ΕΚΘΕΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Τιμές με Leasing
LIVE: κίνηση στους δρόμους

Non-Paper

Επιλέχτηκαν 5 τελευταίες ειδήσεις
Θες Ford; Μόνο SUV αλλά SUV που στρίβει κιόλας! Γιατί;
Δεν κάνεις πολλά χιλιόμετρα άρα δεν θες συχνή αλλαγή λαδιών; Λάθος!
Συμφέρει να πας εσύ τα ανταλλακτικά στο συνεργείο ή μήπως όχι;
Πρόσθετα καυσίμου. Ποια βάζεις και πόσο καλή δουλειά κάνουν;
Η σημερινή επιτυχία της Citroen δε οφείλεται μόνο στην ανάρτησή της
περισσότερα »
non paper an off-the record or unofficial presentation of (auto) policy Ντίζελ ή υγραέριο; Βρήκαμε τρόπους για οικονομικό καύσιμο, είναι όμως το υγραέριο ικανό να μας κάνει να αδιαφορήσουμε για το ντίζελ;
Διαβάστηκε από 44075 αναγνώστες

Λυσσάξαμε με την πετρελαιοκίνηση. Δε μας την έδωσαν, το «γυρίσαμε» στο υγραέριο. Είναι όμως το ίδιο; Πετύχαμε οικονομία, μόνο αυτό ενδιαφέρει; Γιατί το ντίζελ έχει και άλλα. Αυτά; Λυσσάξαμε με την πετρελαιοκίνηση. Δε μας την έδωσαν, το «γυρίσαμε» στο υγραέριο. Είναι όμως το ίδιο; Πετύχαμε οικονομία, μόνο αυτό ενδιαφέρει; Γιατί το ντίζελ έχει και άλλα. Αυτά; Την πετρελαιοκίνηση τη βαφτίσαμε ντεμοντέ, σαν την αλεπού που όσα δε φτάνει τα κάνει κρεμαστάρια. Τώρα που πάλι γίνεται συζήτηση να την επιτρέψουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μήπως έχουμε βαρεθεί, κάτι σαν τον Πέτρο με τον λύκο; Ή μήπως είναι ότι καλύτερο μπορεί να συμβεί αυτή τη στιγμή.
Λέγαμε στο Auto Τρίτη εδώ και χρόνια πως πετρέλαιο θα δούμε μετά το 2012, και τώρα φτάνει αυτή η αυτή η στιγμή. Όμως πριν από το ντίζελ στην Ελλάδα έφτασε το υγραέριο. Και με την τιμή της βενζίνης στα ύψη, μία μετατροπή που επιτρέπει στο αυτοκίνητο καύσιμο στη μισή τιμή είναι μάννα εξ ουρανού.

¶ρα τι μένει στο ντίζελ; Αν έχουμε φτηνό καύσιμο σήμερα, γιατί να περιμένουμε το αύριο; Υπάρχουν βέβαια πολλά καλά στο υγραέριο, δεν στερείται όμως και το ντίζελ θετικών.
Το υγραέριο για παράδειγμα υπερτερεί στο γεγονός ότι τοποθετείται τώρα στο αυτοκίνητο που έχουμε τώρα. Ντίζελ αυτοκίνητο πρέπει να αγοράσουμε καινούργιο. Όμως το ένα είναι μετατροπή (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και το άλλο εργοστασιακό. Διπλές εγγυήσεις, εξωτερικοί μηχανισμοί ενώ μια μετατροπή ακόμη και μία τόσο δοκιμασμένη και σίγουρη, δεν συγκρίνεται με ένα αυτοκίνητο που έχει εξελιχθεί εξ αρχής από μία αυτοκινητοβιομηχανία.
Το υγραέριο όμως είναι φτηνότερο. Όχι μόνο σαν καύσιμο, αλλά και σαν τοποθέτηση. Μία βενζινοκίνητη έκδοση είναι φτηνότερη από μία αντίστοιχη πετρελαιοκίνητη και ακόμη και με το κόστος μετατροπής το ντίζελ παραμένει ακριβότερο.

Συμφέρει, όμως το υγράεριο δεν υπάρχει σε όλα τα πρατήρια. Πετρέλαιο αντίθετα έχει παντού. Βολεύει να γεμίζεις όπου θες όποτε θες, και όχι να λειτουργείς με «στρατηγική» την επίσκεψη στο πρατήριο. Που λόγω κατανάλωσης και μικρού ντεπόζιτου είναι και σχετικά συχνή (αν και φτηνή) στο υγραέριο.
Το ντίζελ όμως έχει και διαφορά στην οδήγηση. Μπορεί να μάθαμε με τα τούρμπο μοντέλα να έχουμε ροπή παντού, δεν έχουν όμως τούρμπο όλα τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα, ενώ αντίθετα όλα τα ντίζελ έχουν ροπή. Και μόνο αυτό το στοιχείο στα ντίζελ αξίζει.
Εσείς όμως τι λέτε; Μπορεί να «φάει» το υγραέριο την πετρελαιοκίνηση; Εσείς τι προτιμάτε βενζινοκίνητο με υγραέριο ή ένα ντίζελ αυτοκίνητο; Γιατί; Λόγω κόστους ή λόγω τεχνολογίας;
Σχολιάστε την είδηση
Σχόλια...
kosta... (16/8/2012, 23:03) η πετρελαιοκίνηση έχει πολλά πλεονεκτήματα αναφορικά με τη ροπή του κινητήρα και τη διαθεσιμότητα ισχύος σε κάθε γκάμα στροφών. Ωστόσο, ως χρήστης 3 αυτοκινήτων diesel, έχω να παραθέσω και τα εξής μειονεκτήματα: -αυξημένος θόρυβος - διάρκεια προθέρμανσης το χειμώνα - κόστος αναλώσιμων τετραετίας (μπαταρίες, φίλτρα λαδιού/πετρελαίου, αντιψυκτικά πετρελαίου,κτλ) -κατανάλωση όταν πιεστούν (το Navara 174ps καίει μέχρι και 18lt/100km) -αυξημένο κόστος απόκτησης -η αφόρητη μυρωδιά καυσαερίου σε κλειστούς χώρους. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι εντός πόλεως και για καθημερινή κίνηση, καλύτερη είναι η βενζινο/αεριοκίνηση. Όσον αφορά τα μεγάλα ταξίδια, με μεγάλο φορτίο θα προτιμούσα κάτι ροπάτο όπως το diesel MONO έαν επρόκειτο για ορεινές διαδρομές. Τέλος, για να θίξω και το θέμα της μακροζωίας του κινητήρα θα ήθελα να τονίσω ότι από τη στιγμή που ένας diesel κινητήρας αποδίδει ισχύ στις 4.000-4.500 στρ/λεπτο (έναντι 4.750-5.200 ενός τουρμπο βενζίνης)τότε ,μιλάμε για την ίδια ή και περισσότερη φθορά (ελέω συμπίεσης) σε σχέση με το βενζινοκινητήρα. Αυτός ο μύθος, άποψη μου, προέκυψε από τα φορτηγά και λεωφορεία που αποδίδουν μέγιστη ισχύ στις 2200 στροφές και διανύουν άνετα 400 και πλέον χιλιάδες χλμ.
xrysa... (18/3/2011, 23:46) εγώ από προσωπική εμπειρία πιστεύω οτι το υγραέριο συμφέρει παρα πολύ περισσότερο και από το πετρέλαιο
stfmi... (15/3/2011, 20:11) Φίλοι μου εδώ και δυόμιση χρόνια κατάφερα και απέκτησα ένα ονειρεμένο Ford S-MAX με το δίλiτρο κινητήρα Diesel. 140 άλογα και 32 κιλά ροπής, όσα δηλαδή παράγει και ο 2500cc turbo βενζίνης για το ίδιο αυτοκίνητο με 225 άλογα. Ποτέ μα ποτέ ξανά βενζίνη, αν δεν έχεις κάποιο sport αυτοκίνητο θα έλεγα πως πρόκειται για κινητήρες παροχημένης τεχνολογίας, έχουν καταφέρει θαυματα με τους κινητήρες βενζίνης αλλά σε επίπεδο καθημερινών αυτοκινήτων δεν υπάρχει σύγκριση με τους βενζινοκινητήρες. Δυστυχώς -κατά τη γνώμη μου- αυτό από μόνο του κάνει δεύτερη ΚΑΙ την επιλογή του υγραερίου, Μικρή εμβέλεια, εξάρτηση (ακόμη) από συγκεκριμένα πρατήρια και διαρκεία ζωής μικρότερη των βενζινοκινητήρων, ακόμη μικρότερη έναντι των πετρελαιοκινητήρων. Στο θέμα της τιμής ο συνδυασμός ενός αυτοκινήτου βενζίνης με μετατροπή σε υγραέριο και το κόστος αρχίζει να πλησιάζει (όχι απόλυτα βέβαια) τη τιμή αυτοκινήτων diesel. Στην Ελλάδα με 70 λίτρα ρεζερβουάρ έχω κάνει 1100 χιλιόμετρα, ενώ στην Αυστρία το καλοκαίρι έφτασα 1365 χιλιόμετρα πριν βάλω πετρέλαιο για ανεφοδιασμό, αυτό από μόνο του σημαίνει πολλά. Πολύ σωστά έχει επησημανθεί πως οι Ευρωπαίοι έχουν περισσότερες γνώσεις και καλύτερη αυτοκινητιστική κουλτούρα, στοιχεία που με κάνουν να αισθάνομαι ασφάλεια για την επιλογή μου, και οικολογικά αισθάνομαι πιο σωστά τοποθετημένος.
gerak... (15/3/2011, 01:37) Όσο περισσότερα αυτοκίνητα ενός τύπου καύσιμου κυκλοφορούν τόσο θα ανεβαίνει και η τιμή αυτού του καύσιμου. Όταν δεν επιτρεπόταν σχεδόν καθόλου τα πετρελαιοκίνητα η τιμή του πετρελαίου ήταν χαμηλή αν τα επιτρέψουν στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη τότε η τιμή του πετρελαίου σαν καύσιμο θα μπορεί να ξεπεράσει και την τιμή της βενζίνης. Έτσι θα γίνει και με το υγραέριο, το μοναδικό που το κάνει ενδιαφέρον είναι η τιμή του αλλιώς δεν έχει κανένα προτέρημα ( για προσάναμμα χριζόμαστε ακόμη την βενζίνη, η κατανάλωση με υγραέριο είναι μεγαλύτερη, και η επιδόσεις αν και ελαφρός ώμος είναι χαμηλότερες ).
eftim... (10/3/2011, 13:03) στο site www.bosch.gr έχει ένα πολυ ενδιαφέρων link σχετικά με το θέμα.
sotos... (3/3/2011, 21:09) φιλε holda....φυσικα και στο εξωτερικο θα υπαρχουν επιτηδειοι (άλλωστε τα τσιπακια για αντλιες δεν νομίζω οτι ειναι made in greece και αυτα τα εισαγουμε!!!!) όπως και φακελακια γιατρων υπάρχουν και στο εξωτερικο...αλλα αν τους πιάσουν θα τους κοψουν τον κ@λο με τη πρωτη και δεν θα ξαναανοιξουν το πρατηριο γιατι εκει οι νομοι δουλευουν όπως και η δικαιοσυνη....γιατι, δεν μπορουν ή δεν ξερουν ποιοι και πως νοθευουν τα καυσιμα; αστα να πανε...ούτε ξερεις ποσο βαζεις ούτε ξερεις τι βαζεις...καλα για την 100 αμολυβδη ποιος μας λεει οτι δεν ριχνουν απο την απλη και τη πληρωνεις για 100αρα?αναθεμα τι βαζουμε μεσα στο αυτικινητο...
holda... (3/3/2011, 10:22) Λίγο άσχετο το σχόλιο μου που ακολουθεί. Θα έπρεπε οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, για να μας θωρακίσουν από τις πειραγμένες αντλίες και τα νοθευμένα καύσιμα, να βάζουν κάποιου είδους αισθητήρες στο ντεπόζιτο των καυσίμων, έτσι ώστε να ανιχνεύεται η αλλαγή στάθμης του καυσίμου και να υπολογίζεται η εισρεόμενη ποσότητα. Επίσης, όταν η ποιότητα του καυσίμου είναι χαμηλή, ο υπολογιστής του αυτοκινήτου αναγκάζεται να πειράζει το ΑΒΑΝS, προκειμένου να αποφευχθούν τα πυράκια. Κρατώντας στατιστικά το πόσες φορές άλλαξε το ABANS πριν και μετά το γέμισμα, είναι δυνατό ο υπολογιστής να μας ενημερώνει για την διαφορά στην ποιότητα του καινούριου καυσίμου. Φαντάζομαι πως και στο εξωτερικό θα υπάρχουν οι επιτήδειοι. Πώς και δεν υπάρχουν αυτά τα συστήματα σε όλα τα αυτοκίνητα;
chris... (3/3/2011, 06:05) Το Diesel υπερτερεί, λόγω περισσοτέρων χιλιομέτρων ανά λίτρο, λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης, λόγω διάρκειας ζωής του αυτοκινήτου και τέλος επειδή οι μετατροπές σε υγραέριο δεν γίνονται σε όλα τα αυτοκίνητα πχ ford –άσχετα τι λέει και ο ειδικός τύπος αλλά και οι εγκαταστάτες. Ας μην ξεχνάμε και το κλέψιμο στην αντλία του υγραερίου γιατί δύσκολα μετράμε την ακριβή ποσότητα του υγραερίου που μπήκε στην δεξαμενή του αυτοκινήτου
sotos... (1/3/2011, 23:38) ΑΑΑΑ και για την ιστορια τα ζεπελιν ήταν γεματα με αεριο ήλιο ή υδρογονο!!!!το υγραεριο ειναι κατιτις λιγοτερο ευφλεκτο απο την βενζινη!!!!
sotos... (1/3/2011, 23:33) φιλε karta... (1/3/2011, 14:07)....χα,χα,χα απιστευτο σχολιο...αν οι γνωσεις σου περι υγραεριου σταματουν στο hinderburg τοτε μπες επειγοντως στο google και ψαξε πληροφοριες για το υγραεριο πριν αρχισεις να τρεμεις στην ιδεα οτι μπορεις να τρακαρεις με κανενα....Hinderburg με 4 ροδες που παραβιασε το STOP στο φαναρι της γωνιας!!!!...παντως ελιωσα, να σαι καλα!!!!θα δεις λοιπον οτι το υγραεριο δουλευει αρκετα καλα εξω οχι οσο το πετρελαιο αλλα κατι κανει και αυτο....κυριοι για υγραεριο μονο μαμισιο, με εγγυηση και σωστα επιλεγμενα και καταλληλα μηχανικα μερη..... Εκτος αν εχεις κανενα οικογενειακο δεκαετιας πανω απο 2000cc και δεν σκεφτεσαι να αγορασεις καινουριο οποτε κάνεις-ρισκαρεις- τη μετατροπη....γιατι εκει γλυτωνεις αρκετα χρηματα αν ταιδευεις αρκετα....αλλιως πετρελαιο...εχω το καινουριο seat 1400cc 100 hp βενζινη και πασχιζω να φτασω την ιδια καταναλωση που εχει ενα φιλαρακι με audi 1,9 td...και γω πηγαινω με 80-100 και αυτος 130-150 και ειναι και μισο τονο βαρυτερος.....160km/h με καταναλωση 5,6 me to audi και ροπη με το που γυρναει η μιζα!!!!....δεν παιζεται το πετρελαιο.....
SOULI... (1/3/2011, 14:46) Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη στούς κηνητήρες diesel είναι ραγδαία που φτάνη σε σημείο να υπερτερούν πολλαπλά έναντι των κινητήρων βενζίνης. Με τα εφαρμοσμένα συστήματα ψεκασμού common rail ιδιαίτερα της νέας γενιάς EURO5, η προστασία του περιβάλοντος, η οικονομία καυσίμων, αλλα και η υψηλές επιδώσης τους, κανουν την ανάγκη αντικατάστασης των παλαιών βενζινοκήνητων οχημάτων σε πετρελαιοκίνητα επιτακτηκότερη. Πιστεύω οτι υπάρχουν ειδικά συμφερωντα που δεν επιτρέπουν στούς κυβερνόντες να απελευθερόσουν την πετρελαιοκίνηση. Στην Ευρώπη που σε όλα την μιμούμεθα τα ποσοστά πετρλαιοκίνησης είναι 65%-75% .
karta... (1/3/2011, 14:07) DIESEL και παλι DIESEL Το υγραεριο και δοκιμασμενο δεν ειναι , και τελειως ασφαλες λογω της πτητικοτητας του δεν ειναι θυμομαστε το HINDEBURG Το μονο μειον στο πετρελαιο ειναι η μεγαλη διαφορα τιμης , και η δυσαναλογη αυξηση του λογω της τιμης της βενζινης γενικοτερα Εαν ομως καποιος εγκεφαλος θυμηθει να φορολογησει το υγραεριο τοτε καλα κρασια
ctbon... (1/3/2011, 00:59) Το θέμα δεν τίθεται, όταν η τιμή για υγραέριο είναι τόσο χαμηλή και η τιμή μετατροπής από βενζινοκίνητο είναι είδη μικρότερη από το πρόσθετο κόστος ενός πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου έναντι του βενζινοκίνητου. Επίσης είναι η εμβέλεια του υγραερίου ικανοποιητική και η ρίπανση έναντι βενζίνας μικρότερη και έναντι πετρελαίου έτσι και αλλοιώς. Αλλά ποιος θα εγγυηθεί τους ιδιοκτήτες που έκαναν την μετατροπή σε υγραέριο, ότι η τιμή θα μείνει εκεί που είναι και η κυβέρνηση, μόλις δει, ότι όλο και ποιο πολλοί εγκαθιστούν υγραέριο σηκώσει και εκεί αυθαίρετα, όπως συμβαίνει και μέχρι τώρα στην βενζίνα και το πετρέλαιο, την τιμή στο ίδιο ύψος με την δικαιολογία της εξομοίωσης; Στην Ελλάδα είμαστε παιδιά, και εδώ όχι μόνο δεν σέβονται τα όσια αλλά ούτε ντρέπονται την μια μέρα να λένε έτσι και την άλλη να λένε αλλοιώς...δυστυχώς!
conet... (28/2/2011, 22:46) ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ DIESEL ΘΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΕΙ ΣΤΗ ΒΕΝΖΙΝΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΥΣΗ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ. KIA PICANTO 1.1 CRDI, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΕΝΤΟΣ ΠΟΛΗΣ 5.4 ΛΙΤΡΑ/100 ΧΛΜ, 75ΗΡ, 155Νtm ΡΟΠΗ ΣΤΙΣ 1800 ΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΘΟΡΥΒΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ. ΜΕΡΑ ΜΕ ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΑ.
npeko... (28/2/2011, 21:15) ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Η ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΠΛΟ ΚΑΥΣΙΜΟ . ΤΩΡΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟ , ΑΥΤΟ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΞΕΠΕΡΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΡΑΓΔΑΙΑ , ΟΣΟ ΘΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕ ΥΓΡΑΕΡΙΟ . ΝΙΚΟΣ
dimix... (28/2/2011, 21:02) ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΔΑΓΚΩΤΟ !
sakis... (28/2/2011, 18:43) Σίγουρα ενα εργοστασιακό αυτοκίνητο δεν συγκρίνεται με κάποιο που έχει δεχτεί μετατροπή. Υπάρχουν όμως και άλλα πλεονεκτήματα στο ντίζελ τα οποία λόγω απαγόρευσης(βλέπε φωστήρες πολιτικούς) δεν δοκιμάστηκαν ευρέως για να καταλάβει ο κόσμος το όφελος.
a.kou... (28/2/2011, 15:37) ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΝΤΗΖΕΛ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣ/ΚΗ ΗΤΑΝ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΦΟΒΟΤΑΝ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΘΑ ΕΒΑΖΑΝ ΣΤΑ ΑΜΑΞΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ. ΟΜΩΣ, ΤΟ ΝΤΗΖΕΛ ΚΙΝΗΣΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΟΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΜΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ. ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΟΙ ΝΤΗΖΕΛ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΕΣ. ΜΕΤΑ Η ΡΟΠΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΕΝΖΙΝΟΚΚΙΝΗΤΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΧΩ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΤΑΝ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΑΡΑΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΙΕΙ ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΧΑΝΕΙ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΣΕ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ. ΑΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ
sakis... (28/2/2011, 13:48) απο συγκριση αλλο τιποτα!!! dieselκαι μονο diesel, οι "κουτοφραγκοι" γιατι πουλανε 2 και παραπανω στα 3 αυτοκινητα σε diesel εκδοσεις? α δεν ξερουνε αυτοι. Εχω εδω και 14 μηνες ενα 1.6 diesel με 110hp εχω αυτονομια στα 900 περιπου χλμ με 50 λιτρα καυσιμο ροπες κατσε καλα εχω διανυσει 35000 χιλ.. ενα μεσο οικογενειακο 1,6 καει περιπου 8,5 με 9 λιτρα πραγματικα ομως, η μετατροπη του σε αεριο καιει συν ενα 10% επιπλεον σε κιλα, και με δεδομενη την σηνερινη του τιμη χρειαζεται περιπου 10 κιλα χ 0,85 ευρω κοστος 8,5 ευρω ανα 100 χλμ. το δικο μου καιει 5,5 με 6 λιτρα ανα 100 χλμ και σημερινη τιμη λιτρου στο 1,40 περιπου χρειαζομαι 7,7 με 8,5 ευρω ανα 100 χλμ. αλλα ξερω οτι θα καιω μονο πετρελαιο και οχι οταν θα μου τελειωνει το υγραεριο την πανακριβη βενζινη + την μεγαλη καταναλωση. το προηγουμενο αυτοκινητο που ειχα ητανε ενα 2λιτρο βενζινης. οποιος εχει καποιο μεγαλο που δεν αξιζει να το δωσει για λιγα ευρω ας το αλλαξει σε υγραεριο οποιος θελει να παρει αλλο αμαξι και μπορει ας παρει μονο πετρελαιο. αυτα απο την εμπειρια μου
pvaik... (28/2/2011, 11:17) ΠΟΛΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΣΤΟΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. Η ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ. ΑΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΣΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΨΙΛΑ ΠΟΥ ΛΕΜΕ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ, Ο ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ, ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΑ ΣΠΟΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΡΟΣ ΣΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΗΡΑ. ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΑΜΕ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΕΝΑ ΜΠΑΛΩΜΑ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ, ΣΕ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΜΕ ΒΕΝΖΙΝΟΒΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΤΑ DIESEL ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΟΠΩΣ ΑΝΤΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΖΩΗΣ. ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΧΗΜΑΤΑ ΔΕ, ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΌΠΩΣ ΤΑ 4Χ4 ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΩ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΣΕ ΥΓΡΑΕΡΙΟ, ΑΦ ΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ ΔΕ ΜΕ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΛΟΓΩ ΛΙΓΩΝ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΦ ΕΤΕΡΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΙΔΕΑ ΝΑ ΤΡΥΠΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΣΩΛΗΝΕΣ ΚΛΠ. ΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΩ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΗΚΩΣΕΙ Ο ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΟΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΔΩ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΩ.
john1... (28/2/2011, 10:59) Πρόσφατα αγόρασα diesel αυτοκίνητο και συγκεκριμένα το opel astra sedan 1.3. Απίστευτη οικονομία απο το επίσης οικονομικό βενζινοκίνητο honda civic 1.8 ES. Με ένα φουλάρισμα 50 λίτρων, σε ταξίδια σε εθνική οδό ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΒΟΛΟΣ - ΛΑΜΙΑ, βγάζει περίπου 950 χιλιόμετρα με μέση ταχύτητα 130 χιλιόμετρα ανά ώρα. Αρκετά οικονομικό, μέσα στην πόλη ανεβαίνει λίγο η κατανάλωση.
helde... (27/2/2011, 21:12) Δυστηχως, τα παντα ειναι θεμα κοστους πλεον... Υγραεριο λοιπον, και ο θεος βοηθος........ Στην Κρητη η τιμη της βενζινης εφθασε σημερα στα 1,79 ευρω! Και το πετρελαιο στο 1,59....
sotos... (27/2/2011, 18:20) Υστερα απο αρκετό ψάξιμο και με τις τρεχουσες συνθηκες πετρέλαιο...... σημειωστε οτι το πετρελαιο αν και ακριβότερο απο το υγραεριο εχει χαμηλότερες καταναλωσεις τόσο απο το υγραεριο όσο και απο την βενζινη....ουτε χρειαζεται να λειτουργήσεις στην αρχη τον κινητηρα μεχρι να ζεσταθει με βενζινη όπως στο υγραεριο.....υπαρχουν ομως και αλλα σημαντικά θεματα....τι γινεται με τη νοθεια των καυσιμων και με τις τρομπες που κλέβουν? στο ιντερνετ μπορει να διαβασει κανεις διαφορα περιστατικα κατα τα οποια τρομπες κλεβουν και στο..υγραεριο....πληρώνουμε και βαζουμε και λιγότερα και νοθευμενα καυσιμα....1,70 η βενζινη και σου αναβει το check στο αυτοκινητο..αν ειναι δυνατον....
capta... (27/2/2011, 14:08) Loipon eimai katoxos enos benzinokinitou me ugraerio edo kai 1 xrono peripou,eimai ypereyxaristhmenos,sto mono pragma pou me ponaei einai oti den exei pantou prathria,alla an eixa lefta kai to epanalamvano,an eixa lefta tha eperna ena diesel kainourgio sygkekrimena to VW TIGUAN pou m aresei polu,pros to paron h ygraeriokinhsh einai mia lush gi aytous pou exoun aytokinhto megalon kubikon kai kanoun polla xiliometra..gia na kanoun kai aposvesh ton xrhmaton pou exoun dosei oxi tpt allo..auta apo mena...
ioann... (27/2/2011, 11:43) ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΩ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΚΑΥΣΙΜΟΥ. ΑΣΕ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ DIESEL ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΑΜΑΞΙ ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ. ΓΙΑ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΚΑ ΒΕΒΑΙΑ ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΩΤΑ 150000 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟΣΒΕΣΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΒΕΝΖΙΝΙΚΙΝΗΤΟ. ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΑ ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΤΟ.
stath... (26/2/2011, 17:54) Προς το παρόν προτιμώ τη βενζίνη, παρόλο που το καθημερινό μου αυτοκίνητό καίει πολύ. Ακόμη θα συνεχίσω να προτιμώ τη βενζίνη όσο και να φθάσει η τιμή του λίτρου. Ο λόγος ότι δεν εργάζομαι και έτσι δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιώ καθημερινά, είμαι συνταξιούχος και κάνω πολύ λίγα χιλιόμετρα. Παρόλα αυτά θα μπορούσα να έχω ένα αυτοκίνητο με υγραέριο, με την προϋπόθεση ότι θα ήταν το μόνο καύσιμο, με ένα μόνο ρεζερβουάρ (για να μην κουβαλάω περιττό βάρος) και με διάθεση του υγραερίου, από όλα τα πρατήρια βενζίνης. Η αναγκαιότητα των δύο δεξαμενών και η δυσκολία ανεφοδιασμού του υγραερίου, λόγω των λίγων πρατηρίων, με αποθαρρύνει από τη χρήση του. Από την άλλη μεριά θα μπορούσα να έχω ένα δεύτερο αυτοκίνητο με κινητήρα Diesel, για να το χρησιμοποιώ σε περιπτώσεις που θα ήθελα οικονομικές διαδρομές, όπως μεγάλα ταξίδια. Επίσης θα μου άρεσε να έχω και ένα μικρό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, στο μέγεθος του Smart (θα το φόρτιζα από την πρίζα στο γκαράζ μου), για κυκλοφορία μέσα στην πόλη, με την προϋπόθεση ότι θα κόστιζε φθηνά, (όχι πάνω από 5000 ευρώ).
geo_h... (26/2/2011, 13:07) Αν κοιτάξετε εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Diesel_fuel θα διαπιστώσετε ότι το diesel δεν είναι παντού φθηνότερο από τη βενζίνη. Επειδή έχει μεγαλύτερο ενεργειακό περιεχόμενο στο εξωτερικό τιμολογείται περισσότερο από τη βενζίνη. Δε νομίζω να υπάρχει αμφιβολία, ότι όταν επιτρέψουν το diesel στις πόλεις, η τιμή του θα φθάσει στα ύψη. Το συμπέρασμα είναι ότι σε αυτή τη χώρα πάντα θα υπάρχει το καρότο και στο τέλος τα κορόιδα θα την πληρώνουν.
sakis... (26/2/2011, 10:48) Εχω βαλει lpg στο αυτοκινητο μου honda civic 1.8 5d 2007 μοντελο. κοστος 1200ευρω. καταναλωση 6-7 ευρω στα 100 χλμ. Χλμ με lpg 40000. δεν μπορει να με κλεψει κανεις βενζινας γιατι ξερω ποσο χωραει ακριβως η δεξαμενη μου. Αλλα εχω και καποια προβληματα οπως: Α. αναβει συχνα το λαμπακι της μηχανης με ενδειξη χαμηλη ποιοτητα μιγματος και χαμηλα καυσαερια. Β. Εχω συνεχεια αναμμενο το λαμπακι της βενζινης αν και το ρεζερβουαρ της βενζινης μου ειναι full. Γ. Εχω παντα την απορεια ποσο θα αντεξει ο κινητηρας μου διαμαντι R18A2.
neome... (25/2/2011, 22:44) Ντιζελ δεν θα δουμε στιν Ελλαδα για τον ιδιο λογο που δεν ειδαμε ολα αυτα τα χρονια....τα δυιλιστηρια στιν ελλαδα δεν παραγουν ντιζελ....
gaina... (25/2/2011, 22:18) υγραεριο και μονο υγραεριο οσο η τιμη του ειναι εκει. αν το diesel που θα κυκλοφορησει στο μελλον θα ειναι ευρωπαικων προδιαγραφων ανοθευτο απο προσθετα που καταστρεφουν τις αντλιες τοτε μονο θα ειναι υπο σκεψη ως τοτε υποκλινομαι στο υγραεριο
skate... (25/2/2011, 20:49) Οι καταναλωσεις των κινητηρων diesel ειναι πολυ μικροτερες απο αυτες των βενζινοκινητων με υγραεριο.Επομενως oi τιμες των 2 αυτων καυσιμων παιζουν ρολο αλλα παντα σε σχεση με τις αντιστοιχες καταναλωσεις.Δεν γραφτηκε στο αρθρο οτι οι κινητηρες diesel εχουν πολυ μεγαλυτερη διαρκεια ζωης τουλαχιστον 500.000 km αριθμος που σπανια θα πιασει ενας βενζινοκινητος ειδικα με πατεντες και τροποποιησεις ωστε να λειτουργει με υγραεριο.Εαν επιτραπει τελικα η κυκλοφορια των diesel στην αθηνα το υγραεριο θα ξεχαστει σαν λυση αφου δεν εχει ουσιαστικο οφελος.Προς το παρον ομως ειναι ισως μια ενδιαφερουσα προταση κυριως για επαγγελματιες και ιδιοκτητες ΙΧ που διανυουν πανω απο 20.000 km/χρονο.
giorg... (25/2/2011, 18:59) Προτού φθάσει κανείς στην τελική απάντηση στο ερώτημα αν το υγραέριο τελικά θα υπερισχύσει της πετρελαιοκινήσεως,πρέπει να σταθμίσει τις δύο τεχνολογίες. Τόσο οι κινητήρες diesel όσο και οι LPG, παρότι φαντάζουν σωτήριες λύσεις στην σημερινή κόλαση τιμών της αγοράς καυσίμων, δεν είναι δα και κάτι εντελώς πρωτοποριακό και ασφαλώς αναμασάμε και εξελίσσουμε τεχνολογίες που προυπήρχαν. Το diesel έπρεπε να έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια αλλά προυποθέτει ευνομούμενα κράτη με καθαρά καύσιμα &ευσυνείδητους πολίτες που ενδιαφέρονται να συντηρούν το αμάξι τους κι όχι να κοιτούν πώς να φέρουν από Γερμανία το φθηνό 10ετές πετρελαιοκίνητο κελεπούρι σαπάκι που ντουμανιάζει σαν παλιό βαπόρι! Για μένα το diesel μακράν η καλύτερη λύση σε οικονομία,χαμ.ρύπους & απόδοση χλμ, με εξαίρεση τον τραχύ ήχο με ανοιχτά παράθυρα& τον κίνδυνο από νοθευμένο καύσιμο.Το LPG, επίσης έχει χαμηλούς ρύπους &χωρίς την αιθάλη κακοσυντηρημένου diesel αλλά σε λίγα χρόνια που το φυσ.αέριο θα ακριβύνει λόγω εξαπλώσεως υγραεριοκινήσεως, θα ανακαλύψουμε ότι ο βενζινοκινητήρας που ήταν σχεδιασμένος για βενζίνη, ουσιαστικά καίει κάτι παραπάνω με το αέριο!! Επίσης τα ατμοσφαιρικά LPG δεν έχουν ούτε τη ροπή ούτε την αντοχή στο χρόνο σε σχέση με τα diesel. Νομίζω ότι όποιος πάντα απεχθανόταν το πετρέλαιο, πάντα θα γλυκοκοιτάζει προς το LPG.Δύσκολο να προβλεφθεί τί θα επικρατήσει και είναι θέμα γούστου...
titos... (25/2/2011, 18:30) ντιζελ και πάλι ντιζελ !!! άσε που η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών με πετρέλαιο δεν ξαναγυρνάει στη βενζίνη...το υγραέριο δε λέω καλά όλα αυτά π ακούγονται αλλά θέλει χρόνο να αποδείξει ότι δεν θα γυρίσει μπούμερανγκ το ... όφελος!!