`Αστρος, νομός Αρκαδίας

31468 Επισκέψεις στο άρθρο

Το κάστρο του ¶στρους κτίστηκε βιαστικά υπό την απειλή του Ιμπραήμ πασά που περνούσε «δια πυρός και σιδήρου» τα χωριά του Μοριά, πάνω σε απομεινάρια παλαιοτέρων οχυρώσεων που υπήρχαν από την εποχή  της Φραγκοκρατίας,  Εδώ βρήκαν καταφύγιο τα γυναικόπαιδα της Κυνουρίας όταν στις 4 Αυγούστου του 1826 οι εισβολείς προσπάθησαν, χωρίς όμως επιτυχία, να το καταλύσουν. Λόγω της στρατηγικής θέσης του έλεγχε την κίνηση των πλοίων από και προς το Ναύπλιο.
Η ιδιόμορφη αυτή βίγλα ξεχωρίζει με το τετράπλευρο τείχος της, καθώς διατηρεί σε σχετικά καλή κατάσταση μεγάλο μέρος του και έναν από τους πύργους που το περιφρουρούσαν. Εδώ έκτισαν τα σπίτια τους -σώζονται ακόμη- οι εύποροι ευπατρίδες αδελφοί Ζαφειρόπουλοι όταν τον 18ο αιώνα επέστρεψαν στον τόπο τους από την ξενιτιά, για να συνεισφέρουν στον αγώνα κατά των Τούρκων.
Στους πρόποδες του λόφου αραδιάζει τις ασβεστωμένες γειτονιές του το παλιό χωριό με νησιωτικά σπίτια. Νομίζει κανείς πως σαν από θαύμα γλίτωσε από το τσιμεντένιο «τσουνάμι» που έχει σαρώσει τον οικοδομικό ιστό του σύγχρονου θέρετρου φτάνοντας μέχρι την άκρη της ακρογιαλιάς.