Η προεργασία είναι το σημαντικότερο στάδιο στο βάψιμο του αυτοκινήτου. Ο φανοποιός αφαιρεί πλαστικά μέρη, κλειδαριές, φανάρια και γενικά ότι δεν βάφεται, ενώ «μασκάρει» ότι δεν μπορεί να αφαιρεθεί όπως τζάμια, ζαντολάστιχα κλπ. Οι επιφάνειες πρέπει να είναι όλες σωστά και επιμελώς τριμμένες προκειμένου στη συνέχεια να γίνει σωστά η επικόλληση των υλικών. Πάνω στην επιφάνεια που θα βαφτεί δεν πρέπει να υπάρχουν σκόνη, λάδια και άλλα υπολείμματα. Το καλό καθάρισμα και στέγνωμα του αμαξώματος είναι απαραίτητο προτού ο μάστορας προχωρήσει στο επόμενο στάδιο, της βαφής.
Τα υλικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο (χρώμα, σκληρυντής κλπ). Υπάρχουν διάφορες εταιρίες υλικών βαφής με διαφορά στην ποιότητα αλλά και στην τιμή. Καλό είναι να ενημερωθεί ο πελάτης σχετικά με τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν στο αυτοκίνητό του και να επιλέξει μαζί με τον φανοποιό. Το «στέγνωμα» και «ψήσιμο» του χρώματος μετά την βαφή είναι εξίσου σημαντικό. Αφού «πέσει» το χρώμα το αυτοκίνητο πρέπει να μείνει στο φούρνο αρκετή ώρα σε θερμοκρασίες 40-60 βαθμών κελσίου.
Ποια είναι όμως τα στάδια της προετοιμασίας;
Βήμα 1: Καθαρισμός αυτοκινήτου Όταν ένα αυτοκίνητο ή μέρος αυτό φτάσει στο φανοβαφείο και είναι έτοιμο προς βαφή, πρώτα πρέπει όλες οι επιφάνειες να καθαρισθούν. Φυσικά το πλύσιμο αυτό είναι εξειδικευμένο, γι¶ αυτό χρησιμοποιείται υλικό απομάκρυνσης σιλικόνης και ειδικό πανί απομάκρυνσης σκόνης.
Βήμα 2: Τρίψιμο για την απομάκρυνση τυχόν διάβρωσης Κατά την διάρκεια της επισκευής είναι πιθανόν να υπάρξουν διαβρώσεις, όταν απομακρυνθούν τα προστατευτικά στρώματα από τη λαμαρίνα. Η απομάκρυνση αυτή γίνεται με τρίψιμο, το οποίο πρέπει να γίνει προσαρμοστικά στην επιφάνεια, ώστε να καθαριστεί η τελείως η λαμαρίνα. Ωστόσο πρέπει να γίνει προσεκτικά, ώστε να μην μειωθεί το πάχος της λαμαρίνας.
Βήμα 3: Η αναγκαία αδρανοποίηση Στην ουσία η αδρανοποίηση αφορά την δημιουργία ενός προστατευτικού στρώματος για την αποφυγή διάβρωσης. Γίνεται με οξέα ψευδαργύρου, τα οποία θα περασθούν επάνω από τη λαμαρίνα ή πάνω από την γαλβανισμένη λαμαρίνα.
Βήμα 4: Απολίπανση της επιφάνειας Είναι αναγκαίο οι επιφάνειες πριν βαφτούν να απολιπανθούν. Η διαδικασία αυτή γίνεται με πεπιεσμένο αέρα και ένα λεπτό στρώμα διαλυτικού. Μόλις περαστεί ο διαλύτης και πριν εξατμιστεί θα πρέπει η επιφάνεια να τριφτεί για να μην δημιουργήσει διαβρώσεις.
Βήμα 5: Τρίψιμο με τριβείο και γυαλόχαρτο Το τρίψιμο γίνεται είτε με ένα παλμικό τριβείο, είτε με γυαλόχαρτο Ρ80 η Ρ100