Τελευταία ευκαιρία για τους ανασφάλιστους

Ημερομηνία δημοσίευσης: 25/6/2015

Λίγο πριν ξεκινήσουν τα πρόστιμα για τα ανασφάλιστα οχήματα, η γενική γραμματέας εσόδων κάλεσε όλους τους ανασφάλιστους να συμμορφωθούν με την κείμενη νομοθεσία.

 

Σε συνέντευξη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα την κυκλοφορία των ανασφάλιστων οχημάτων, όπως δήλωσε η γενική γραμματέας εσόδων, κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, πρόθεση της γενικής γραμματείας προτού ξεκινήσουν οι διασταυρώσεις, οι μαζικοί έλεγχοι και η επιβολή προβλεπόμενων ποινών, είναι να ενημερωθούν οι ανασφάλιστοι, να ευαισθητοποιηθεί το κοινό, να γίνει μια προσπάθεια οικειοθελούς συμμόρφωσής τους και να δοθεί η ευκαιρία σε όλους αυτούς να σταματήσουν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου κ. Δημ. Ζορμπάς από τους 234 χιλιάδες που μπήκαν στο σύστημα ελέγχου των ασφαλιστηρίων συμβολαίων, στον ένα μήνα εφαρμογής του, για το 21% ήταν ανασφάλιστοι. Επίσης από τους 13 χιλιάδες ελέγχους τον μήνα που πραγματοποιεί η τροχαία το 17% είναι ανασφάλιστοι. Βέβαια αυτό έφερε στον αφρό και άλλων ειδών παρανομίες στην αγορά της ασφάλειας, τα οποία και θα ελεγχθούν από τα αρμόδια όργανα.

Η πραγματικότητα είναι πως το πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια όταν και ψηφίστηκε νόμος που προέβλεπε τις διασταυρώσεις στοιχείων μεταξύ κράτους και ασφαλιστικών εταιρειών καθώς και τις αντίστοιχες ποινές για τους παραβάτες.

Ωστόσο μέχρι σήμερα ο νόμος δεν εφαρμόστηκε με αποτέλεσμα το φαινόμενο να μεγεθύνεται δημιουργώντας απώλειες εκατομμυρίων ευρώ του δημοσίου από άμεσες και έμμεσες καταβολές των ασφαλιστικών.

Πλέον δια στόματος της κ. Σαββαΐδου, οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην άμεση εφαρμογή του νόμου με τη διασταύρωση των στοιχείων να γίνεται είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν αιτήματος του Επικουρικού Κεφαλαίου.

Μάλιστα οι παραβάτες θα δέχονται ειδοποίηση να πληρώσουν εντός 8 ημερών παράβολο 250 ευρώ ως πρόστιμο σε δημόσιο ταμείο και ακολούθως θα πρέπει να ασφαλίσουν το όχημά τους ώστε να ελεγχθεί εκ νέου.