Την περίοδο που διανύουμε έχουν εμφανισθεί πολλά κρούσματα ασφαλιστικής απάτης, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στον Κλάδο του Αυτοκίνητου.

Ασφαλιστική απάτη: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/12/2014

Η ασφαλιστική απάτη με εικονικές ζημιές και πλαστές αποζημιώσεις στον τομέα του αυτοκινήτου είναι σύνηθες φαινόμενο, αλλά οι εταιρείες έχουν τον τρόπο να προστατέψουν τους πελάτες τους.

 

Την περίοδο που διανύουμε έχουν εμφανισθεί πολλά κρούσματα ασφαλιστικής απάτης, τα οποία εντοπίζονται κυρίως στον Κλάδο του Αυτοκίνητου, όπου εμπλέκονται στελέχη εταιρειών και ιδιοκτήτες συνεργείων σε εικονικά τιμολόγια και σε υπερκοστολογήσεις αποζημιώσεων.

Μάλιστα σε σχετικές έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν, έχει προκύψει ως συμπέρασμα ότι πολύ μεγάλο ποσοστό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έχουν εντοπίσει κρούσματα
απάτης, αλλά δεν μπορούν να τα αποδείξουν με στοιχεία. 

Στο πλαίσιο αυτό στελέχη της
ασφαλιστικής αγοράς επισημαίνουν ότι το εν λόγω πρόβλημα δεν ανάγεται μόνο στην οικονομική επιβάρυνση των εταιρειών, αλλά αγγίζει και τους ασφαλισμένους. Και αυτό γιατί, ακόμα και πραγματικά τροχαία ατυχήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με καχυποψία, καθώς οι εταιρείες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές σε κάθε συμβάν που απαιτεί καταβολή αποζημίωσης

Από την άλλη πλευρά, οι
εταιρείες τονίζουν ότι η πρόληψη της απάτης και η διαχείριση των όποιων κινδύνων για τους ασφαλιζόμενους είναι μείζονος σημασίας για τον ασφαλιστική αγορά, καθώς οι πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών καθορίζουν και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες απέναντί τους. 

Έτσι, η πλειονότητα των ελληνικών εταιρειών διαθέτουν κώδικα δεοντολογίας και πολιτικές, στις οποίες ορίζεται επαρκώς η έννοια της απάτης. Επίσης, οι ασφαλιστές τονίζουν ότι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της απάτης είναι ο έλεγχος που πραγματοποιείται καθημερινά από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και η συνεχής εκπαίδευση των υπαλλήλων, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε, οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά έχουν φροντίσει για την ασφάλεια των πελατών τους μέσω του «Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής». Πρόκειται για το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, στο οποίο και πρέπει να στραφεί ο κάθε ασφαλισμένος σε μία ενδεχόμενη πτώχευση της ασφαλιστικής του εταιρείας ή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της, καθώς είναι αυτό που διασφαλίζει τον καταναλωτή έναντι της εταιρείας, όντας υπό την εποπτεία και τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος.

 

Τελευταία νέα