Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να επιλέγει κανείς την ασφάλεια του αυτοκινήτου του, μόνο με βάσει το κόστος, τακτική που έχει αποδειχθεί λανθασμένη, αρκετές φορές στην πράξη.

7 λάθη που «πληρώνεις» στην ασφάλιση αυτοκινήτου

Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/6/2016

Η ελλιπής γνώση και η κακή επιλογή στην ασφάλεια του αυτοκινήτου, συχνά κοστίζει ακριβά στους οδηγούς.

 
Οι περισσότεροι οδηγοί δίνουμε πολύ μικρότερη σημασία στο ασφαλιστήριο που πληρώνουμε για το αυτοκινητό μας, από ό,τι θα έπρεπε, όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στην πράξη, κατόπιν όμως… εορτής! Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε είναι τα εξής:

• Ελλιπής γνώση. Οι περισσότεροι από τους οδηγούς επιλέγουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους, λίγες μόνο ημέρες (ή και ώρες) πριν τη λήξη της προθεσμίας, γεγονός που συχνά τους οδηγεί στο να πληρώνουν ακριβότερα ασφάλιστρα από το μέσο όρο της αγοράς. Κι αυτό γιατί κάνουν την επιλογή υπό την πίεση του χρόνου, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για τις όποιες εξελίξεις και προσφορές της αγοράς, αλλά και χωρίς να έχουν προλάβει να μελετήσουν καλά τις καλύψεις που τους προσφέρει το εκάστοτε ασφαλιστήριο.

• Επιλογή με βάση την τιμή.
Συνηθισμένο είναι και το φαινόμενο να επιλέγει κανείς την ασφάλεια του αυτοκινήτου του, μόνο με βάσει το κόστος αυτής, τακτική που έχει αποδειχθεί λανθασμένη αρκετές φορές στην πράξη, αφού το χαμηλό κόστος μπορεί να σημαίνει και λιγότερες καλύψεις, για ζημιές που είναι πιθανό να κοστίσουν μια περιουσία σε ενδεχόμενο ατύχημα.

• Μη αναπροσαρμογή.
Μια ασφάλεια που διαθέτει και κάλυψη κλοπής, δεν θα πρέπει να μη διαθέτει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα και σχετικές αναπροσαρμογές, με βάσει την αξία του αυτοκινήτου, καθώς όσο πιο παλιό είναι αυτό, τόσο μικρότερο θα πρέπει να είναι και το κόστος την εν λόγω κάλυψης.

• Κακή εκτίμηση της αξίας των καλύψεων. Όπως είπαμε και παραπάνω, κάποιες καλύψεις της ασφάλισης αυτοκινήτου, μπορούν να γλιτώσουν έναν οδηγό από μεγάλα έξοδα σε περίπτωση ατυχήματος και άρα θα πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση των καλύψεων που θα περιλαμβάνει το ασφαλιστήριο, σε συνάρτηση και τη χρήση του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο που περνάει συχνά από επαρχιακές οδούς, κινδυνεύει περισσότερο από μία θραύση κρυστάλλων κοκ.

• Κακή αντίληψη των καλύψεων. Τα ονόματα των καλύψεων πολλές φορές δεν είναι απόλυτα επεξηγηματικά για την προστασία που προσφέρουν στον ασφαλισμένο, οπότε θα πρέπει να ρωτάμε για περισσότερες λεπτομέρειες, όποτε δεν έχουμε πλήρη εικόνα των προσφερομένων υπηρεσιών.

• Ανεπαρκής οδική βοήθεια. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες παρέχουν δωρεάν Οδική Βοήθεια, χωρίς όμως πάντα, να αφορά αυτή κάθε πιθανή ανάγκη του οδηγού. Για παράδειγμα θα πρέπει να ελέγξετε ότι θα μπορείτε να απευθυνθείτε σε αυτή και σε βλάβες μηχανικών μερών του αυτοκινήτου και όχι μόνο σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα.

• Μη συμμετοχή στο φιλικό διακανονισμό. Τέλος καλό θα είναι να ελέγχεται ότι η ασφαλιστική που έχετε επιλέξει, συμμετέχει κανονικά στο Φιλικό Διακανονισμό, ώστε αν συμβεί κάποιο ατύχημα με όχημα ασφαλισμένο σε άλλη ασφαλιστική που εντάσσεται επίσης στο σύστημα φιλικού διακανονισμού, να αναλάβει η δική σου ασφαλιστική την αποζημίωση, ώστε για να γλιτώσεις την όποια ταλαιπωρία.