Παρουσίαση

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  14/4/2009
Παρουσίαση
Αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτου
Τα γυαλιά ηλίου του αυτοκινήτου μας
Διαβάστηκε από 33713 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:14/4/2009
Οι αντηλιακές μεμβράνες στο αυτοκίνητο έχουν γίνει ιδιαίτερα γνωστές τα τελευταία χρόνια. Ας δούμε λοιπόν κάποια χαρακτηριστικά τους, τι μας προσφέρουν αλλά και τι θα πρέπει να γνωρίζουμε.
Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα αυτοκινήτου, τα οποία έχουν την πρώτη θέση στην προτίμηση των οδηγών, είναι οι αντηλιακές μεμβράνες. Απλά σκεφτείτε πόσα αυτοκίνητα, premium ή μη, έχετε συναντήσει στους δρόμους, τα οποία διαθέτουν σκουρόχρωμα κρύσταλλα παραθύρων. Ο κύριος λόγος για την τοποθέτηση τέτοιων φιλμ είναι η προστασία των επιβατών από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου. Γι αυτό, άλλωστε, οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες τοποθετούν στα νέα τους μοντέλα τέτοιου είδους μεμβράνες. Πώς όμως καταφέρνουν και μας προστατεύουν; Είναι η προστασία από τον ήλιο ο πραγματικός λόγος που οι περισσότεροι τις προτιμούν; Ποια κατηγορίας μεμβράνες απαγορεύει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας;
Από τι αποτελούνται;
Αν δείτε από κοντά μία αντηλιακή μεμβράνη, θα παρατηρήσετε ότι το πάχος της είναι ιδιαίτερα μικρό. Όμως, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, μέσα σε αυτή τη λεπτή επιφάνεια περιέχονται διάφορα στρώματα, τα οποία συμβάλουν κυρίως στην προστασία μας από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου. Εκτός από τις διάφορες διάφανες μεμβράνες, διαθέτουν και μία επίστρωση τιτανίου ή αλουμινίου, η οποία είναι υπεύθυνη για την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας. Τέλος, υπάρχει και μία αντι-χαρακτική επίστρωση, η οποία προστατεύει τις μεμβράνες από διάφορες γρατσουνιές. Ο καθορισμός του χρώματος κάθε μεμβράνης αποτελείται από μία επίστρωση που υπάρχει ενδιάμεσα όλων των παραπάνω. Όλες οι μεμβράνες προσφέρουν αρκετά υψηλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενώ από χρώμα σε χρώμα διαφέρει η μείωση της ηλιακής θερμότητας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.
Τι ακριβώς μου προσφέρουν;
Προστασία από τον ήλιο
Όπως καταλαβαίνετε από το όνομά τους, οι αντηλιακές μεμβράνες αποτελούν μία ασπίδα απέναντι στον ήλιο. Το πιο σημαντικό έργο τους είναι ότι προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό κατά ένα μεγάλο ποσοστό (συνήθως 99%) από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV) και σε συνδυασμό με τα κρύσταλλα του αυτοκινήτου, που από μόνα τους φιλτράρουν τις ακτινοβολίες αυτές, Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. Επίσης προστατεύουν όλα τα πλαστικά και υφασμάτινα μέρη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας, ώστε να παραμείνουν αναλλοίωτα και χωρίς να "ξεραθούν", παρουσιάζοντας ενοχλητικούς τριγμούς. Τέλος, βοηθούν στην αποδοτική λειτουργία του κλιματιστικού κατά τους θερινούς μήνες, διότι το σύστημα του air condition δεν προσπαθεί να μειώσει μία θερμοκρασία που συνεχώς αυξάνεται. Αντίθετα, το έργο του γίνεται ευκολότερο, διότι το ποσοστό ζέστης παραμένει σταθερό λόγω των μεμβρανών, με αποτέλεσμα να μειώνεται ευκολότερα και να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Ασφάλεια
Οι αντηλιακές μεμβράνες, όταν τοποθετούνται στο αυτοκίνητο, γίνονται ένα σώμα με τα κρύσταλλα. Έτσι, εκτός από το να εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους, θωρακίζονται κατά κάποιον τρόπο και τα κρύσταλλα του οχήματος. Οπότε, αν κάποιος προσπαθήσει να διαρρήξει ένα αυτοκίνητο σπάζοντάς του κάποιο τζάμι, τα κομμάτια θα μείνουν σταθερά στη θέση τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο χρόνος τον οποίο χρειάζεται για να ολοκληρώσει αυτή την παράνομη πράξη. Σε περίπτωση ατυχήματος, αν σπάσει κάποιο κρύσταλλο, τα κομμάτια του δε θα διασκορπιστούν στο εσωτερικό του αυτοκινή του χάρη στην αντηλιακή μεμβράνη, αποφεύγοντας τον τραυματισμό κάποιου επιβάτη.
Αισθητική βελτίωση
Ένα αρκετά διαδεδομένο κριτήριο αγοράς αντηλιακών μεμβρανών είναι η βελτίωση της εξωτερικής εικόνας του αυτοκινήτου. Κοινώς, πολλοί είναι αυτοί που προχωρούν σε μία τέτοια αγορά, αποσκοπώντας στην "ξεχωριστή" αισθητική του οχήματός τους. Βέβαια, η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι οι αρκετά σκουρόχρωμες αντηλιακές μεμβράνες, με αποτέλεσμα να θυσιάζεται η ασφάλεια για την εμφάνιση. Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) έχει… άλλη γνώμη, δίνοντας πρόστιμο σε όσους δεν τηρούν τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά στην τοποθέτηση μεμβρανών στα κρύσταλλα του αυτοκινήτου.
Τι αναφέρει ο ΚΟΚ;
Το πρόστιμο για όχημα που διαθέτει αντηλιακές μεμβράνες με χαρακτηριστικά διαφορετικά από αυτά που αναφέρει ο Νόμος, ανέρχεται στα 80 ευρώ.
Διαβάζοντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας στην Παράγραφο 7 του Άρθρου 81, θα δείτε ακριβώς τι αναφέρεται για τα αυτοκίνητα που διαθέτουν αντηλιακές μεμβράνες. Πιο συγκεκριμένα: "Τα διαφανή μέρη των αυτοκινήτων, οχημάτων και των ρυμουλκούμενων, τα οποία αποτελούν τμήμα του αμαξώματος αυτών, περιλαμβανομένου και του ανεμοθώρακα καθώς και οποιουδήποτε εσωτερικού χωρίσματος, επιβάλλεται να είναι κατασκευασμένα κατά τρόπο ώστε, αφ' ενός μεν, σε περίπτωση θραύσης τους, ο κίνδυνος τραυματισμού προσώπων να μειώνεται στο ελάχιστο, αφ' ετέρου δε να είναι ορατός τόσο ο οδηγός, όσο και οι επιβαίνοντες αυτού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Δημόσιας Τάξης καθορίζονται οι προδιαγραφές των μεμβρανών που επιτρέπεται να επικολλώνται στα παράθυρα πίσω από τη θέση του οδηγού - συνοδηγού, όταν το αυτοκίνητο διαθέτει δεξιό καθρέπτη, καθώς και οι περιπτώσεις εκείνες, που για ιατρικούς λόγους επιτρέπεται η επικόλληση μεμβρανών σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Ειδικότερα, τα διαφανή μέρη του ανεμοθώρακα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από τέτοια ύλη, ώστε:
α) η διαφάνεια του ανεμοθώρακα να μην ελαττώνεται με την πάροδο του χρόνου.
β) να μην παραμορφώνουν τις εικόνες των αντικειμένων που φαίνονται δια μέσου του ανεμοθώρακα.
γ) σε περίπτωση θραύσης τους, ο οδηγός να έχει ικανή καθαρή θέα της οδού". Συνεχίζοντας στην παράγραφο 8 του ίδιου Άρθρου: "Απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση μπροστά ή πίσω από τον ανεμοθώρακα, ως και η επικόλληση σε αυτόν αντικειμένων, που περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού".Διαβάζοντας όμως την Παράγραφο 3 του Άρθρου 82 αναφέρονται τα εξής: "Το μηχανοκίνητο όχημα πρέπει να είναι κατασκευασμένο κατά τρόπο, ώστε το πεδίο ορατότητας του οδηγού, μπροστά, δεξιά και αριστερά αυτού, να είναι αρκετό, για να είναι δυνατή η ασφαλής οδήγηση".
Η οδηγία της EWFA
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός European Window Film Association (EWFA) διευκρινίζει, ότι οι αντηλιακές μεμβράνες δεν είναι παράνομες εφ' όσον πληρούν κάποιες προδιαγραφές σχετικά με το συντελεστή μετάδοσης του φωτός, ο οποίος δε θα πρέπει να είναι μικρότερος από:
-75% οι ανεμοθώρακες
-70% για τα παράθυρα εκατέρωθεν της θέσης του οδηγού
-70% για τα πίσω παράθυρα, εκτός αν έχει δύο πλευρικούς καθρέφτες, οπότε και δεν ορίζεται.
Έτσι, μέχρι η ελληνική Αστυνομία να μπορεί να μετρήσει το συντελεστή μετάδοσης του φωτός μέσω κάποιου οργάνου, θεωρητικά δεν μπορεί να βεβαιώσει κλήσεις. Βέβαια, για να είσαστε περισσότερο σίγουροι ότι δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα σε κάποιον έλεγχο της Τροχαίας, θα πρέπει να ζητήσετε μία έγγραφη βεβαίωση, ότι το προϊόν τηρεί τις προδιαγραφές, από το κατάστημα όπου έγινε η τοποθέτηση.
Με συνταγή γιατρού
Όπως διαβάσατε στον ΚΟΚ στην Παράγραφο 7 του Άρθρου 81, σε περίπτωση που κάποιο άτομο διαπιστωθεί από γιατρό ότι έχει κάποιο πρόβλημα υγείας (π.χ. ευαισθησία δέρματος στον ήλιο), με ανάλογη βεβαίωση μπορεί να τοποθετήσει νόμιμα αντηλιακές μεμβράνες σε όλα τα παράθυρα του αυτοκινήτου. Αρκετές ιστορίες έχουν ακουστεί όπου κάποιοι, ενώ υποστηρίζουν σε κάποιον έλεγχο που τους έχει γίνει από την ελληνική Αστυνομία, ότι έχουν πρόβλημα υγείας, τους έχει δοθεί κλήση. Βέβαια, αυτό ισχύει γι αυτούς που δε διαθέτουν βεβαίωση γιατρού και αναφέρουν το πρόβλημα ώστε να γλιτώσουν την κλήση.
Πού θα τις βρω και πόσο κοστίζουν;
Για την τοποθέτηση αντηλιακών μεμβρανών μπορούμε να απευθυνθούμε στους "ειδικούς" που ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το προϊόν ή σε καταστήματα με αξεσουάρ αυτοκινήτου. Οι τιμές για ένα σετ αντηλιακών μεμβρανών ξεκινά περίπου από τα 180 ευρώ για ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης και ανεβαίνει περίπου στα 200-220 ευρώ για ένα μεσαίο οικογενειακό μοντέλο. Για την κατηγορία των SUV, η τιμή αυξάνεται ελαφρώς, κυρίως λόγω των μεγαλύτερων και περισσότερων κρυστάλλινων επιφανειών. Επιπλέον, οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν με την τοποθέτηση κάθε σετ εγγύηση εφ' όρου ζωής.
Πλεονεκτήματα:
Προστασία επιβατών και υλικών στην καμπίνα από τον ήλιο, καλύτερη απόδοση κλιματιστικού, ασφάλεια σε περίπτωση σπασίματος των κρυστάλλων.
Μειονεκτήματα
Ορατότητα σε αρκετά σκουρόχρωμη απόχρωση, κάτι που τιμωρείται από το Νόμο.
Αισθητική βελτίωση
Το Κέντρο Ηλιακής Προστασίας δραστηριοποιείται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 2003, στην περιοχή του Άνω Καλαμακίου Αττικής. Η εταιρεία, από την έναρξή της μέχρι και σήμερα, ασχολείται με την εισαγωγή, την εμπορία και την τοποθέτηση μεμβρανών (αντηλιακών, ασφαλείας, διακοσμητικές) της Madico USA, η οποία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια έρευνας και παραγωγής γύρω από τις μεμβράνες για υαλοπίνακες. Επίσης, το Κέντρο Ηλιακής Προστασίας, εκτός από τις μεμβράνες, διαθέτει μία μεγάλη γκάμα αξεσουάρ αυτοκινήτου για κάθε απαίτηση (συστήματα xenon, αισθητήρες παρκαρίσματος, μαγνήτες για οικονομία καυσίμου, κ.λπ.). Στο Κέντρο Ηλιακής Προστασίας, μεταξύ μεγάλης ποικιλίας αποχρώσεων, διατίθενται δύο τύποι ειδικών μεμβρανών για το εμπρός παρμπρίζ, ΟΝΥΧ και CH, οι οποίοι συνοδεύονται από γραπτή εργοστασιακή εγγύηση εφ' όρου ζωής και επιπλέον χορηγείται βεβαίωση πιστοποίησης για ΚΤΕΟ. Το νέο κατάστημα του Κέντρου Ηλιακής Προστασίας βρίσκεται από το 2005 στην οδό Ηρ. Πολυτεχνείου 8-10 στην περιοχή της Ηλιούπολης (προέκταση Λ. Αργυρουπόλεως), με έκταση 150 τ.μ.