Είχες ατύχημα και άνοιξε ο αερόσακος. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις;

1.383 Επισκέψεις στο άρθρο (18/4/2024)
Είχες ατύχημα και άνοιξε ο αερόσακος. Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις;

- Ο αερόσακος σώζει ζωές! Αλλά μπορεί να «ανοίξει» και σε πολύ μικρές συγκρούσεις
- Πρώτη κίνηση σβήνεις τον κινητήρα. Η διαρροή καυσίμου καραδοκεί!
- Δεύτερη κίνηση να ελέγξεις το σώμα σου για τραυματισμούς
- Τέλος, εφόσον όλα καλά, καλείς την οδική & δεν οδηγείς το αμάξι

Ο αερόσακος σώζει ζωές! Αλλά μπορεί να «ανοίξει» και σε πολύ μικρές συγκρούσεις

Ίσως είσαι από τους «τυχερούς» που δεν έχει χρειαστεί να ζήσουν από κοντά πως λειτουργεί ένας αερόσακος και μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ. Αν πάλι έχεις δει πως λειτουργεί, πιθανότατα γνωρίζεις πως ο αερόσακος μπορεί να ανοίξει ακόμα και σε μια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα. Αυτό είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει πάντα να φοράς ζώνη, ακόμα και όταν θες να πας δύο στενά παραπέρα. Μην ξεχνάς πως ο αερόσακος είναι εκεί για να σώζει ζωές καθώς πάντα είναι καλύτερο να «χτυπήσεις» το πρόσωπό σου στον αερόσακο (που σκάει με τεράστια ταχύτητα), παρά στο ταμπλό του αυτοκινήτου ή ακόμα χειρότερα στο παρμπρίζ.

Τι πρέπει να κάνεις όμως αν εμπλακείς σε συμβάν που ενεργοποίησε αερόσακο;

Πρώτη κίνηση σβήνεις τον κινητήρα. Η διαρροή καυσίμου καραδοκεί!

Το πρώτο που πρέπει να κάνεις αν έχεις ατύχημα που ενεργοποίησε έναν ή περισσότερους αερόσακους στο αυτοκίνητό σου, είναι να το μετακινήσεις αν μπορείς στην άκρη και αμέσως να σβήσεις τον κινητήρα. Συνήθως στα περισσότερα οχήματα υπάρχει διακόπτης ασφαλείας που απενεργοποιεί τον κινητήρα με το που γίνει η έκρηξη του αερόσακου, αν όμως δε συμβεί αυτό, τότε πρέπει εσύ ο ίδιος να γυρίσεις το κλειδί. Ο λόγος; Πιθανή διαρροή βενζίνης που προκλήθηκε από τη σύγκρουση, μπορεί να προκαλέσει ανάφλεξη με φωτιά ή ακόμα και έκρηξη. Σβήνοντας τον κινητήρα σταματά να λειτουργεί και η τρόμπα καυσίμου. Όσο για το «μετακίνησε το αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου», προφανώς ισχύει στην περίπτωση που το όχημα λειτουργεί και μπορεί να «τσουλήσει» και κυρίως αν βρίσκεσαι σε οδό ταχείας κυκλοφορίας, όπου παραμονεύει ο κίνδυνος να πέσει άλλο όχημα που κινείται με ταχύτητα, πάνω στο δικό σου.

Δεύτερη κίνηση να ελέγξεις το σώμα σου για τραυματισμούς

Μετά το αρχικό σοκ, πρέπει να ανασυγκροτηθείς και να ελέγξεις το σώμα σου για τραυματισμούς. Από μια ματωμένη μύτη ή μια ελαφρά διάσειση, ή μια μελανιά στο χέρι ή τα πόδια που χτύπησαν στο κάτω μέρος του ταμπλό. Επίσης μπορεί να έχεις μελανιά από τη ζώνη στο στέρνο ή τον ώμο, ενώ τέλος, πριν προσπαθήσεις να βγεις από το όχημα πρέπει να σιγουρευτείς ότι δεν έχεις τραυματίσει τη σπονδυλική σου στήλη. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τους υπόλοιπους επιβάτες στο αυτοκίνητό σου.

Καλό είναι να ζητήσεις βοήθεια από παρευρισκόμενους ή περαστικούς στο σημείο, ώστε να καλέσουν την Αμεση Δράση και το ΕΚΑΒ αν κριθεί ότι υπάρχει οποιαδήποτε υποψία τραυματισμού.

Τέλος, εφόσον όλα καλά, καλείς την οδική

Αφού καταφθάσει το ΕΚΑΒ και σιγουρευτείς ότι δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός τραυματισμός, πρέπει να πάρεις την επόμενη απόφαση, τι θα κάνεις το αυτοκίνητο. Η οδική βοήθεια είναι ουσιαστικά η επόμενή σου κίνηση. Με τη βοήθεια του επαγγελματία που θα έρθει στο σημείο θα αποφασίσεις που θα πρέπει να μεταφερθεί το όχημα.

Αν πιστεύεις ότι η απόσταση για το σπίτι είναι μικρή και η ζημιά μόνο επιφανειακή στη φανοποιεία, άρα μπορείς να το οδηγήσεις, θα πρέπει να το ξανασκεφτείς, τόσο για την ασφάλεια όλων αλλά και για να αποφύγεις μεγαλύτερη ζημιά στο αυτοκίνητο.

FORD E-TRANSIT
Audi