV, θα δεις ότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων αυτοκινήτων αφορά τα Sports Utility Vehicles (Οχήματα Ελεύθερου Χρόνου). Πόσοι, όμως, γνωρίζουν ότι μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90, η σκέψη για τα SUV δεν υπήρχε ούτε... ως σκέψη.
 
Η Toyota είναι εκείνη που δικαιούται να υποστηρίζει ότι «άνοιξε το δρόμο». Το Toyota RAV4 είναι το αυτοκίνητο εκείνο που «ίδρυσε» την κατηγορία των SUV, με την πρώτη του γενιά να παρουσιάζεται το 1994. Έκτοτε ακολούθησαν άλλες τέσσερις γενιές (πέντε το σύνολο) και πάνω από 10 εκατομμύρια πωλήσεις, κυρίως όμως ακολούθησε μία φιλοσοφία. Αυτή των SUV μοντέλων με την ψηλή θέση οδήγησης, τα προστατευτικά περιμετρικά του αμαξώματος και φυσικά την 4κίνηση!


Το 1989 η Toyota παρουσίασε το concept RAV-FOUR, ένα εκτός δρόμου επιβατικό όχημα, με πιο ασφάλτινο προσανατολισμό».

Πρωτοέφτιαξε την επιλεκτική 4κίνηση, με κουμπί για να βάλεις είτε 4κίνηση, είτε κίνηση στους μπροστά τροχούς

Στο μέσο της «ζωής» του και στην 3η του γενιά (2006), το RAV4 λάνσαρε μία ακόμη καινοτομία, αυτή της επιλεκτικής 4κίνησης στην κατηγορία των SUV. Επρόκειτο για ένα ολοκληρωμένο σύστημα που λειτουργούσε σε συνδυασμό με συστήματα πρόσφυσης και ευστάθειας (Integrated Dynamic Drive). Ειδικοί αισθητήρες παρακολουθούν και αξιολογούν τις συνθήκες οδήγησης (π.χ. ποιότητα οδοστρώματος), ενημερώνουν τις ομάδες ελέγχου του οχήματος και συντονίζουν τα συστήματα 4κίνησης και ευστάθειας, εμπλέκοντας το σύστημα όσο χρειαστεί.

Το σημερινό προσφέρεται ως υβριδικό & Plug-in hybrid, 2κίνητο & 4κίνητο

Η τελευταία version του Toyota RAV4 το βρίσκει στην κατηγορία των μεσαίων SUV (D-SUV). Είναι διαθέσιμο σε εξηλεκτρισμένες εκδόσεις, full hybrid και Plug-in (επαναφορτιζόμενης) τεχνολογίας. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε κίνηση στους 2 ή τους 4 τροχούς, ενώ το PHEV RAV4 είναι αποκλειστικά 4κίνητο, με ένα ηλεκτρικό μοτέρ να δίνει ενέργεια (κίνηση) στους πίσω τροχούς.

Στις ΗΠΑ κυκλοφόρησε και ηλεκτρικό RAV4 EV με 182 χλμ. αυτονομίας

Εκείνο που αρκετοί δεν γνωρίζουν είναι πως το Toyota RAV4 έχει κυκλοφορήσει και ως αμιγώς ηλεκτρικό, σε δύο φάσεις «ζωής» (RAV4 EV). Μετά την πρώτη απόπειρα την περίοδο 1997-2003, οι Ιάπωνες συνεργάστηκαν με την Tesla (2010) και δημιούργησαν ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο 154 ίππων , με αυτονομία κοντά στα 180 χλμ.. Το ηλεκτρικό RAV4 πωλήθηκε αποκλειστικά στις αγορές των ΗΠΑ (και δη στην Καλιφόρνια), κατά κύριο λόγο σε εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης.
 
Διαβάστε στις γραμμές που ακολουθούν τα highlights από τα 30 χρόνια «ζωής» του Toyota RAV4

Σελίδα 21η γενιά 1994-2000: Είτε 3-θυρο, είτε 4-θυρο, το RAV4 ανάγκασε την Toyota να διπλασιάσει την παραγωγή
Σελίδα 32η και 3η γενιά 2000-2006 και 2006-2012: Βελτιώσεις στην οδική συμπεριφορά & επιλεκτική 4κίνηση
Σελίδα 44η και 5η γενιά: 2013-2018 και 2018-σήμερα: Με κινητήρες βενζίνης υβριδικής & Plug-in hybrid τεχνολογίας
MIKRA VANS LEASING
ETRANSIT VS ESPRINTER