Διαβάστηκε από 15154αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:9/6/2011
Οι κάτοχοι οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας θα πρέπει να τα αποσύρουν, αν θέλουν να γλιτώσουν από τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιστρα και άλλα έξοδα.
Είτε με την εκμετάλλευση της κρατικής απόσυρσης, είτε όχι, η οριστική διαγραφή ενός παλιού αυτοκινήτου αναμφίβολα μας γλιτώνει από ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Αυτό περιλαμβάνει τα γνωστά τέλη κυκλοφορίας, καθώς και τα έξοδα ασφάλισης, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον απώτερο σκοπό της που δεν είναι άλλος από την προστασία του περιβάλλοντος!
Από ένα αυτοκίνητο μπορούν να προκύψουν 700 κιλά μετάλλου, 10 κιλά ορυκτελαίου, 3 κιλά οξέων μπαταρίας, 7 κιλά μολύβδου, 40 κιλά εύφλεκτων ελαστικών, 1 κιλό αμιάντου και αρκετές ακόμη επιβλαβείς για το περιβάλλον ουσίες.
Τα μεγέθη είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αφού είναι πλέον γνωστό ότι σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο, τα μοντέλα που εγκαταλείπονται σε ετήσια βάση και ανήκουν στην κατηγορία των ΟΤΚΖ ή αλλιώς: Οχήματα Τέλους Κύκλου Ζωής, αγγίζουν τα 8 με 9 εκατομμύρια!
Αυτό σημαίνει πως πέρα από το άμεσο προσωπικό (και κατά βάση οικονομικό) όφελος που θα έχουμε, εάν υπολογίσουμε ότι από το κάθε μοντέλο μπορούν να προκύψουν (κατά προσέγγιση): 700 κιλά μετάλλου, 10 κιλά ορυκτελαίου, 3 κιλά οξέων μπαταρίας, 7 κιλά μολύβδου, 40 κιλά εύφλεκτων ελαστικών, 1 κιλό αμιάντου και αρκετές ακόμη επιβλαβείς για το περιβάλλον ουσίες, είναι περισσότερο από ξεκάθαρο πως η κίνηση αυτή εξασφαλίζει ένα καθαρότερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας!
Σήμερα, το 75% των μερών ενός αυτοκινήτου μπορεί να ανακυκλωθεί, ενώ από την 1/1/2015 όλα τα κράτη-μέλη, μέσω των διαδικασιών ανακύκλωσης οχημάτων, θα πρέπει να ανακτούν το 95% των στοιχείων που έχουν χρησιμοποιηθεί και να ανακυκλώνουν το 85%.
Στην Ελλάδα, μέχρι το 2004, κάθε ιδιοκτήτης οχήματος το εγκατέλειπε σε μια θέση πάρκινγκ της γειτονιάς του, με αποτέλεσμα τόσο τη μείωση των θέσεων στάθμευσης όσο και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Την ευθύνη των οχημάτων αυτών είχε ο εκάστοτε δήμος, ο οποίος τα συγκέντρωνε και τα παρέδιδε στον ΟΔΔΥ, για να καταλήξουν σε δημοπρασίες και από εκεί σε ανταλλακτικά και τεμαχισμό από εταιρείες χωρίς άδεια και χωρίς να τηρούνται έστω στοιχειώδη μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Από τον Ιανουάριο του 2004, η κατάσταση αυτή έχει αλλάξει με τη σύσταση της ΕΔΟΕ (Εναλλακτική Διαχείριση Οχημάτων Ελλάδος), της μόνης εγκεκριμένης, αδειοδοτημένης και μη κερδοσκοπικής εταιρείας για την εναλλακτική διαχείριση των ΟΤΚΖ. Η ΕΔΟΕ συστάθηκε από τους 33 επίσημους αντιπροσώπους αυτοκινήτων στην Ελλάδα και τελεί υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ (Γραφείο Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών & ¶λλων Προϊόντων).
Σήμερα λειτουργεί ένα αυτοχρηματοδοτούμενο σύστημα δωρεάν παραλαβής και επεξεργασίας των ΟΤΚΖ, το οποίο αποτελείται από ένα δίκτυο ανεξάρτητων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους κλάδους συλλογής και επεξεργασίας παλαιών μετάλλων και μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις είναι εφοδιασμένες με τις κατάλληλες άδειες λειτουργίας, σύμφωνα με το ΠΔ116/2004. Σε αυτές τις εταιρείες απευθυνόμαστε εφόσον θέλουμε να διαγράψουμε οριστικά το παλιό μας αυτοκίνητο, το οποίο στη συνέχεια θα καταστραφεί και θα ανακυκλωθεί, αντί να "σαπίζει" δίπλα στο σπίτι μας. Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή και το κυριότερο, δωρεάν.
Γνωρίζετε ότι…
• Το αυτοκίνητο μπορεί να αποσυρθεί από την κυκλοφορία όποτε θελήσει ο ιδιοκτήτης του (μέχρι 20/12 κάθε έτους, εφόσον δεν επιθυμεί να πληρώσει τα επόμενα τέλη κυκλοφορίας).
• Η παράδοση γίνεται σε οποιοδήποτε κέντρο Εναλλακτικής Διαχείρισης με το σήμα της ΕΔΟΕ.
• Η παράδοση του οχήματος προς ανακύκλωση αποτελεί νομική υποχρέωση κάθε τελικού χρήστη.
• Η παράδοση του οχήματος γίνεται δωρεάν.
• Ο νόμος της ανακύκλωσης οχημάτων ισχύει για όλα τα επιβατικά και ελαφρά φορτηγά με μεικτό βάρος έως 3,5 τόνους.