Κάθε πόσα χρόνια περνάω ΚΤΕΟ; Τι ισχύει με τα αυτοκίνητα με LPG;

1.714 Επισκέψεις στο άρθρο (13/5/2024)
Κάθε πόσα χρόνια περνάω ΚΤΕΟ; Τι ισχύει με τα αυτοκίνητα με LPG;

- Πρώτος έλεγχος στα 4 χρόνια και μετά ανά δύο χρόνια
- Διάλεξε το ΚΤΕΟ που σε βολεύει και πάρε τηλέφωνο για ραντεβού
- Υπόθεση μισής ώρα και τα χαρτιά που πρέπει να έχεις μαζί σου
- Το πρόστιμο αν δεν έχεις ΚΤΕΟ και τι ισχύει με τα οχήματα με υγραέριο

Πρώτος έλεγχος στα 4 χρόνια και μετά ανά δύο χρόνια

Όλοι ξέρουμε ότι τα αυτοκίνητα πρέπει να περνάνε ΚΤΕΟ, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που μπερδεύουν το πότε. Ειδικά όσοι έχουν καινούργιο αυτοκίνητο είναι συχνά ακόμα πιο μπερδεμένοι.

Ο τεχνικός έλεγχος λοιπόν πραγματοποιείται για πρώτη φορά στα 4 χρόνια από την πρώτη άδεια του αυτοκινήτου, έως και μια βδομάδα μετά την λήξη της 4ετίας, αλλιώς υπάρχει έξτρα επιβάρυνση στο κόστος του ελέγχου που αυξάνεται κλιμακωτά και μετά τους 6 μήνες καθυστέρησης φτάνει τα 70 ευρώ επιπλέον του κόστους του ελέγχου, το οποίο υπολογίζεται στα 55 ευρώ για ΙΧ. Από κει και πέρα, κάθε όχημα οφείλει να περνά ΚΤΕΟ ανά 2 χρόνια με τις ίδιες επιβαρύνσεις σε περίπτωση καθυστέρησης του ελέγχου.

Διάλεξε το ΚΤΕΟ που σε βολεύει και πάρε τηλέφωνο για ραντεβού

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Ψάχνεις ποιο ΚΤΕΟ βρίσκεται κοντά στο σπίτι σου ή στην εργασία σου και τους καλείς τηλέφωνο για να κλείσεις ραντεβού. Δίνεις τα στοιχεία σου και τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας και απλά κανονίζεις μέρα και ώρα που θα πας για τον έλεγχο.

Υπόθεση μισής ώρα και τα χαρτιά που πρέπει να έχεις μαζί σου

Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 30-35 λεπτά (κατάθεση εγγράφων, τεχνικός έλεγχος, πληρωμή και παραλαβή της βεβαίωσης επιτυχούς ελέγχου). Το όχημα μπορεί να το προσκομίσει στο ΚΤΕΟ είτε ο ιδιοκτήτης είτε οποιοδήποτε άλλος, αρκεί να έχει μαζί του της πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητα του προσώπου (αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο κλπ.).

Το πρόστιμο αν δεν έχεις ΚΤΕΟ και τι ισχύει με τα οχήματα με υγραέριο

Σε περίπτωση που κυκλοφορείς το όχημά σου χωρίς να έχεις περάσει ΚΤΕΟ, τότε σε περίπτωση ελέγχου από την τροχαία, το σχετικό πρόστιμο ανέρχεται στα 200 ευρώ, ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά να πας να το περάσεις και από ΚΤΕΟ.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τι διαφορετικό ισχύει με τα οχήματα με μετατροπή υγραερίου LPG. Πιο συγκεκριμένα το άτομο που θα πάει το όχημα για έλεγχο θα πρέπει εκτός από την πρωτότυπη άδεια κυκλοφορίας να έχει μαζί του και μια υπεύθυνη δήλωση (επίσης πρωτότυπη) του εγκαταστάτη, στην οποία θα απαριθμεί τα εξαρτήματα του συστήματος. Επίσης, η δεξαμενή (μπουκάλα) του αερίου, πρέπει υποχρεωτικά από το νόμο να αλλάζεται κάθε 10 χρόνια, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν τα σχετικά έγραφα.

Mercedes
test