Δεν αποκλείεται να ισχύσουν τα νέα μέτρα τον ερχόμενο Οκτώβριο

Δεν αποκλείεται να ισχύσουν τα νέα μέτρα τον ερχόμενο Οκτώβριο

Σχεδιάζονται νέα «τέλη ρύπων»…

(16/7/2009)

Νέα τέλη κυκλοφορίας με διαφορετικό κριτήριο είναι στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών. Το κριτήριο με το οποίο θα ορίζεται το ποσό των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στον καθένα θα έχει να κάνει όχι με τον κυβισμό του οχήματος αλλά με τον όγκο των εκπεμπόμενων ρύπων.

Μεγάλοι «χαμένοι» αν δούμε το μέτρο και στην πράξη μελλοντικά, αν και δεν αποκλείεται να τεθεί σε εφαρμογή τον ερχόμενο Οκτώβριο, είναι οι κάτοχοι αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού (π.χ τζιπ) και παλαιών αυτοκινήτων.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »



Το εν λόγω σύστημα θα εφαρμοστεί μόνο στα οχήματα ηλικίας έως επτά ετών καθώς από το 2002 είναι υποχρεωτική από τις αυτοκινητοβιομηχανίες η καταχώρηση των εκπεμπόμενων ρύπων. Έτσι για αυτά τα αυτοκίνητα τα τέλη κυκλοφορίας θα κυμαίνονται από 100 έως 1.000 ευρώ που σημαίνει ότι για ένα μοντέλο 1,3 λίτρων με εκπομπές 100 γρ. CO2 ανά χλμ ο ιδιοκτήτης του θα πληρώνει 100 ευρώ (από 112 € σήμερα) και ο ιδιοκτήτης ενός υψηλού κυβισμού αυτοκινήτου με εκπομπές 400 γρ. CO2 ανά χλμ θα πληρώνει 1.000 ευρώ (από 580 € σήμερα).

Για τα οχήματα άνω των επτά ετών θα ισχύει κλιμακωτή προσαύξηση των σημερινών τελών. Συγκεκριμένα ένα αυτοκίνητο 10 έως 15 ετών θα έχει προσαύξηση 50 ευρώ (αν είναι 1,6 λίτρων τα τέλη ανέρχονται σε 202€+50€=252€) και αν είναι άνω των 25 ετών προσαύξηση 150 ευρώ.

Τέλος να σημειωθεί ότι με τα νέα μέτρα τα υβριδικά αυτοκίνητα δεν θα απαλλάσσονται πλέον από τα τέλη κυκλοφορίας.
LINGLONG STOXOS TOP 5
test center